Az alábbi cikkben A hét nap csodája című segédanyag utolsó szakaszát ismertetjük, a részletet, amely a teremtés hetedik napjával kapcsolatban hívja fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára és a társadalmi megosztottságra.

“Így készült el a föld és az ég minden bennelevővel együtt. Isten a hetedik napon befejezte művét, amit alkotott. A hetedik napon megpihent munkája után, amit végzett. Isten megáldotta és megszentelte a hetedik napot, mert azon megpihent egész teremtő munkája után.” (Ter 2,1-3)

Az elmúlt napokban lépésről lépésre vizsgáltuk a teremtést sújtó környezeti hatásokat, amelyekért az emberiség felel. A földet Istentől kaptuk ajándékba, attól az Istentől, aki a világot alkotva a hetedik napon megpihent. Számos érdekes, olykor sokkoló tényről olvashattunk A hét nap csodája füzetet tanulmányozva, emellett sok hasznos tanácsot is megismerhettünk. Ezennel a segédanyag utolsó szakaszának bemutatása mellett felhívjuk a figyelmet a május 17-22. között megosztott cikkekre, azok újraolvasására, a tények vizsgálásra, ízlelésére és a javaslatok megfogadására. Hiszen mindezek alapján láthatjuk, hogy milyen mértékben vagyunk felelősek a természeti károkért és milyen módon tehetünk azért, hogy elkerüljük az efféle tragédiákat és vigyázzunk arra, amit ajándékba kaptunk az Atyától!

A segédanyag hetedik része főleg a gazdag és szegény társadalmak közötti megosztottságra hívja fel a figyelmet, a fájó igazságtalanságra, amellyel kapcsolatban érdemes külön figyelmet szánni a következő mondatokra: A leggazdagabb 1%­-hoz tartozók éves bevétele annyit tesz ki, mint a világnépesség legszegényebb 57%­-ának összes jövedelme. Igazságosságra, szolidaritásra, verseny helyett végre együttműködésre lenne szükség. Fontos feladat az életet szolgáló gazdaság szemléletének, a méltányos kereskedelem (fair­trade) gyakorlatának népszerűsítése.

 Részlet A hét nap csodája című füzet hetedik szakaszából:

„Az egyház a Krisztusban való „új teremtés” jele, a megváltás által az összetörtből egész lett, a halálból életre kelt. Mint megváltott közösségnek, az egyháznak alapvető fontosságú feladata van a teremtés megújításában. Ez az egyház prófétai feladata, és arra kapott elhívást, hogy erre hittel, bátorsággal és reménységgel válaszoljon. ”

 

Imádkozzunk!

Azért imádkozunk, Atyánk, hogy Szentlelked adjon  nekünk erőt ahhoz, hogy a te szeretetednek erejével tudjunk szembe­ szállni a halál hatalmaival, amelyek a világot fenyegetik. Add, hogy nyíljanak új utak ahhoz, hogy megvalósuljon az igazságosság, a béke és a teremtés megőrzésének bibliai perspektívája. Köszönjük Szent Fiad áldozatát, és hogy ezt nemcsak értünk, emberekért tette, hanem az egész teremtett világért. Ámen.

 

A PDF itt tölhető le.

Forrás: teremtesunnepe.hu

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2020 June
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

ELMARAD - Szentségimádás a KATIFI-vel:
Pécs - Belvárosi templom (Dzsámi)
2020. 06. 03. - 2020. 06. 03.
Szentségimádás és szentmise a hivatásokért:
Pécsi Székesegyház
2020. 06. 04. -
Szentháromság Vasárnapja – Horvátok főbúcsúja:
Máriagyűd
2020. 06. 07. - 2020. 06. 07.
Szentháromság vasárnapi német búcsú:
Máriakéménd
2020. 06. 07. -
ELMARAD - VADFÜGE Filmklub:
Magtár Látogatóközpont
2020. 06. 09. -

Szent Vér Báta

pem nek logo wide

pe napi evangeliumok

pe mariagyudi kegyhely

pe szechenyi