A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia március 6-án és 7-én megtartotta tavaszi rendes ülését.

Már zajlik a Konferencia által szervezett hagyományos nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtés Tartós szeretet címmel. A hívek tartós élelmiszer felajánlásukat elhelyezhetik a templomokban az erre kijelölt helyen hétköznapokon, március 4. és 11. között. Az idei évben is lehetőség nyílik rá, hogy az egyházmegyei karitász központokban is leadhassák adományaikat, amelyeket a Katolikus Karitász juttat majd el a rászorulókhoz.

Toth Tamas 900A Konferencia titkárának második mandátuma idén nyáron lejár. A Püspöki Konferencia szabályzata szerint ezt a funkciót legfeljebb két alkalommal lehet betölteni, így a testület döntése szerint nyártól dr. Tóth Tamás, a római Pápai Magyar Intézet rektora veszi át a tisztséget.
Tóth Tamás 1976-ban született Kecskeméten. Teológiai tanulmányait Veszprémben, Szegeden, majd a Collegium Germanicum et Hungaricum növendékeként Rómában végezte. 2002-ben Kalocsán szentelték pappá a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye számára. 2004–2007 között káplán először Kiskunfélegyházán, majd Soltvadkerten, és ugyancsak 2004-től tart kurzusokat a szegedi teológián. 2006-ban egyháztörténelemből doktorátust szerzett a Pápai Gergely Egyetemen. 2007–2011 között az apostoli nuncius titkára volt Budapesten, 2011-ben nevezték ki a Pápai Magyar Intézet rektorává, és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia római ágensévé (ügyvivőjévé). Több egyháztörténeti tárgyú publikáció szerzője, 2012-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével, 2013-ban pápai kápláni címmel tüntették ki. A Püspöki Konferencia 2018-ban a testület titkárává választotta.

A Szombathelyi Egyházmegye és a Magyar Katolikus Egyház számára nagy öröm Brenner Jánosnak az egyházmegye egykori papjának boldoggá avatása, akit 1957-ben hivatása gyakorlása közben brutálisan meggyilkoltak. Az ünnepi eseményre 2018. május 1-jén kedden a 11 órakor kezdődő szentmise keretében kerül sor Szombathelyen, a Székesegyház előtti téren. Brenner János atya életéről, tiszteletéről, a boldoggá avatáshoz kapcsolódó hírekről a www.brennerjanos.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate bizottsága által 2013 óta minden ősszel megrendezett, több ezer látogatót vonzó Katolikus Társadalmi Napokat idén Székesfehérváron tartják szeptember 7. és 9. között. A rendezvény kiemelt témájaként a szervezők ezúttal a kereszténységet, mint a társadalom jövőjét meghatározó és mozgató erőt állítják az esemény középpontjába. A rendezvény mottója: Van célunk! – Van jövőnk!.

2019 január 22. és 27. között Panamaváros ad otthont a következő Ifjúsági Világtalálkozónak, amelynek szentírási mottója: „Íme, az Úr szolgálóleánya, legyen nekem a Te igéd szerint” Lk 1,38.
Az ülésen döntés született arról, hogy a Konferencia támogatja egy kisebb létszámú csoport részvételét a találkozón. Immár hagyományos módon, amikor ez a világtalálkozó távoli földrészen zajlik, az eseménnyel párhuzamosan Magyarországon is szervezünk egy találkozót, hogy a fiatalok kivetítő segítségével bekapcsolódhassanak a nemzetközi találkozó programjaiba.

Budapest, 2018. március 8.

Mohos Gábor
az MKPK titkára

Forrás: MKPK Sajtóosztálya

 


 

„TARTÓS SZERETET”

Kezdődik a nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtés

Március 4. és 11. között rendezik meg idén hazánk templomaiban a nagyböjti élelmiszergyűjtést.
A Tartós szeretet címmel meghirdetett országos gyűjtés során a templomokban az erre kijelölt helyen helyezhetik el felajánlásaikat.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az egyházmegyei karitászközpontok és adománypontok is fogadják az adományokat munkaidőben.

Az összegyűlt adományokból a Karitász önkéntesei állítanak össze élelmiszer-csomagokat, amelyeket még húsvét előtt eljuttatnak a rászoruló családoknak. A kisgyermekes családok esetében a csoportok édességgel, apró ajándékokkal is kiegészítik a csomagokat.

Hogyan lehet bekapcsolódni a gyűjtésbe?
• Bármilyen tartós élelmiszer felajánlásával: liszt, cukor, rizs, tészta, búzadara, olaj, konzervek, zacskós leves, tartós tej, keksz, édesség, lekvár, kávé, tea – akár 1 kg liszt is segítség!
• A 1356-os adományvonal hívásával – ez hívásonként 500,- forint támogatást jelent
• vagy a gyűjtés hírének terjesztésével – Facebook felhívás megosztása

A tavalyi évben mintegy 190 tonna élelmiszer gyűlt össze, amelyből több mint 25 ezer családnak, idős, beteg, egyedülálló embernek tudtunk segíteni.

Katolikus Karitász

2018 december
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Szent Vér Báta

pem nek logo wide

pe napi evangeliumok

pe mariagyudi kegyhely

pe szechenyi