A Pécsi Püspökség a múzeumpedagógia módszereivel igyekszik élményszerűbbé tenni a turisztikai helyszíneken eltöltött időt. Ezt a célt szolgálják a sétálólapok is, amelyek játékos felfedezőtúrára hívják a látogatókat.

A különböző turisztikai helyszínek bemutatásának megszervezésekor a Pécsi Püspökség munkatársait az a gondolat vezérelte, hogy a látnivalók befogadását nagymértékben befolyásolja a mód, ahogyan bemutatják őket. Legfőbb célkitűzésük az volt, hogy a vendégek a felfedezés élményén keresztül ismerhessék meg a püspökség értékeit, hiszen az így megszerzett tapasztalat maradandóbb tudást eredményez.
Különösen fontos szempont ez a gyermekek esetében, ezért elsősorban az ő számukra készítettek sétálólapokat, amelyek a játék és a felfedezés élményén keresztül mutatják be a Székesegyházat, a Dzsámit, a KincsTár, vagy a Püspöki Palota tárlatait.

A sétálólap olyan feladatlap, amely a gyermek (vagy fiatal felnőtt) önálló kiállításfeldolgozását segíti, figyelembe véve életkori sajátosságait. Vezeti és irányítja (térben és tartalmilag is) a látogatót, segít a lényegre koncentrálni. Azáltal, hogy kiemeli a tárlat, vagy a helyszín néhány elemét, arra ösztönöz, hogy a gyermek tudatosabban és figyelmesebben vegyen részt a látogatáson, keresse az összefüggéseket, rendszerezze a látottakat.

setalolap osszes 900

 

A keresés és felfedezés élményét erősítik azok az eszközök is, amelyeket a feladatlapok megoldásához kell igénybe venni: a zseblámpa, a távcső, a nagyító használata segít a figyelem összpontosításában.

A Pécsi Püspökségen két-két feladatlap elérhető a 6-10 éves gyermekek, illetve a 10-14 éves gyermekek számára a Székesegyház és a Dzsámi megismeréséhez. Ezeket a sétálólapokat úgy állították össze, hogy csoportmunkára ösztönözzék a gyereket. A látogatás során ez több előnnyel is jár: azon a gyakorlati szemponton túl, hogy a kisebb létszámú csoportok tagjai könnyebben hozzáférnek a kiállítási tárgyakhoz, egy közösen megélt élmény részeseivé válnak, amely a későbbiekben is felidézhető, így maradandóbb. A sétálólapok használatával megszervezett látogatás jó alkalom lehet az iskolában megszerzett tudás kiegészítésére. A feladatok a hittani ismereteken kívül számos más területhez is kapcsolódnak: a számolásos feladatok, a sírfeliratok értelmezése, vagy éppen az iránytű használata mind-mind különböző készségeket fejleszt. A Pécsi Püspökség weboldalán elérhető tanári segédlet pedig annak a lehetőségét teremti meg, hogy a gyermekek saját tanítójuk, szaktanáruk vezetésével, de az iskola falain kívül vegyenek részt az élményszerű tanulásban.

A sétálólapok létrehozásakor nem csak az általános iskolai csoportokra gondoltak a püspökség munkatársai. A családi sétálólap és a középiskolásoknak, fiatal felnőtteknek szóló feladatsor négy helyszínhez kapcsolódik: végigvezeti a látogatót a Székesegyházban, a Dzsámiban, a Püspöki Palotában és a KincsTárban.

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó Telefon
2021 július
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Közelgő események

Egyházmegyei hivatali szünet:
-
2021. 07. 28. - 2021. 08. 01.
Szentségimádás és szentmise a hivatásokért:
Pécsi Székesegyház -
2021. 08. 05. -
Lectio Divina lelkigyakorlat:
Máriagyűd -
2021. 08. 09. - 2021. 08. 12.
Nagyboldogasszony-főbúcsú:
Máriagyűd -
2021. 08. 15. -
Katekéta fakultatív képzés:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 08. 16. - 2021. 08. 18.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség