Idén augusztus 4. és 7. között tartják a Havihegyen a Havas Boldogasszony búcsút. Az ünnep üzenete ugyanaz, mint ami 319 évvel ezelőtt is volt: az az elhatározás és összefogás, amely a templom megépülését lehetővé tette, ma is nagyon fontos. Az ünnepre minden évben rengeteg hívő zarándok gyűlik össze a környéken.

A pécsi Havas Boldogasszony kápolna 1697-re készült el. Az 1690-es pestisjárvány elmúlásának emlékére felszentelt és régóta búcsújáró helyként tisztelt templomnál augusztus 4. és 7. között Havas Boldogasszony nagybúcsúját tartják. Az ünnep eredetileg a római Santa Maria Maggiore bazilika felszentelési évfordulója volt, majd idővel egyetemessé vált az egyházban. A péntek délelőtti szentmisét Lápossy Péter újmisés pap mutatta be, akinek életében és hivatásában fontos szerepe van a Santa Maria Maggiore bazilikának és Havas Boldogasszony ünnepének.

Lapossy Peter Havihegy„Havas Boldogasszony ünnepe számomra azért kedves, mert ilyenkor a római Santa Maria Maggiore bazilikát ünnepeljük. Sokat jártam oda imádkozni, szentmisére, amikor Rómában tanultam. Jó érzés, hogy itt, a Havas Boldogasszony templomban élő hagyományként van jelen ez a búcsú és a zarándoklat. Jó ebben részt venni." – fogalmazott Lápossy Péter.

Az 1690-91. évi pestisjárvány elmúltával a pécsi polgárok – megtartva a veszedelem idején tett fogadalmukat – templomot építettek Havas Boldogasszony tiszteletére. A legenda szerint az úgynevezett Kakasdomb meredek emelkedőjén cipelték fel hátukon és vállukon az építőanyagot a fehér sziklákra, mintha azt a Szűzanya jelölte volna ki számukra hófehér ragyogásával.

Mager Robert Havihegy
Máger Róbert, a Havas Boldogasszony templom igazgatója elmondta:

„Ennek az ünnepnek az üzenete ugyanaz, mint ami 319 évvel ezelőtt is volt: ma is nagyon fontos az az elhatározás és összefogás, amelynek segítségével a templom megvalósulhatott. Nemcsak a város lakóinak fontos, hanem az egész egyházmegyének, egész magyar hazánknak, hogy ilyen bizalommal tudjunk tekinteni Istenre, és ilyen bizalommal tudjunk tekinteni a Boldogságos Szűz Máriára, Jézus édesanyjára. Szűz Mária megsegít bennünket, velünk van és erőt ad nekünk. Amikor a pécsiek feltekintenek erre a templomra, jusson eszükbe, hogy Havas Boldogasszony, a mi égi édesanyánk segítségünkre van!"

A pécsiek számára különösen nagy jelentősége van a Havas Boldogasszony templomnak és az augusztus eleji ünnepnek. Nagy Józsefné, Márti néni négyéves kora óta minden évben részt vesz a búcsún.

Nagy Jozsefne Havihegy

Nagy Józsefné így fogalmazott:

„Örülök, hogy sok fiatal, újmisés pap vett bennünket körül. Ez ajándék Istentől, a legnagyobb ajándék, amit kaphattunk a búcsú alkalmával."

Augusztus, 7-én vasárnap 15 órakor a Szent Ágoston-templomtól körmenet indul népviseletbe öltözött fiatalok közreműködésével, hogy imádkozva, énekelve vonuljanak fel a Havihegyre. A 16 órakor kezdődő szentmisét Berecz Tibor újmisés atya mutatja be, jó idő esetén szabadtéren. A szentmise végén újmisés áldásban részesíti a jelenlévőket. A szentmise a havihegyi hagyományoknak megfelelően a nemzetiségek részvételével zajlik, bizonyos olvasmányok és énekek horvát, illetve német nyelven hangzanak el. A szentmisét követően szeretettel várnak mindenkit a Tettyére egy jó hangulatú, színvonalas horvát kulturális műsorra.

Fotó: Loósz Róbert

Szentmise közvetítések banner v2

 

2020 augusztus
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Közelgő események

Nagyboldogasszony főbúcsú, a Pécsi Egyházmegye Zarándoklata:
Máriagyűd
2020. 08. 15. - 2020. 08. 16.
Nagyboldogasszony napi főbúcsú:
Máriakéménd
2020. 08. 15. -
Nagyboldogasszony-főbúcsú:
Máriagyűd
2020. 08. 16. -
Katekéta fakultatív képzés:
Pécs, Magtár, Zarándokház
2020. 08. 17. - 2020. 08. 19.
Szent István király ünnepe-ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház
2020. 08. 20. -

Szent Vér Báta

pem nek logo wide

pe napi evangeliumok

pe mariagyudi kegyhely

pe szechenyi