Február 9-én kezdődik a Házasság Hete programsorozat, melyet idén tizenharmadik alkalommal rendeznek meg Magyarországon a keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásával. Baranya és Tolna megyében is több település csatlakozik a házasság értékeit népszerűsítő kezdeményezéshez.

Az országos rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság- és a család értékeire, valamint, hogy segítséget nyújtson a házasságra készülő pároknak vagy a kapcsolati problémákkal szembesülő embereknek. A kezdeményezés közel két évtizede indult Angliából, mára pedig 4 kontinens 21 országa csatlakozott a házasságot ünneplő rendezvénysorozathoz. A Pécsi Egyházmegye a Baranya és Tolna megye területén működő civil szervezetekkel közösen vár minden érdeklődőt február 9. és 16. között.

A Házasság Világnapja alkalmából a rendezvénysorozatot Pécsett a február 8-ai, Belvárosi templomban tartandó 11 órai szentmise nyitja meg.

A pécsi programok között szerepel Dr. Mihalec Gábor pár- és családterapeuta előadása „Mi ketten és a pénz” címmel, több zenés-dalos-táncos program, színházi műsor és farsangi bál is. Az eseménysorozatot a - több helyszínen is tervezett - házaspárok megáldása zárja. 

A házasság hetében, február 9. és 16. között a „Kéz a kézben félpénzen” akció keretében a párok 50% kedvezménnyel vásárolhatnak belépőjegyet a Pécsi Állatkertben és a Pécsi Püspökség turisztikai helyszínein, a kinyomtatott kupon felmutatása ellenében.
Letölthető kuponok: "Kéz a kézben félpénzen” akció, Párosan az állatkertben.

Szerelmi kalandtúra

Szánj időt a Párodra! Játssz velünk!
Részletek: www.szerelmi-kaland-tura.hu

 


Teljes program (letölthető pdf)



BÁTASZÉK
Február 14.
18:00 „Holtomiglan… Holtodiglan boldogan…lehetséges?” címmel Dr. Csóka Judit klinikai szakpszichológus, meseterapeuta előadása, a Petőfi Sándor Művelődési Házban (Bátaszék, Szent István tér 4.). A belépés díjtalan, a programot követően a helyi Karitász adományokat gyűjt egy rászoruló gyermekes család javára.

Február 16.
10:00 Házaspárok megáldása szentmise keretében a bátaszéki Nagyboldogasszony templomban.

DOMBÓVÁR
Február 11.
18:00 Süveges Gergő és felesége Margit előadása ... és mi van a happy end után? - avagy mi segít megőrizni a szeretetet címmel a Tinódi Házban (Dombóvár, Hunyadi tér 25.). Belépés díjtalan. A helyi Karitász a helyszínen egy segítségre szoruló család javára gyűjtést szervez.

Február 12.
18:00 Szentségimádás elmélkedéssel a Kórházkápolnában házashétvégés párok vezetésével.

Február 14.
19:00 Táncház a Kertvárosi Közösségi Házban (Dombóvár, Rákóczi u. 71/a) Bartha Zsolt szakcsi plébániai kormányzó és Rostás Andrea vezetésével. Zenél Bükösdi Gábor és zenekara.

Február 16. 
Házasok megáldása a szentmisék keretében minden római katolikus templomban.

DUNAFÖLDVÁR
„Együtt a család” címmel gyermekrajz pályázat három korcsoportban (óvodások, alsó- és felső tagozatos iskolások). A rajzok A/4-es méretben, tetszőleges technikával készülhetnek. A pályázat beadási határideje a városi könyvtárban 2020. február. 8. A pályamunkákból február 14-én 17:00 órakor kiállítás nyílik a Berze Nagy Ilona Könyvtárban. Köszöntőt mond: Szabó Oszkár plébános. A megnyitón közreműködnek a városi zeneiskola növendékei. Szervező a Dunaföldvári Művelődési Központ és Könyvtár. A díjakat a Pécsi Egyházmegye Családreferatúrája ajánlotta fel.

Február 12.
18:00 Holtomiglan - holtodiglan boldogan... lehetséges? címmel Csóka Judit klinikai szakpszichológus, meseterapeuta előadása a Művelődési Házban (Dunaföldvár, Ilona u. 9). Belépés díjtalan, a helyszínen a Máltai Szeretetszolgálat adománygyűjtést végez egy helyi segítségre szoruló család javára.

Február 16.
9:30 Házasok megáldása a szentmisén az Öregtemplomban.

MOHÁCS
Február 13.
18:00 Dr. Csókay András professzor és felesége tanúságtétele hitről, házasságról  és családról az Ifjúsági Centrumban (Mohács, Széchenyi tér 16.). Belépés díjtalan, a programon a helyi karitász adománygyűjtést végez egy nehéz helyzetbe került család megsegítésére.

Február 16.
17:00 Házasok megáldása szentmisén a Belvárosi templomban, utána koccintás a plébánián.

PAKS
Február 9.
10:30 Jegyespárok megáldása szentmise keretében a Jézus szíve templomban.

Február 12.
17:30 Dr. Csókay András professzor előadása hitről és családról a Csengey Dénes Kulturális Központban. Az előadáson a sziámi ikrek szétválasztásának történetét a tánc nyelvén bemutatják Tran Viktória és Pataki Noémi, a Táncművészeti egyetem növendékei. Közreműködnek Kormos Balázs gitárművész, Boross Terézia Ilona fuvolaművész és Muhari-Papp Sándor Balázs festőművész. A Művelődési Ház pénztárában 500 Ft-os támogatói jegy megvásárlásával lehet részt venni a programon.

Február 13.
17:30 Szentségimádás a házasságokért a Jézus Szíve templomban.

Február 15.
17:30 Ifjúházas vacsoraest a Balogh Antal Katolikus Iskola ebédlőjében. A részvétel a Pakson előző években házasságot kötött fiatal párok számára nyitott.

Február 16.
10:30 Jubiláns házasok megáldása a Jézus szíve templomban (1, 5, 10, 15 éve vagy régebben házasságot kötött párok ünnepe a szentmisében).

PÉCS
Február 8. Házasság Világnapja a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület szervezésében. 
11:00 Szentmise a Belvárosi templomban.
14.00 órától előadás: Örökbe fogadjuk egymást. Előadók: Orova Csaba és Bodnár Boglárka
Jubilálók köszöntése; MárkusZínház vidám műsora a Pécsi Püspökség Magtár Látogatóközpontjában (Pécs, Dóm tér 6.)
Szervező: Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület

Február 9.
9:00 – 18:00 Zenés-dalos-táncos programok a Házasság hete jegyében a PÉCS PLAZA-ban: Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház | Mecsek Táncegyüttes | Kerekasztal-beszélgetések a házasság örömeiről, nehézségeiről, tapasztalatairól |  Házaspárok útjának bemutatása | Gyermekeknek bábszínház.

február 10.
18.00 A boldog házasságról a Boldogság Házában – kerekasztal beszélgetés boldog házasokkal. A részvétel ingyenes! (Szervező: Pécsi Egyházmegye, Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.)

Február 13.
18:00 „Mi ketten és a pénz” címmel Dr. Mihalec Gábor pár- és családterapeuta előadása a Pécsi Püspökség Magtár Látogatóközpontban (Pécs, Dóm tér 6.). Belépés díjtalan, de a részvétel regisztrációhoz kötött (REGISZTRÁCIÓ).

Február 15. 
11:00 Flashmob házaspárokkal, majd 11:30-kor „Lakodalom van a mi utcánkban!” – a Hosszúhetényi Népi Együttes lakodalmas táncműsora a Tesco Kincses úti áruházában (Pécs-Kertváros).
15:00 „Fuss a családoddal a családodért” a Mandulásba. ELMARAD!
19:00 Farsangi Bál a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium dísztermében.

Február 16.
15:45 Családos felvonulás a Széchenyi térről (találkozó 15:15-kor) három irányba felekezettől függően: Ferencesek utcája, Kossuth tér, Búza tér.  A Ferences templomban házaspárok megáldása, szentségimádás, és 17:00-kor szentmise.

SZEKSZÁRD
Február 13.
19:00 Süveges Gergő és felesége Margit előadása ... és mi van a happy end után? - avagy mi segít megőrizni a szeretetet? címmel a Vármegyeháza dísztermében (Szekszárd, Béla király tér 1.) Belépés díjtalan. A helyi Karitász itt egy segítségre szoruló család javára gyűjtést szervez.

Február 14.
18:30 Zenés imaóra az Oltáriszentség előtt a házasságokért a Belvárosi templomban házashétvégés házaspárok vezetésével.

Február 16.
18:00 Házaspárok megáldása a szentmise keretében a Belvárosi templomban.

SZIGETVÁR
Február 9.
18:00 Házasság Hete - nyitó szentmise a Szent Rókus templomban (Zrínyi tér).

Február 11.
18:00 Alma és a fája – transzgenerációs jelenségek a családban Schell Gergely pszichológus, pár- és családterapeuta előadása a Weiner Leó Alapfokú Művészeti Iskola (Zeneiskola) Hangversenytermében (Szigetvár, Zárda u. 2.). Belépés díjtalan.

Február 14.
17:00 Szentségimádás a Szent Rókus templomban.

TAMÁSI
A Pécsi Egyházmegye, a Tamási Művelődési Központ és a Tamási Katolikus Családközösség rajzpályázatot hirdet a HÁZASSÁG HETE alkalmából alsó tagozatos gyerekeknek. 
Téma: Családom címere
A rajzok mérete szabadon választható, bármilyen technikával készülhetnek. A munkák hátoldalára kérjük, írjátok rá neveteket, osztályotokat! A beérkezett alkotások a Művelődési Központ folyosógalériáján kerülnek kiállításra 2020. február 10-17-ig. Eredményhirdetés és a kiállítás megnyitása 2020. február 10-én 16:30-kor a Művelődési Házban. Köszöntőt mond Kocsis-Szabó Eszter rajztanár, a Würtz Ádám Általános Iskola pedagógusa. Közreműködnek a helyi zeneiskola növendékei. A pályaművek leadási határideje: 2020. február 5. Az elkészült rajzokat a Művelődési Házban kérjük leadni.

Február 12.
17:00 “Nem hal meg a szerelem” - Döbrentey Ildikó és Levente Péter lelkiderű gyakorlata a Könnyü László Városi Könyvtárban (Tamási, Szabadság u. 52.) "A házasság két szerelmes ember - egy nő és egy férfi - nagylelkűségének művészete.” Belépés díjtalan. Támogató a Pécsi Egyházmegye.

Február 13.
17:00 Házaspárbaj vidám vetélkedő házaspároknak a Művelődési Házban. Érdeklődni, jelentkezni személyesen vagy telefonon a Művelődési Házban (Telefon: 74/471-105) lehet.

Február 16.
10:00 Házaspárok megáldása szentmise keretében a római katolikus templomban.

LD honlap logó