A paksi Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumra nem vonatkoznak körzethatárok: lakóhelytől függetlenül bármely szülő beírathatja gyermekét, aki elfogadja az intézmény keresztény értékrendjét, nevelési programját.

Az intézmény jó tanulmányi eredményű diákjai az általános iskola 4. osztályának befejezése után a 8 évfolyamos gimnáziumi tagozaton folytathatják tanulmányaikat és tehetik le az érettségi vizsgát.

A Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium általános iskolai tagozata 1993 szeptemberében, nyolc évfolyamos gimnáziumi tagozata 1994-ben kezdte meg működését. Az intézmény az 1977-ben tragikus körülmények között elhunyt fiatal paksi káplán, Balogh Antal nevét vette fel.

Az intézmény vezetősége és pedagógusai vallják, hogy az iskolai nevelés csak akkor lesz eredményes, ha család és iskola együttműködik: ha a gyermekek a családban és az iskolában azonos nevelésben részesülnek, egyirányú hatás éri őket.

Alsó tagozaton az osztálytanítók úgynevezett guruló rendszerben tanítanak, ami azt jelenti, hogy felosztják a tantárgyakat egymás között, mindketten részt vesznek a délelőtti tanításban, illetve a délutáni napközis munkában is. Így alaposabban, több oldalról is megismerik a diákokat. 

Az óvodából az iskolába szoktatás zökkenőmentes, ugyanis az első időszakban hat héten át csak 30 perces tanórákat tartanak. Évek óta a szótagoló technikára épülő Meixner-módszer alkalmazásával oktatják az olvasást az iskolában, ami egyenlő esélyt ad mindenkinek és kiküszöböli az olvasási zavarok kialakulását. A nehezebben haladó diákokat szakvizsgázott fejlesztőpedagógusok segítik a felkészülésben.

A délelőtti órarendbe uszodai foglalkozások is beépülnek. Kifejezetten a kisiskolások számára hirdették meg a gyógy- és tartásjavító tornát, amelyet szakvizsgázott gyógytestnevelők vezetnek. A gyerekek választhatják továbbá az atlétika, a röplabda, a floorball és a kerékpáros szakköröket.

A nyelvoktatás az érdeklődő diákok számára fakultatív keretek között a második évfolyam első félévében kezdődik el. Ekkorra kiderül, hogy melyik gyermek tudja vállalni ilyen korán ezt a többletterhelést. 4. osztálytól a nyelvoktatás a kerettantervi követelményeknek megfelelően mindenki számára kötelező. A nyelvoktatás alsó tagozatban elsősorban a kommunikációra épül, ezzel megkímélve a kisgyerekeket a nyelvtani ismeretek szabályszerű bemagolásától. A felső tagozaton második idegen nyelv elsajátítása is lehetséges a tehetséges tanulók számára.

A választható nyelvek az angol és a német, az általános iskola 5-8. évfolyamán kötelezően oktatott tantárgy pedig a vállalkozási ismeretek. 

Az idegen nyelvek oktatása a gimnáziumi tagozaton, az 5-12. évfolyamon emelt óraszámú, tagozatos osztályokban történik. Az intézményben a nyelvoktatás minden formája ingyenes, beleértve a középfokú nyelvvizsgára felkészítő foglalkozásokat is.

A Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban nagy súlyt fektetnek a tanulók művészeti nevelésére is: drámajáték szakkör, kézműves szakkör, rajz szakkör és kórus működik az iskolában.

Az intézmény komplex személyiségfejlesztő programjának része, hogy a magas színvonalú oktatás mellett a gyermeki lélek nevelésére is nagy gondot fordítanak. Alsó tagozatos tanulóik körében igen kedveltek a hittanórák (katolikus, evangélikus, református), mivel a bibliai történeteket, – amelyek ma már ismételten az általános műveltség részét képezik – játékos formában, korosztályuknak megfelelő keretek között ismerhetik meg a gyerekek.

A diákok heti 2 hittanórán és alsó tagozaton szerda reggelente egy órarendbe épített diákmisén vesznek részt, évi 2 alkalommal pedig lelkigyakorlatot (adventi, nagyböjti), illetve gyónási lehetőséget szervez az intézmény a tanulóinak. Adventi időszakban egyszer hajnali misét tartanak a nevelőknek és az 5-12. évfolyamos osztályoknak, valamint húsvét előtt keresztúton vesznek részt a diákjaink.

A diákok korszerű, minden igényt kielégítő ebédlőben étkezhetnek, amely közösségi rendezvények megtartására is alkalmas. Az alsó tagozatosok zárt játszóudvarral rendelkező épületben tanulnak, amely megújul a nyár folyamán.

A Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium a 2015/2016-os tanévben két általános tantervű első osztályt indít.

 

Osztálytanítók: 

1.a  Domjánné Vörös Erika és Hanolné Nikl Erzsébet

1.b Prantner Edit, és Ruff Péter

A nyílt napok időpontjairól, a beiskolázással kapcsolatos tudnivalókról e-mailben, telefonon vagy személyesen, az iskola gazdasági irodájában kérhetnek tájékoztatást.

E-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefonszám: 75/311-852

 

Kapcsolódó írás: Korszerűsödik az iskola

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 február
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 02. 23. - 2024. 02. 23.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 02. 25. - 2024. 02. 25.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/1:
-
2024. 02. 28. - 2024. 02. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 03. 01. - 2024. 03. 01.
Férfitalálkozó :
Dombóvár -
2024. 03. 08. - 2024. 03. 08.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség