Hamvazószerdán - mely idén február 26-ra esett - Berecz Tibor ifjúsági referens tartott szentmisét a Belvárosi templomban. Ezen a napon vette kezdetét a húsvétot megelőző 40 napig tartó nagyböjti időszak, amikor a lemondás által gyakorolunk bűnbánatot.  

Berecz Tibor ifjúsági referens, egyetemi lelkész, iskolalelkész az ünnepi szertartás alkalmával az önmegtagadás fontosságára és céljára emlékeztette a hívek. „Amikor a lemosásról, önmegtagadásról hallunk, akkor ehhez gyakran negatív érzéseket társítunk, mivel senki sem szeret lemondani önmagáról, hogy az első helyet másnak adja át” – kezdte prédikációját az atya. „A jelenkor szelleme azt diktálja, hogy amire lehetőségünk van, azt próbáljuk megvalósítani, és csak a lehetetlen, a képességeink határa állíthat meg, miközben önmagunkat nem fékezzük. Viszont arról elfeledkezünk, hogy valójában sokan hoznak áldozatokat. Gondoljunk a különórára járó diákokra, a sportolókra, akiknek az eredményei mögött erőfeszítések vannak, vagy például sokan költenek arra, hogy a betegségek fellépése előtt gondoskodjanak egészségügyi ellátásukról. Tehát annak ellenére, hogy a lemondástól libabőrösek leszünk és korunk sem támogatja, nagyon komoly áldozatok hozunk, amiért valamiféle jutalmat elismerést várunk cserébe. De Jézus azt mondja (Mt 6,1-4), ne azért tegyünk jót az emberek előtt, hogy megdicsérjenek, hiszen a jutalom az örök életben vár.”

A hamvazószerdán bemutatott esti szentmisén az atya hangsúlyozta a böjt lényegét, megemlítette: a bűnbánatnak nem csak a gyónás vagy a bűnbánó imádság az egyetlen eszköze, hanem a böjt és a jó cselekedetek is. „A böjt arról szól, hogy valamilyen téren és mértékben ürességet csinálunk magunkban. Ez lehet a gyomrunkban, az internetezési szokásaink terén, az öltözködésünkben, a pénztárcánkban és sok más területen. Így, amikor lemondunk valamiről, üresen hagyunk egy területet, de ennek önmagában nincs értelme, ezért a böjt egyik célja, hogy az felszabaduló energiát és időt Istenre fordítsuk, valamint arra, hogy többet imádkozzunk. Tehát ez az űr Istennek van fenntartva. Ez a válasz arra, hogy miért mondunk le a nagyböjtben egyes dolgokról” – magyarázta Tibor atya, majd hozzátette, hogy bár az önmegtagadást nem könnyű teljesíteni, csak ez által tudunk kilépni a komfortzónánkból és találkozni sajátmagunkkal. Mert így lehet a lemondás önmagunk Istennel-, illetve másokkal való megtöltésének az eszköze. Ezért a következő 40 napban, ami a nagyböjt időszaka, fontoljuk meg, hogy miről mondunk le. „Egyházunk kéri, hogy pénteken ne együnk húst, de ezen kívül mindenki maga dönti el, hogy mit tesz még. Érdemes nem túl kicsi és nem túl nagy áldozatot vállalni. A böjtben legyen kihívás, de legyen megvalósítható is. Hogy ez az internet-, az öltözködés-, saját egónknak a háttrénbe szorítása, csak rajtunk múlik” – mondta prédikációja végén az ifjúsági referens. „Adja meg az Úr, hogy találkozzunk önmagunkkal a húsvét szent ünnepére készülve.”

szentmise hamvazószerdán 31 Egyedi

A szentmise keretében Tibor atya, Lápossy Péter káplán koncelebrálásával a megszentelt barkahamuval a hívek homlokára rajzolták a bűnbánat jelét, a keresztet, miközben így szóltak: “Emlékezzél meg ember, hogy porból lettél és porrá leszel”.

61Ügyeljetek, hogy a jót ne az emberek szeme láttára tegyétek, azért, hogy lássanak benneteket. Így semmi jutalom nem vár rátok mennyei Atyátoknál. 2Amikor tehát alamizsnát adsz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógában és az utcán, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony mondom nektek: megkapták jutalmukat. 3Te úgy adj alamizsnát, hogy ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb. 4Így alamizsnád titokban marad, és Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz.

Az imádság.

5Amikor imádkoztok, ne tegyetek úgy, mint a képmutatók, akik az emberek szeme láttára szeretnek imádkozni a zsinagógában meg az utcasarkon, hogy mutogassák magukat! Bizony mondom nektek: megkapták jutalmukat. 6Te, amikor imádkozol, menj be a szobába, zárd be az ajtót, s imádkozzál titokban mennyei Atyádhoz! S mennyei Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz.

A böjt.

16Amikor böjtöltök, ne öltsetek olyan ábrázatot, mint a képmutatók, akik komorrá változtatják arcukat, hogy lássák böjtölésük! Bizony mondom nektek: megkapták jutalmukat. 17Te, amikor böjtölsz, kend meg fejedet és mosd meg arcodat, 18hogy ne lássák rajtad az emberek, hogy böjtölsz, hanem csak Atyád, aki a rejtekben is ott van! Akkor Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz. (Mt 6,1-6.16-18)

 Fotók: Harasztovics Arnold

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség