Április 12-én, dr. Cserháti József néhai pécsi püspök 1994-ben bekövetkezett halála napjának évfordulóján Felföldi László pécsi megyéspüspök emlékezett meg főpásztor elődeiről. A Pécsi Egyházmegye hivatalban levő megyéspüspöke minden évben szentmisét mutat be néhai főpásztorai lelki üdvösségéért, a hagyomány szerint mindig az utolsó elhunyt pécsi püspök halála napján.

Minden közösség működésének természetes velejárója, hogy vezetők irányítják - mondta szenbeszédében a főpásztor, aki három, egymással szorosan összefüggő gondolat jegyében elmélkedett.

A hierarchia kapcsán kiemelte, hogy mindazok, akik a történelem folyamán a katolikus egyházból azért távoztak, mert Jézusra és a tanítványok küldetésére hivatkozva a hierarchiát nem tartották szükségesnek, később közösségeikben maguk is kialakították, bevezették saját hierarhiájukat. Megkísérelték bebizonyítani, hogy hierarchia nélkül is lehet szolgálni és élni, de láthatjuk, hogy ez sehol sem sikerült. Felépítették ugyanazt a hierarchiát, ami miatt kiváltak az egyházból, amiről azt állították, nincs szükség rá. Isten az embert közösségi létre teremtette. Közösségi munka, szolgálat pedig vezető nélkül nem létezik, nem működik, legyen annak helyszíne a munkahely, az iskola, vagy akár a család.

Az egyházban soha sincs senki, aki egyedül végig tudja járni az utat. Senki sem üdvözül egyedül - tartja a mondás. Aki senkit sem visz magával az üdvösségre, az bizonyosan nem fog bejutni oda. A főpásztori, a papi szolgálat közösségi szolgálat - emelte ki Felföldi László. Bármelyik papra gondolunk, a környezetében ott voltak sokan, akik segítették, paptestvérek, munkatársak, barátok, a hívek közösségei. Ez  nem rangsorolás. Ahogy az olvasmányban hallottuk: "az Úr hívott meg, mielőtt még születtem". Mindenki tetten érheti az életében, ahogyan Isten úgy alakítja a dolgokat, hogy éppen ott legyünk, ahova kerülünk. Az Isten ügye, amiben mindannyian benne vagyunk, nem egy egyéni elképzelés, egyszemélyes történet. Ezért mindig oda kell figyelnünk, hogy Ő mit mond, hogy Ő mit akar. Ez a hierarchiának és a közösségnek is a lényege.

Élethivatásunkat csak úgy tudjuk betölteni ezen a földön, ha azt szolgálatként éljük meg, különben nem lesz gyümölcse. Átmenetileg lehet, hogy valami mutatkozik, de tartós eredményt családban, közösségben, egyházban csak a szolgálat hoz. A szolgálat fontos része az építkezés. A Pécsi Egyházmegye története felvirágzások és mélypontok hosszú sorozata. Gyakran a nulláról kellett újrakezdeni, amikor úgy tűnt, hogy már minden elveszett. Nézzük meg például a Dzsámi történetét. Felépítették, lerombolták, újra felépítették, újra lerombolták. Nekünk most az építkezés a feladatunk. Az, hogy megtartsuk és megerősítsük a családokat, megtöltsük a templomokat, életet vigyünk azokba a közösségekinkbe, ahonnan hiányzik a lélek, a lelkület. Közösségben, egymásra figyelve, egymást segítve. Kizárólag együtt fogjuk tudni véghez vinni -  hangsúlyozta a főpásztor. Csak a papoknak a hívek nélkül nem fog menni. Sosem ment. Ahogy a Havi-hegyi templom építésekor is az emberek a hátukon vitték fel az építkezéshez felhasznált köveket. Most nem követ kell hordani, hanem emberi közösségeinket kell megerősítenünk. Leülni beszélni egymással, figyelni egymásra.

Adjunk hálát Pécsi Egyházmegye elhunyt főpásztoraiért, akik nagy áldozattal alapot teremtettek arra, hogy mi ma itt lehessünk - zárta beszédét Felföldi László.

Fotó: Hegyi László

Pécsi Egyházmegye

 

mariagyudi zarandoklat 2022 banner

Szabadegyetem

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség