Három csoportban, közel 70 középvezető pedagógus továbbképzése zárult február 25-én a Pécsi Egyházmegyében.

Milyen vezetői szerepkörök mutatkoznak? Mi egy vezető eszköztára? Milyen egy vezetői attitűd? Hogyan tudom ezt érvényre juttatni? Többek között ezen kérdések mentén tartottak képzést a Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő oktatási intézmények munkaközösség-vezetőinek.

pedagógusképzés 2 2 Egyedi„Az iskolákban az igazgatókon és helyetteseken kívül a középvezetők szakmai kompetenciájának fejlesztését próbáltuk meg erősíteni, mert a munkaközösségek vezetőinek is fontos szerepük van az intézmények életében és fejlődésében.” – állítja Tóth László Ákos, a Pécsi Egyházmegye közoktatási főmunkatársa. Ezen túlmenően cél az intézményközi kapcsolatok erősítése, hiszen a képzések során egy közösséget alkotnak a más-más intézményből érkező pedagógusok. A tréningek az együttműködés, a kooperáció és a párbeszéd erősítésének helyszínei is egyben.

„A képzést korábban az intézményvezetőkkel kezdtük, majd a pedagógusi munkaközösségekkel folytattuk. Mindig egy olyan tréning tematika mentén haladunk, ami egy picit összehozza a közösség tagjait, ami egy picit többet árul el róluk, ami engedi őket megfogalmazni és kimondani dolgokat, amiket eddig még nem tettek meg pedagógusi működésükben. Ezáltal elfogadóbbá válnak egymással kapcsolatosan, de önmagukkal kapcsolatban is.” – magyarázta Füzes Zoltán tréner, aki speciálisan kiképzett kutyák bevetésével tartja fejlesztéseit.

Nagyon fontos a terápiás kutyák szerepe a fejlesztési folyamatokban –magyarázza. „Úgy gondolom, hogy egy iskola vagy óvoda munkaközösségének fejlesztésében a terápiás kutyák szerepe egy mérföldkő lesz. Most kezdeti stádiumban van ez a módszer. A közeljövőben mindennapossá fog válni és úgy gondolom, hogy ezek az alkalmak megalapozzák ezeknek a kutyáknak a létjogosultságát, mert ők mindig a jelenben vannak. Nem képesek a játszmázásra, amit mi, emberek pillanatról-pillanatra művelünk. Egyszerűen nem érdekli őket, hogy ki gazdag, ki szegény. Nem fontos nekik. Csak az érdekli őket, hogy képes vagy-e rám hatni, átveszed-e az én energiámat, elfogadod-e az általam kínált lehetőségeket, alapvetően azt, hogy boldoggá tudlak tenni a jelenemmel.” Ez a vezetői kompetenciák fejlesztésében azért segít -folytatja a tréner-, mert az emberi faj az egyetlen, amely képes támogatni egy gyenge vezetőt. „Mert van lobbi, van egy csomó minden. Itt nincs. Itt őszinteség van. Tiszta szándék.”– emelte ki Füzes.

A pedagógusok, jelen esetben munkaközösség vezetők lelkesek és örülnek a lehetőségnek. „Szerintem csodálatos ez a képzés, amely egyben szükséges és fontos. Mindenki találhat valamit, amivel gazdagodhat és ez jó. Nagyon érdekes, hogy van két kutya, akiről mindenki másként gondolkodik. Van, aki fél tőle, van, aki szereti, de az érdekessége az, hogy ezek a kutyák nem azért vannak itt, hogy bizonyos emberek szeressék, vagy ne, hanem hogy segítsenek megérteni dolgokat a vezetői attitűddel, feladatokkal kapcsolatosan.” –véli Fülöp Tamás a komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatóhelyettese.

Kirschingné Bischof Anna a Boldog Gizella Katolikus Iskola német munkaközösségének vezetője az itt tanultakat kollégáival is szívesen megosztaná. „Én úgy gondolom, hogy középvezetői munkám során jól be fogom tudni építeni az itt hallottakat, mert itt vezetői ismereteket tudunk szerezni. Nagyon tetszik ez a kutyás terápia. Nagyon hasznos ismereteket szereztem. Azt gondolom, hogy ezeket majd a munkaközösségem tagjainak is át fogom tudni adni.”

A Pécsi Egyházmegye Oktatási Irodáján keresztül, a fenntartásában működő intézmények munkatársainak 2015 óta évente tart szakmai képzéseket, de konferenciákra és lelki programokra is sor kerül.

Fotók: Harasztovics Arnold

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség