Karácsonykor az adventi időszak meghitt várakozása után megérkezik közénk a Megváltó Krisztus. Beköltözik szívünkbe, és azzal a kisgyermeki örömmel tölt el bennünket, ami igazán alkalmas az isteni szeretet megtapasztalására. A hosszas készülés után azonban a karácsony olyan hirtelen véget ér.

Az ünneplés után visszatérünk munkahelyeinkre, gyerekeink az iskolába. Az ünnep friss élményei még élnek bennünk, de eltűnnek a díszek, a karácsonyfák, újra elcsomagoljuk a betlehemeket, és hamarosan a karácsonyi ünnepkör is lezárul. Ám Egyházunk gyönyörű liturgiáival, hagyományaival gondoskodik arról, hogy Isten közelségét az évközi időben is megtapasztalhassuk.

Január 6-án reggel a Szent Mór Iskolaközpont diákjai is ilyen ünnepi hangulatban kezdték az újévet a Székesegyházban. Vízkereszt ünnepe arra emlékeztet, hogy Jézus Krisztusban Isten megjelent emberként, eljött közénk, és elhozta nekünk az üdvösséget. Elment Jánoshoz, hogy a Jordán vízében megkeresztelkedjen. Az Egyház nemcsak Jézus Krisztus megkeresztelkedéséről emlékezik meg e napon, hanem annak hatásairól is, amelyek között a víz megszentelése kiemelt helyet  kap. Ilyenkor kezdődik a házszentelések időszaka. A szertartás során a pap az újonnan megáldott szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat; megáldja a benne lakókat, dolgozókat.

Iskolánkban az iskolalelkész, Lápossy Péter atya látogatja végig és áldja meg az épületeket, tantermeket, jelezve ezzel, hogy Isten mindig velünk van, még a munkahelyünkön, az iskolában is. A termek ajtajára minden évben felkerül az új évszám és az áldás kezdőbetűi, így idén: 20 + C + M + B + 20 (Christus Mansionem Benedicat - Krisztus áldja meg e házat). Ez a néhány betű egész évben, nehéz és szép pillanatokban eszünkbe juttathatja, hogy Krisztus áldó keze minden körülmények között felettünk van. Az iskolában bármerre járunk, bármelyik helyiségbe lépünk be, legyen az a porta, az igazgatói iroda, a tanári, az osztálytermek vagy a laborok, mindegyik ajtaján ott látjuk a feliratot, ami emlékeztet minket Isten örök jelenlétére.

Péter atya a házszentelést tanítási időben végzi. Amelyik osztályterembe betoppan, az ott éppen jelenlévő gyerekekkel, tanárral együtt végzi el a házszentelés szertartását. A gyerekeknek ez a rövidke esemény különösen fontos mozzanat, mert a saját osztálytermükről van szó, amit az év során saját képükre formálnak: most ez a tanterem és benne ők kapják az Isten áldását. Ennélfogva az iskola tantermei nem egyszerű termek, hanem olyan helyek, amiken az Úr áldása és keze nyoma található.

Iskolánk életében a házszentelés szertartása kezdetektől fogva megjelenik. Minden évben minden épületben sor kerül erre a szép szokásra. Voltak olyan évek, amikor a jelenleginél több helyszínen, a város különböző épületeiben találtak ideiglenes otthonokra osztályok, de bárhol is tanultak gyerekeink, az áldás ajtókra írt kezdőbetűi mindig emlékeztették őket arra, hogy Isten jelen van közöttük. Idén az intézmény új tagóvodával bővült, aminek tereit és termeit Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó az átadási ünnepségen áldott meg.

A Jóisten ezt a jelet adja nekünk az év elején.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség