A gyalogos zarándoklatot is magában foglaló szekszárdi Remete búcsú az Irgalmasság Éve rendezvénysorozat egyik állomása volt a Pécsi Egyházmegyében. A szeptember 10-i ünnepi szentmisén Udvardy György megyéspüspök arról beszélt, hogy Isten irgalmában közel jön hozzánk, mi se akarjunk távolságot tartani egymástól.

Udvardy György megyéspüspök így fogalmazott:
„Nagyon nagy ajándék, hogy az egyházban átélhetjük az Irgalmasság Szent évét és nagyon nagy ajándék, hogy kutathatjuk, hogyan van jelen az Isten életünkben az ő irgalmával, hogyan gyógyít bennünket, hogyan ment meg minket. Ebben az évben sok találkozás volt már: lelkigyakorlatok, liturgikus ünnepi alkalmak, zarándoklatok alkalmával. Szeretnénk jól érteni, de mindenekelőtt szeretnénk, ha szívünkben föléledne, hogy mit jelent: az Isten irgalmas. Az egyházmegyében négy templom van, ahol a szent kapun átléphetünk. Öröm az, hogy Szekszárdon együtt tudjuk ünnepelni az irgalmasság napját. Napról-napra jobban mélyülünk el abban, hogy Isten egyre közelebb kerül hozzánk. Rájövünk, hogy korábbi kérdéseinkkel a felszínen jártunk. Az Isten irgalma nem okoskodás. Nem a mi kérdéseinkre adott isteni válasz, hanem egy személyes megtapasztalása annak, hogy Isten közel van hozzánk, nem mond le rólunk, nem hagy minket magunkra. Megígéri az embernek: elküldöm Fiamat, beváltom az ígéretet! Velünk az Isten! Mária életével arról tesz bizonyosságot, hogy Isten betölti ígéretét, és közel van hozzánk. Az Isten közel van az emberhez. Az én sorsomat éli. Nem lesz távol tőlem, nem akar különbözni tőlem. Isten szeretete teljesen szabad, de elkötelezi magát. Isten azt mondja: az én boldogságom te vagy. Ha ezt te is megérted, ki tudod mondani: jó, hogy rád találtam, az én életem te vagy.

Isten irgalmában közel jön hozzánk. Emberi kapcsolatainkban kialakítjuk a távolságot: sokszor félelem tölt el bennünket, ha közel kellene engedni valakit, vagy ha közel kellene menni, mint például az irgalmasság gyakorlásában. Isten közel akar menni a testvéreinkhez is. Sokszor, mert nem fogadom el, hogy Isten közel jött hozzám, én sem merek közel menni a testvéremhez. Ne akarjunk távolságot egymástól! Ne emberi kategóriák szerint határozzuk meg, hogy kinek hogyan akarunk segíteni. Isten nem szab határokat, nem méricskél, nem tart távolságot. Vállaljunk sorsközösséget egymással! Vállaljuk testvéreink szenvedését! Sok kérdésre Jézus nem adott egzakt választ. Sőt, sok kérdésünkre nincs is olyan válasz, amelyet emberi mértékkel el tudunk fogadni. Jézus azzal válaszolt, hogy mellénk szegődött, hogy sorsközösséget vállalt velünk.
Lehet, hogy nem tudok egy fájdalmat enyhíteni, de megpróbálom a jelenlétemmel a magányt enyhíteni. Nem tudok választ adni, de társul szegődöm amellé, aki tanácstalan. Ez az Isten válasza.
Az imádság nem utolsó lehetőség, hanem mindennek a kiindulópontja. Imádkozom érted! Emberi szempontból reménytelennek látszik a helyzet, de Isten közel jött. Máriában egészen közel jött az Isten hozzánk.
Bátorítson bennünket, hogy közel vagyunk egymáshoz! Szükséges, hogy akarjunk közel kerülni az Istenhez a bűnbocsánat szentsége, a kiengesztelődés révén. Úgy, hogy Isten belép, és más válaszokat ad, mint amit elképzeltünk. Anyagi, szellemi és lelki javainkat tárjuk fel, osszuk meg, hogy a közösség, amit ő elgondolt, tényleg valósuljon meg közöttünk! Mi, akik hozzá tartozunk, közösségben vagyunk vele és közösségben vagyunk egymással, és ez az irgalom megtapasztalásának természetes helye." – mondta a főpásztor.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség