Fakultatív képzésen vesznek részt a Pécsi Egyházmegye papjai. A kiscsoportos foglalkozások célja, hogy szakértő tréner segítségével megoldást találjanak a segítő munkát végzőket érintő nehézségekre.

mgyud telen 2018 02 900A Pécsi Egyházmegyében 72 aktív pap végez szolgálatot. Feladatuk, többek között, hogy a híveket átsegítsék, támogassák a lelki kríziseken, nehéz életszakaszokon. Az ilyenfajta humán segítő tevékenység során a saját tartalékok, erőforrások időnként megerősítést, támogatást igényelnek, hiszen az, aki mások (lelki) sebét gyógyítja, magára vállalja a sérülés egy részét. Az egyházmegyés papok részére ezért számos olyan tréninget szerveznek, amely segít ezeket a szakmai és személyes dilemmákat feldolgozni. Február utolsó napjaiban az atyák a máriagyűdi lelkigyakorlatos házban vehettek részt a Csürke József fejlesztő-tanácsadó, szupervízor és munkatársai által vezetett kiscsoportos foglalkozásokon. A kétnapos tréningen az egyház alapvető gondolatainak támogatása mellett új szempontból vizsgálták a segítő szerepkör feladataival együtt járó nehézségeket. A foglalkozások során az elsődleges cél a résztvevő atyák részére támogatást nyújtani saját lelki egészségük megőrzéséhez és emeléséhez, a nehézségekkel és kihívásokkal történő megbirkózás kezeléséhez. A szupervíziós szemléletű munkaforma, amely a reflektív, probléma-alapú tapasztalati tanulás módszertanára épít, segítséget nyújt a hivatásgondozással és az életpályával kapcsolatos kérdések mély, strukturált átgondolásához és fejlesztéséhez.

A résztvevők szerint a képzésen nem csupán kisebb vagy nagyobb belső vívódásaikra kaptak választ, többek között a tőlük független szituációk elfogadásáról, hanem új megoldási mintákat is elsajátíthattak, amelyeket saját tevékenységükbe is beépíthetnek. A hivatásgondozási tréningek a jövőben is folytatódnak.

Fotó: Máriagyűdi Kegyhely

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 június
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség