Tizedik alkalommal szervez zarándoklatot Máriagyűdre a Pécsi Egyházmegye május 12-én. A zarándoklat célja az egyházmegyében élők hitének és keresztény identitásának megerősítése.

 GRE4237

 

 


2009 óta minden év májusában zarándoklatot szerveznek a Pécsi Egyházmegyében Máriagyűdre. Az egyházmegye kiemelt kegyhelyén írásos dokumentumok tanúsága szerint a 17. század vége óta csodás gyógyulások és Mária-jelenések történtek. Az évszázadok során számtalan zarándok keresett vigasztalást, testi-lelki gyógyulást a máriagyűdi Szűzanyánál. A zarándoklatok ma is lehetőséget jelentenek az elcsendesedésre, a bizalom, a hit megerősítésére, a közösség építésére.

 

 

Idén május 12-én lehet csatlakozni a nagyjából 25 km-es távot felölelő zarándoklathoz gyalogosan vagy biciklivel. A gyalogosok 6.30 órától gyülekeznek a Pécs határából Pogány felé vezető II. János Pál úton, a korábbi FEMA áruház parkolójában, de bárhol lehet csatlakozni a zarándokokhoz. A kerékpárosok a Székesegyházban 8.30 órakor kezdődő közös imádság után indulnak a kegyhelyre. A fontos információkat tartalmazó tájékoztató, az imaszándék-kártya és az egészségügyi kártya mellett a letölthető dokumentumok között idén szerepel egy olyan, elmélkedéseket, feladatokat, imádságokat tartalmazó anyag is, amely hétről-hétre segíti a zarándoklatra történő lelki felkészülést.

Fotó: Gregorics Iván
További képek a tavalyi zarándoklatról.


 


 

„Tartsunk ki rendíthetetlenül reménységünk megvallásában, mert hűséges az, aki az ígéretet tette.” (Zsid 10,23)

 

Kedves Zarándoktárs!

Nagy öröm számunkra, hogy készülhetünk a Pécsi Egyházmegye által szervezett, tízedik alkalommal megrendezésre kerülő máriagyűdi gyalogos zarándoklatra. Hisszük, hogy az elmúlt 9 év felajánlásai is meghallgatásra találtak a Szűzanyánál. Abban a biztos hitben hívunk és buzdítunk minden kedves testvért a részvételre, hogy imáink, felajánlásaink, hálánk és kérésünk újra és újra meghallgatásra talál!

Püspök atya ebben az évben azt kéri, hogy különösen imádkozzunk keresztény hitünk és identitásunk megerősödéséért, ugyanakkor mindenki ajánlja fel imáját a saját szándéka szerint is.

Az alábbiakban megosztunk néhány olyan információt, amit jó tudni az úttal kapcsolatban.

  • Útirány: Pécs-FEMA parkolója, 58-as úton, majd a „gyűdi” elágazónál balra, Máriagyűd (ez az út kb. 25 km).


INDULÁS ELŐTTI TUDNIVALÓK

  • A zarándoklatra történő felkészülés érdekében készült egy „lelki ráhangoló”, amelyben elmélkedésekkel, imákkal, gondolatébresztő kérdésekkel segítjük a zarándokokat. Szeretettel kérünk mindenkit, hogy a zarándoklat előtti hetekben ennek az anyagnak a használatával is készüljenek az útra (ez a dokumentum az egyházmegye weboldalán a zarándoklatot hirdető tartalom alatt felsorolt dokumentumok között megtalálható).
  • A zarándoklaton gyalogosan, kerékpárral, autóbusszal vagy személyautóval lehet részt venni.
  • A zarándoklatra az elmúlt évek gyakorlata szerint a plébániáink egy része szervez csoportokat. Kérjük a kedves testvéreket, hogy érdeklődjenek a plébániákon, amennyiben plébániai csoporthoz szeretnének csatlakozni.
  • A zarándoklatra nem kell jelentkezést leadni, plébániai csoportokat és egyéni zarándokokat is szeretettel várunk.
  • A zarándoklattal kapcsolatban a plébániákon, továbbá az alábbi elérhetőségeken tudnak információkat kérni és kapni, bármilyen kérdés esetén állunk rendelkezésre:

Postacím:
Pécsi Egyházmegye
Pasztorális Iroda „MÁRIAGYŰD 2018”
7601 PÉCS
Pf.: 113.

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Telefon: 06-72-513-011 (munkanapokon 8:00-16:00 óra között)
További információk: pecsiegyhazmegye.hu

  • Az Internetes elérhetőségen (szintén a zarándoklatot hirdető tartalom alatt felsorolt dokumentumok között) egészségügyi kártyát és imafelajánló lapot is találhat. Az egészségügyi kártyát abban az esetben töltse ki és hozza magával, valamint a zarándoklat ideje alatt tartsa magánál, ha van valamilyen krónikus betegsége (ez esetben kérjük, beszélje meg háziorvosával, hogy vállalhatja-e ezt a megterhelő utat). Az imafelajánló lapokon „ajándékot gyűjtünk” a Szűzanyának. Erre írhatja fel kéréseit, illetve fogalmazhatja meg, hogy miért ad hálát. Ezek a lapok a zarándoklat előtti percekben az indulás helyén, továbbá a pihenőhelyeken is átvehetők a szervezőktől.
  • A következő pécsi helyi járatokkal lehet a FEMA-hoz érkezni: 3, 6, 22, 23, 23Y, 24, 130-es helyi járat.
  • Máriagyűdön személyautóval a templom nem közelíthető meg. Amennyiben személyautóval beteg vagy idős embert szállítanak, az autó felmehet, de parkolni csak a lezárt területen kívül lehet.
  • Személyautók számára parkolási lehetőség a Máriagyűd felé vezető út két oldalán, illetve a vasútállomás felé vezető utcában lesz.
  • Autóval érkező papjaink – lehetőség szerint – kérjenek „parkolókártyát” a fent megadott címen.
  • Az autóbuszokról a Máriagyűdi Szociális Otthonnál lehet leszállni, és itt is kell felszállni elutazáskor.
  • Lehetőség van szervezetten autóbusszal Pécsre visszajutni. Ennek költsége 1000,- Ft. A buszra jegyet kell vásárolni, amit megtehetnek a FEMA parkolójában több helyen és Máriagyűdön. Kérjük éljenek a jegyek elővásárlási lehetőségével, hogy az autóbuszra felszálláskor az esetleges jegyvásárlás ideje ne akadályozza az indulást.


INDULÁS: 2018. MÁJUS 12.

  • Gyalogosoknak gyülekező 6.30 órától (Pécsett, a II. János Pál útján lévő FEMA parkolóban).
  • Gyülekező ideje alatt folyamatosan hirdetjük a szükséges tudnivalókat, az imafelajánló kártyákat összegyűjtjük, imafüzetet osztunk. Kérjük, érkezzen időben!
  • Indulás előtti imádság 7.15-től.
  • Indulás 7.30 órakor.
  • Bicikliseknek 8.30-kor imádság a Székesegyházban, majd indulás, a Görcsöny felé vezető úton,
  • 9.00-kor a kertvárosi templomnál lehet a menethez csatlakozni.
  • Megérkezéskor a bicikliket a Máriagyűdi plébánia udvarában hagyhatják, ahol őrizni fogják őket.

ÚTKÖZBEN

  • Gyalogosok bárhol csatlakozhatnak a zarándoklathoz.
  • Két megállóhelyen, a szalántai kultúrháznál és a Tenkes Csárdánál lehet megpihenni, regenerálódni.
  • A megállóhelyeken és érkezéskor vizet osztunk szükség szerint, amelyért nem kell fizetni. A Tenkes Csárdánál az elmúlt évekhez hasonlóan italt, kávét és élelmet is lehet vásárolni.
  • Az út során folyamatos orvosi ügyelet lesz és mentőautó kísér
  • Amennyiben valaki nem tud tovább menni vagy valamilyen baleset érte, jelentkezzen a rendezőknél, akik segítséget nyújtanak.
  • Amely plébániának van hordozható zászlója, település táblája, kérjük, hozza magával.
  • Útközben hangosítással folyamatosan imádkozunk és énekelünk. Szeretettel kérjük, hogy minden zarándok csatlakozzon ehhez.

MEGÉRKEZÉS

  • Érkezést követően rövid közös imádság
  • A kegyhelyen gyónási lehetőséget biztosítunk. Táblákkal jelezzük, hol találhatnak gyóntató papokat.
  • A zarándoklatot záró ünnepi szentmisét 15.00 órakor mutatja be a szabadtéri oltárnál Udvardy György pécsi megyéspüspök, a jelenlévő papság koncelebrálásával.
  • Máriagyűdön a karitász bevonásával gyűjtést szervezünk egy hátrányos helyzetű, szegénységben élő család számára, akiknek gondot okoz a napi megélhetés, ezért bármilyen értékű pénzadomány sokat jelent a számukra szükséges élelem és használati cikkek biztosítása érdekében. Kérjük a kedves testvéreket, hogy lehetőségeikhez mérten támogassák a családot.

Zarándokoljon velünk ebben az esztendőben is Máriagyűdre, hogy együtt imádkozzunk a keresztény hitünkben és identitásunkban történő megerősödésünkért, továbbá hazánkért, egyházmegyénkért, papjainkért, családjainkért, betegeinkért.                                                                                                   

Szervezők

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó