Fedezzük fel együtt a pécsi székesegyházat! Mit üzen nekünk a templom? Mi rejlik a festmények és domborművek szépsége mögött? Az Élő Kövek interaktív idegenvezetésein ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk fiatal önkéntesektől, akik a kereszténység üzenetét a templom művészeti alkotásain keresztül mutatják be.

Az idegenvezetésekre szeptember 17-én, szombat délelőtt 9.00 és 11.30 között várnak minden érdeklődőt. A megadott időkereten belül bármikor lehet csatlakozni.

„Ha egy pogány megkér, mutasd meg neki a hitedet, vidd be a templomba, mutasd be neki az ikonokat és magyarázd meg a szent ábrázolásokat." (Damaszkuszi Szent János)

Az Élő Kövek egy nemzetközi kezdeményezés, mely világszerte számos ifjúsági közösséget foglal magába, s célja Jézus Krisztus és az Egyház üzenetének közvetítése azok számára, akiket megragad a templomok külső és belső szépsége. Minden idegenvezetés egyben Isten szeretetének hirdetése. A vezetések ideje alatt imasarok is rendelkezésre áll az elcsendesedéshez. A kezdeményezés Olaszországból indult, a jezsuita Jean-Paul Hernández atya nevéhez fűződik. Lényege, hogy fiatal önkéntesek készülnek fel egy-egy templom fő művészeti értékeiből, s ezt követően egy rövid időszakban ingyenes idegenvezetést kínálnak a templomba látogatóknak. Mivel több önkéntes van egyszerre egy helyszínen, ezért lehetőség nyílik kiscsoportos, vagy akár négyszemközti beszélgetésekre is, melyek célja az örömhír továbbadása, párbeszéd kezdeményezése a művészetről, s azon keresztül hitről, Istenről. Ehhez a feladathoz az önkéntesek az imádságból és a közösségből merítenek erőt.

diadaliv bazilika 20151025 1 BK

Hazánkban két évvel ezelőtt mutatkozott be a program Budapesten, a Jezsuita Rend által szervezett közép-európai MAGIS ifjúsági találkozón. Idén az Ars Sacra fesztivál keretein belül kap helyet Pécsen a székesegyházban. Az esemény szervezőinek nem titkolt célja egy olyan közösség szervezése, melynek tagjai elkötelezettek a művészet általi igehirdetés iránt, valamint az Élő Kövek idegenvezetések gyakoribbá, akár rendszeressé tétele.

Szeretettel látnak mindenkit, aki szeretne többet megtudni a székesegyházról személyes, fiatalos módon, illetve várják azokat is, akik a későbbiekben szívesen vennének részt hasonló programokban vezetőként, segítőként.

Fotó: Loósz Róbert

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 június
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség