Nagyböjt ötödik hetének hétfői napján Dr. Csigi Péter káplán mutatott be szentmisét a Pécsi Székesegyházban.

A Jézus Szíve Plébánia káplánja reggel 7.00 órakor, a szentmise kezdetekor köszöntette az otthonaikban lévő híveket, akik ilyen módon kapcsolódtak a szertartáshoz.  

Csigi Péter atya homíliájában a napi evangéliumi részlethez (Jn 8,1-11) kapcsolódóan arra adott választ, hogy mit szimbolizál, amikor Jézus a porba ír. „Miután Jézus az olajfák hegyéről újra megjelent a templomban, a farizeusok egy házasságtörésen ért asszonyt vittek eléje, csapdát akarnak neki állítani, ekkor csendesen lehajolt és írni kezdett a földbe. Vajon mit írt a porba? Ez hosszú ideje foglalkoztatja az embereket, hiszen Jézus után egyetlen kézírás sem marad fenn. A kérdésre pedig több elmélet is született. Vannak, akik úgy gondolják, hogy Jézus a jelenlévők bűneit írta fel, vannak, akik egy szentírási részletet mondanak, mások egy ábrázolásról beszélnek” – mondta a káplán, majd hozzátette, hogy bármilyen elmélet is született, az biztos, hogy János evangélista, aki leírta ezt a történetet, nem tartotta fontosnak feljegyezni, mit rajzol le Jézus a porba. Ennek oka, hogy a földre írt üzenet csak azoknak szólt, akik ott voltak a templomban. „Jézus nem véste márványtáblába az írását, hanem a föld porába rajzolta azt, mégis, a farizeusok megrendültek és már nem akartak követ vetni az asszonyra, akit Jézus elé vittek.”

„Sokszor mondjuk, hogy az idő olyan, mint a homok, kicsúszik a kezeink közül. De Jézus mégis porba ír. Nem tudja senki, hogy mit, csak az, aki elég figyelmes, mert így az írás hamar eltűnik” – jegyezte meg Csigi atya, ezt követően kiemelte, Jézus nap mint nap újra és újra szólít bennünket, úgy szólít meg minket, mint senki más, olyan üzentet fogalmaz meg számunkra, ami csak ránk tartozik. „A kérdés pusztán az, hogy odafigyelünk-e erre a szóra. Meghallom azt, amit Jézus kimondottan nekem szán, amikor engem szólít meg a szívem mélyén, amikor megmutatja azt, amit senki másnak, amikor kettesben lehetek vele, amikor engem keres, szólít, tanít az élet igéjével?”

A járványügyi helyzetben fizikailag nem tudjuk magunkhoz venni a legméltóságosabb Oltáriszentséget, de a lelki áldoz lehetőséget ad mindenkinek, aki otthonából követi a szertartást, mert a hittel történő várakozás megadja a szentáldozás kegyelmeit.

Jn 8,1-11

1Jézus kiment az Olajfák hegyére, 2majd kora reggel újra megjelent a templomban. A nép köré sereglett, s ő leült és tanította őket. 3Az írástudók és a farizeusok egy házasságtörésen ért asszonyt vittek eléje. Odaállították középre, 4és így szóltak hozzá: „Mester, ezt az asszonyt röviddel ezelőtt házasságtörésen érték. 5Mózes azt parancsolta a törvényben, hogy az ilyet meg kell kövezni. Hát te mit mondasz?” 6Ezt azért kérdezték, hogy próbára tegyék, s vádolhassák. Jézus lehajolt, és az ujjával írni kezdett a földön. 7De tovább faggatták, azért fölegyenesedett, és azt mondta nekik: „Az vesse rá az első követ, aki bűntelen közületek!” 8Aztán újra lehajolt, s tovább írt a földön, 9ők meg ennek hallatára eloldalogtak, egyikük a másik után, kezdve a véneken, s csak Jézus maradt ott a középütt álló asszonnyal. 10Jézus fölegyenesedett és megszólította: „Asszony, hova lettek? Senki sem ítélt el?” 11„Senki, Uram” – felelte az asszony. Erre Jézus azt mondta neki: „Én sem ítéllek el. Menj, de többé ne vétkezzél!”

Szentmise közvetítések banner v2

 

2020 June
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Szentségimádás és szentmise a hivatásokért:
Pécsi Székesegyház
2020. 06. 04. -
Szentháromság Vasárnapja – Horvátok főbúcsúja:
Máriagyűd
2020. 06. 07. - 2020. 06. 07.
Szentháromság vasárnapi német búcsú:
Máriakéménd
2020. 06. 07. -
ELMARAD - VADFÜGE Filmklub:
Magtár Látogatóközpont
2020. 06. 09. -
ELMARAD - Te Deum katolikus iskolák részére:
Máriagyűd
2020. 06. 11. - 2020. 06. 11.

Szent Vér Báta

pem nek logo wide

pe napi evangeliumok

pe mariagyudi kegyhely

pe szechenyi