Az elsőáldozók után november 13-án a bérmálkozókat mutatták be a közösségnek Mohácson, a Fogadalmi templomban. A mintegy hatvan bérmálásra készülő fiatalt Bognár Attila András plébános így bátorította: „Legyetek nyitottak a Szentlélek befogadására! Ahogyan a Lélek átalakította az apostolok életét, úgy képes a ti életeteket is megújítani, erővel eltölteni, teljessé tenni bennetek azt a jót, ami már elkezdődött a ti lelketekben is! Figyeljetek rá és bátran fedezzétek fel magatokban mindazt, amire a Szentlélek indít benneteket!"

bermalkozok bemutatasa mohacson 10

 

A fiatalok a Pécsi Egyházmegye mohácsi iskoláiban és a város más oktatási intézményében tanulnak. A gyerekek jelenlegi életkorában nagyon fontos, hogy hiteles életpéldákkal is találkozzanak, ezért ebben a szentmisében Kling Erika tanúságtételét hallgatták meg nagy érdeklődéssel. A városszerte ismert hívő sportszakember beszélt a hit szerepéről a saját életében, felidézte az Egyházhoz gyermekkora óta fűződő kötődését és hangsúlyozta a sport jótékony hatásai között a test és lélek kapcsolatát. A tanúságtételt követően a bérmálkozók könyörgésekben kérték a maguk számára a Szentlélek vezetését és imádkoztak leendő bérmaszüleikért is. A szentmise végén a bérmálkozásra készülők egyenként a hívő közösség egy-egy tagjának imáját kérték, amely kíséri majd őket a további felkészülés során.

 

A megkérdezett fiatalok így nyilatkoztak:
„Családi hagyomány nálunk a bérmálás, és én is úgy gondolom, hogy a hitnek egy fontos állomása lesz. Az Egyház életében ministrálással veszek részt és gitározok is a szentmiséken. Ha választani lehetne, a Szentlélek ajándékai közül az értelmet szeretném kérni, erre még nagy szükségem lesz." (Attila)

bermalkozok bemutatasa mohacson 05„Nálunk is családi hagyomány a vallásosság. Eleinte kötelességszerűen gyakoroltam, de mostanában egyre több mindent értek meg belőle, egyre jobban átjön, hogy miért is fontos. Ha felnőtt leszek, akkor is lesz majd szerepe az életemben. A bérmanevem János lesz, addig még részletesen utánanézek Szent János életének. A Szentlélek ajándékai közül a bölcsességet választanám, egyszerűen szükség van rá az élet dolgaihoz." (Dominik)

„Saját akaratomból szeretnék bérmálkozni, a családom nem hívő. Önbizalmat is ad, hogy tartozom az Egyház közösségéhez. Szeretném majd a hitet a felnőtt családi életembe is belevinni. A Szentlélek ajándékai közül a lelki erősséget kérem, úgy gondolom fontos, hogy ne roppanjunk össze minden apró fájdalomtól. Megszívlelendőnek tartom a mai tanúságtételben a sportolás fontosságát és a test és lélek összefüggését." (Viktória)

A felkészítő katekéták így élték meg az alkalmat:
„17 éve foglalkozom hitoktatással, ezalatt számos csoportot készítettem fel a bérmálásra. Legtöbbjüket elsőtől nyolcadikig kísérem a hit útján, így az idő előrehaladtával egyre bensőségesebb viszonyt tudok kialakítani a rámbízottakkal. Könnyebbség most a korábbi időszakokhoz képest, hogy órarendi keretben találkozunk, ez lehetőséget ad arra is, hogy jobban részt vegyek az iskola életében. Különösen fontosnak tartom a hittanórákon kívül az egyéb plébániai alkalmakat, amelyeket a gyerekek számára szervezünk, ezek mindig erősítik a közösséget. Külön öröm az is, hogy a tanárok nyitottá váltak, érdeklődnek egyházi eseményeink iránt." (Facskóné Jakab Renáta)

„Katolikus iskolai keretben foglalkozom a gyerekekkel, ez a hittanórákon felül számos lehetőséget ad a hitre nevelésben. Mindig élmény látnom, ahogyan tanítványaimban érlelődik a hit. Nem mindegyikük származik vallásos családból, többször adódott, hogy a család a gyerekek miatt indult el az Egyház felé. Nagy öröm, ha bérmálás után megtalálják szerepüket, helyüket egyházi közösségünkben, az utóbbi években erre több szép példát láthattunk." (Kram Helga)

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség