A II. János Pál Római Katolikus Plébánia február 20-án vette át Boldog Jerzy Popiełuszko ereklyéjét, melyet a varsói testvér-plébánia adományozott át a Szent II. János Pál pápa kápolnában.

Február 20-án, csütörtökön a II. János Pál Római Katolikus Plébánia lengyel testvér-plébániájának delegációja érkezett a kertvárosi kápolnába. A látogatás célja Jerzy Popiełuszko ereklyéjének átadása volt, melyet ünnepi keretek között Paweł Sobstyl, lengyel plébános adományozott a közösségnek – a jelenlévők legnagyobb meglepetésére magyarul. Az ereklyeátadásra a két nyelven bemutatott szentmisén került sor. A szertartás főcelebránsa Mayer Mihály nyugalmazott pécsi megyéspüspök volt Paweł atya és Kövesi Ferenc plébános koncelebrálásával. A Varsóból érkező pap egyszerre magyar és lengyel nyelven szólt a hívekhez, miközben homíliájában megemlítette a két plébánia közötti szoros együttműködést, de arra is kitért, hogy az ereklye átadása mindkét közösség számára nagy jelentőséggel bír. Végül prédikációjában II. János Pál pápa szavait idézte: „Ne féljetek!”.

Immár a II. János Pál Római Katolikus Plébánia relikviája Boldog Jerzy Popiełuszko csontdarabját őrzi, aki 1984 októberében halt vértanúhalált, majd 2010-ben került sor boldoggá avatására. A politikai gyilkosság áldozatává vált római katolikus pap egyik népszerű mondatát a jelenlévő Bognár Szilvia, alpolgármester asszony idézte fel:

„Csak az képes legyőzni a rosszat, akiben magában is túlárad a jó.” Jerzy Popiełuszko

Az esemény alkalmával Mayer Mihály nyugalmazott pécsi megyéspüspök is kifejezte köszönetét a lengyel plébániának. Végül Kövesi Ferenc atya kihangsúlyozta a jelenlévő hívek előtt, hogy a testvér-plébániák a közeljövőben újból találkozhatnak egymással, ugyanis májussal a II. János Pál Római Katolikus Plébánia zarándoklatot szervez Varsóba, melynek a részletei hamarosan elérhetőek lesznek a Pécsi Egyházmegye honlapján is.

Boldog Jerzy Popiełuszko 1947. szeptember 14. született Suchowola városában. Általános és középiskolai éveit követően Varsóban kezdte meg egyházi tanulmányokat. Katonai szolgálatát egy olyan speciális egységnél töltötte le, amelyet részben azzal a céllal hoztak létre, hogy a fiatalokat segítsen távol tartani a papi pályától; ottani élményei azonban nem gyakoroltak rá ilyen hatást és miután leszerelt, tovább folytatta papi iskoláit. Fiatal papként varsói egyházközségekben teljesített szolgálatot, ahol sok kapcsolata alakult ki munkásokkal és diákokkal is.

Popiełuszko karizmatikus pap volt és a varsói Kosztka Szent Szaniszló egyházközség káplánjaként prédikált. Az egyház helyzete a kommunizmus idején nagyon nehéz volt, Popiełuszko azonban többször felemelte a szavát a rendszer ellen, miközben kiválóan képviselte egyháza erkölcsi és társadalmi hitelveit. Tanításait a Szabad Európa Rádió is sokszor közölte és a Szolidaritás híve volt. Amikor felszólalt az államhatalommal szemben, amiért az el akarta rendelni a feszületek eltávolítását az iskolákból, és emiatt támadások érték, II. János Pál pápa személyes ajándékának elküldésével köszönte meg helytállását. Azonban prédikációinak népszerűsége miatt az államhatalom egyre inkább felfigyelt tevékenységére, amiről úgy ítélték meg, hogy veszélyessé vált a rendszerre. Először egy megrendezett autóbalesettel törtek az életére, de ez az 1984. október 13-i támadás meghiúsult. A következő terv a pap elrablása volt, amit 1984. október 19-én hajtottak végre. Bydgoszczból tartott hazafelé, amikor autóját saját járművük műszaki hibájára hivatkozó ismeretlenek állították meg. Ezt követően elrabolták, agyba-főbe verték, megkötözték, végül egy követ kötöttek a lábához és a Visztula folyóba dobták. Holttestét búvárok találták meg mintegy másfél héttel később, október 30-án, a Visztula Włocławeki-víztárolójában, elrablásának helyszínétől mintegy 72 kilométerre. Boldoggá avatására Varsóban került sor 2010. június 6-án.

Fotó: Vermes Nikolett

 

mariagyudi zarandoklat 2022 banner

Népszámlálás

Szabadegyetem

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség