A nyugati városrész egyetlen temploma Rácvároson van, amelyet az elmúlt években újítottak fel és bővítettek, valamint a templom közvetlen környezete is megszépült. Hosszú évek óta szolgálja itt a híveket dr. Kvanduk Frigyes kanonok.

A Rácvárosi úton, a templommal szemben lévő plébániahivatal mindenki előtt nyitva áll, Frigyes atya minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítse a hozzá fordulókat.

- Milyennek ismerte meg az itt élőket?

- Több mint húsz évvel ezelőtt más arculata volt ennek a településrésznek, akkoriban még leginkább az uránbánya határozta meg az itt élők mindennapjait. Nagyon sokan a környező településekről költöztek ide, és magukkal hozták a falvakból a különböző szokásokat és az összetartás szellemiségét. Ezt pedig továbbadták a gyermekeiknek és unokáiknak, akik részben a mai napig megőrizték. Hosszú évek óta élek itt én is, ismernek az emberek, én is ismerem őket, összekötnek minket a családi, egyházi és közösségi élmények, az együtt eltöltött programok. Igyekszem megérteni és elfogadni az itt élők problémáit, és igyekszem segíteni őket.

- Milyen problémákat tapasztal?

- Nem ismerhetem az összes gondot, amely a környéken élőket foglalkoztatja, viszont én is tapasztalom és hallom is, hogy az infrastruktúrán lenne mit javítani. A templom mögött lévő temető rendbetétele sajnos az elmúlt évtizedekben sem oldódott meg. Azonban a legnagyobb problémát abban látom, hogy nincs a környéken egy olyan hely, amely megfelelő találkozási lehetőséget biztosítana az embereknek, ahol megismerhetik egymást, közelebb kerülhetnek egymáshoz társadalmi és hitbeli vonatkozásban egyaránt. Vallom, minden embernek alapvető igénye a közösség, a közös programok, mert aki megismeri önmagát és másokat, Isten világához is közelebb kerül.

- Mit kíván az itt élőknek?

- Őszinte, igaz és kölcsönös boldogságot, tartalmas emberi életet kívánok a város minden lakójának. Bármilyen apróságot is teszünk hozzá a szeretet és a közösség építéséhez, az a legfontosabb, hogy higgyünk benne: van értelme a fáradozásunknak.

 

Forrás: Dunántúli Napló

 

2020 február
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Szent Vér Báta

pem nek logo wide

pe napi evangeliumok

pe mariagyudi kegyhely

pe szechenyi