A magyar nép azóta, hogy Szent István Szűz Máriának ajánlotta országát, megannyi kedves, az eredeti szöveg egyszerű fordításán túlmenő névvel, jelzővel illeti Magyarok Nagyasszonyát és az ő ünnepeit.

A kilenc hónappal karácsony előttre időzített ünnep, Gyümölcsoltó Boldogasszony, idén aligha esik egybe a gyümölcsoltás kezdetével, hiszen Magyarországon több helyen is hó borítja az éppen kifakadt rügyeket. Ma délben Ferenc pápával és minden keresztény emberrel egységben, imádkozzuk el közösen a „Miatyánkot”.

GuidoReniAnnunciationGyümölcsoltó Boldogasszony ünnepének latin neve (Annuntiatio Beatae Mariae Virginis, vagyis a Boldogságos Szűz Mária /angyali/ Üdvözlete) tárgyszerűen írja le a kettős jelentőségű ünnep mibenlétét. Egyszerre ünnepeljük Jézus születésének hírüladását Gábor angyal által a Szent Szűznek és Jézus csodálatos fogantatását, hiszen ez a két titok egy. Az ünnep jelenlegi időpontját úgy állapították meg, hogy a Jézus születésének liturgikus dátumából (december 25.) visszaszámoltak kilenc hónapot, ami egy gyermek fogantatásától születéséig eltart. A történelem során volt olyan időszak, amikor ez az ünnep jelentette az év kezdetét bizonyos területeken.Egy időben áttették ezt az ünnepet december 18-ra, hogy ne essen Nagyböjtbe.

Mária személye különleges találkozási pont Isten és ember között.

Ebben a valóságos, komoly párbeszédben Isten nem kényszeríti rá akaratát a szabadnak teremtett emberre, Mária szabadon kimondott igenjét igényli az Üdvtörténet középpontja felé való továbbhaladáshoz. Mária engedelmességében már az egyházatyák is az új Éva megjelenését fedezik fel, aki az első Éva hitetlenségét oldja saját hitével. Stefano de Fiores helyesen állapítja meg, hogy „Máriának a Szentlélekkel való együttműködése, melyet az Üdvtörténet fő művének, azaz Isten Fiának Megtestesülésének, megvalósulásában tanúsít, harmonikusan folytatódik minden alkalommal, amikor az emberiség történetében a kegyelem csodái testet öltenek. Mária különleges módon, anyai szeretettel működik közre Isten fiainak születésénél.” Az angyali üdvözletben Máriának címzett „kegyelemmel teljes” /κεχαριτωμένη/ kitétellel kapcsolatban érdemes megfigyelni (de la Potterie, neves bibliakutató tanulmánya nyomán), hogy az alkalmazott görög nyelvű igeszemlélet alátámasztja, hogy a szóbanforgó kegyelem már az üdözletet megeleőzően Mária osztályrésze volt.

A magyar nyelv találékonyan, kedvesen kiegészíti az elnevezést a „gyümölcsoltó” jelzővel, ami arra utal, hogy jellemzően ilyen tájt kezdték el a gyümölcsfák oltását országszerte. Az idei év abból a szempontból is rendhagyó, hogy elsősorban a hideg és a hó miatt csak később kerülhet sor erre a mezőgazdasági tevékenységre.

A másik jelenség, ami miatt valószínűleg egész világunk működésével kapcsolatos szemléletünkben változás fog beállni, a koronavírus által okozott kényszerű óvintézkedések, illetve ezek következményei.

Kérjük Magyarok Nagyasszonyának közbenjárását magunkért, családunkért, országunkért és az emberiségért, hogy a súlyos próbatétel hitünk, megváltott emberi mivoltunk megerősödésére szolgáljon. Csatlakozzunk Ferenc pápa felhívásához, és ma délben mondjuk el együtt azt az imádságot, amire a Megváltó tanított minket!

Fotó: pinterest

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség