Négy szír származású, ám Moszulban élő katolikus pap érkezett hazánkba. Az atyák a tervek szerint a Pécsi Egyházmegyében, Pécsett és Máriagyűdön is tartottak volna szentmisét és előadást, ám az atyák látogatása elmarad.

 szir papok 17

Irakban az Iszlám Állam térhódítása miatt a keresztények folyamatos üldözésben élnek, otthonaikat elhagyni kényszerültek. A vallásháború senkit és semmit nem kímél, templomok pusztulnak el, a szentmiséket a legegyszerűbb, legpuritánabb keretek között mutatják be. Roni Szalim atya annak a négy papnak az egyike, akik Magyarországra érkeztek, hogy angol nyelvű képzésen vegyenek részt, megismerjék Magyarországot, tanúságot tegyenek hitükről és megpihenjenek egy rövid ideig.

 szir papok 06A Magyar Kurírnak adott interjújában arról beszélt, milyen állapotok vannak most a Közel-Keleten. Karakos a Ninivei-fennsíkon, Irakban fekszik, a városban korábban a szír katolikus egyház püspöki székhelye volt és több mint ötvenezer keresztény élt ott. A várost az Iszlám Állam zsoldosai szinte földig rombolták. Az iraki keresztények hite az üldöztetés alatt is kitartott. Roni atya elmondta, amikor Karakosból Erbílbe menekültek, semmijük sem volt. Az emberek a templomokban és a parkokban éjszakáztak. Karakos felszabadulása után az egyházmegye püspöke elhatározta, hogy segítséget kér európai és amerikai szervezetektől, hogy újjá tudjanak építeni mindent. Erbílben ugyan van egy iskola, ahol elkezdődik majd a tanítás, de szeretnék, ha Karakosban is megindulna az élet, és a családok vissza tudnának térni otthonaikba. „Szeretnénk nemzetközi védelmet élvezni, és szükségünk van anyagi támogatásra is, hogy mindent elölről tudjunk kezdeni. A keresztények a kezdetek óta jelen vannak a Közel-Keleten, Karakosban egy ókeresztény monostor is fennmaradt. Az Iszlám Állam mindent el akar pusztítani, ami a kereszténységhez kapcsolódik, a történelmünket, kultúránkat, mindent. A pusztítás előtt mindannyian békében, boldogan éltünk a városban, keresztény szerzetesek, papok és világi hívek, egy közösségben. A szír keresztények szétszóródtak a világban. Aggódunk ezekért az emberekért. Amikor Karakosban éltünk, egy családot alkottunk. Most mindenki máshol van, máshová menekült. Ha újra fel tudjuk építeni azt, amit leromboltak, talán vissza tudnak majd térni a menekültek. Azért is fontos ez, mivel itt más a nyelv, különbözik a liturgia is, és már nem imádkozzák a szír keresztény imákat, az ide menekültek nem tudnak szír katolikus liturgián részt venni. Félünk, hogy a hívek elveszítik gyökereiket, a liturgiát és nyelvünket, az arámit, amely Jézus nyelve volt."

 szir papok 05
Roni atya 2010-ben túlélt egy bombamerényletet. Huszonöt busz szállította a katolikus fiatalokat a moszuli egyetemre, összesen 1500-an voltak a buszokon, amikor az összes buszt felrobbantották. „Emlékszem, hogy Máriához könyörögtünk, hogy segítsen meg bennünket. A húgommal egy buszon utaztunk, aki elesett, azt hittem, meghalt. Felkaroltam, és levittem őt a buszból. Műtétek sora várt ránk. Ugyanakkor a támadás során csodát élhettünk át, hiszen három bomba robbant, de az ezerötszázból háromszázan sérültünk meg, és ketten haltak meg. Két-három nappal az eset után muszlimok, akik a közelben laktak, elmondták a püspökünknek, hogy látták a Szűzanyát, aki minden diákot oltalmazón magához ölelt, karjaiba vett, csak ketten hulltak a földre, akik vértanúhalált haltak. A busztragédia után döntöttem a papi hivatás mellett. Úgy éreztem, valami vagy Valaki a papi hivatás felé vezet engem." Roni atya és társai hitükben a megbocsátást és kegyelmet hirdetik.

„Megbocsátok mindazoknak, akik eldöntötték, hogy megölnek bennünket, akik lerombolták otthonainkat és templomainkat, városunkat. A mi hivatásunk, hogy hitünkkel tanúskodjunk azok előtt is, akik sötétségben vannak, hogy visszataláljanak Jézushoz. Számtalanszor elfáradunk, ám amikor azzal szembesülünk, hogy vasárnaponként több ezer hívő jön el a templomba, akkor nem mondhatjuk, hogy fáradtak vagyunk. A híveinknek szükségük van ránk, hogy segítsük őket, hogy reményt adjunk nekik ahhoz, hogy folytatni tudják az életüket Irakban. Nem akarjuk, hogy az Iszlám Állam eltörölje a kereszténységet. Bár elveszítettük mindenünket, de hitünk megmaradt, és ez ad erőt a folytatáshoz."

A Pécsi Egyházmegye is meghívta a szír katolikus atyákat, hogy hitükről és az iraki keresztények helyzetéről személyesen is beszámoljanak, ezzel erőt adva a saját életük küldetéséhez. Sajnos a már előkészített látogatás az atyák nem várt elfoglaltságai miatt elmarad, ám bíznak abban, üzenetük nyitott fülekre és szívekre talál.

„Istenem, teljes szívünkből imádkozunk... Hozd el a békét az irakiaknak, időseknek és fiataloknak. Jöjjön el a te országod, amint a mennyben, úgy a földön is."


Kapcsolódó cikkek:

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség