Több szempontból is különleges betlehemi szoborcsoport érkezett a pécsi székesegyházba. A betlehemi jászol körül álló, kerámiából készült alakok között az apostolok, Jézus tanítványai is megjelennek, ami egyedülálló nemcsak hazánkban, hanem az egész világon. A december 18-i, nyilvános bemutató után a pécsi székesegyház új, betlehemi szoborcsoportját letakarták. A kompozíció a liturgikus szokásoknak megfelelően, december 24-től lesz látható.

betlehem bemutatas web 20161218 23

A Pécsi Advent programsorozatának záróeseménye volt a székesegyház új, nagyméretű betlehemi kompozíciójának bemutatása. Jézus születéstörténete csak a kezdet, amely nem ér véget a jászolnál, de még a kereszthalálnál sem. A szoborcsoport Ágoston-Papp Mónika keramikus művész alkotása, az altemplom északi lejárója előtti területen kapott helyet. Ott, ahol a központi frízen az utolsó ítélet Krisztusa látható.

Ágoston-Papp Mónika elmondta:
„Rengeteg munka volt, idén januárban kezdtük el a kivitelezést, de a tervezés már tavaly elkezdődött. Ebben az évben semmi mással nem foglalkoztam, csak ezzel. Azt éreztem, hogy egy ilyen környezetben, mint a pécsi székesegyház, ami nem pusztán egy dekoratív épület, hanem ahol a legnagyobb művészek alkottak a 19. században, azért, hogy valami kicsit is méltót alkossak, nem egyszerű, szokványos betlehemi jelenetet szeretnék megmutatni, hanem egy olyan kompozíciót, amin keresztül jobban el lehet mélyedni Jézus életében és annak tanulságaiban, üzenetében."

A kerámia mellett a fa kapott szerepet a kompozíció megalkotásában, hiszen Jézus életében is fontos szerepet játszott. A keramikus hozzátette: saját élete is megváltozott az alkotómunka során.

betlehem bemutatas web 20161218 36

„Ezt úgy fogalmaztam meg magamnak, hogy az egy hónapos jezsuita lelkigyakorlatot sikerült túlszárnyalnom, mert egy évig tartó lelkigyakorlaton voltam. Egészen más viszonyom alakult ki a bibliai személyekkel is, mint amilyen előtte volt, és azt hiszem ez a személyiségemre is kihatott. De ez csak később derül majd ki."

betlehem bemutatas web 20161218 14A műalkotást Dr. Takács Imre művészettörténész, az ELTE Bölcsésztudományi Kar Művészettörténeti Intézetének igazgatója mutatta be, aki a szoborcsoport különlegességére hívta fel a figyelmet.
„Sok különlegesség van benne: az első, hogy nagyon nagy, majdnem életnagyságú figurák jelennek meg, és az is különleges, hogy mázas kerámiából készültek az alakok, ami Pécshez, a Zsolnay porcelán fővárosához igazán méltó."

A betlehemi jászol körül az apostolok, Jézus tanítványai is megjelennek, ami egyedülálló nemcsak hazánkban, hanem az egész világon. Dr. Takács Imre hozzátette:

„Én ilyet még nem is láttam, hogy előrevetítették a betlehemi jászolnál az evangéliumok jeleneteit. Hiszen az apostolok ugyanolyan pici babák lehettek, mint Jézus. De az idő határait át lehet vágni. Az alkotó a pillanat korlátain átlépett, és különböző korok eseményeit jelenítette meg egy színpadon."

A Pécsi Advent programsorozatának záróeseménye volt a székesegyház új, nagyméretű betlehemi kompozíciójának bemutatása december 18-án, amelyet a nyilvános bemutató után letakartak, és a liturgikus szokásoknak megfelelően december 24-től lesz látható. A betlehem átadását követően 18.00 órakor ünnepi szentmisét mutatott be Udvardy György megyéspüspök, majd a Cappella Quinqueecclesiensis kamarakórus hangversenyét hallgathatták meg a résztvevők.

Fotó: Loósz Róbert

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 május
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 26. - 2024. 05. 26.
Úrnapi szentmise és körmenet Pécs belvárosában:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Egyházmegyei szavalóverseny döntője:
-
2024. 06. 07. - 2024. 06. 07.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség