Június 17-én Szekszárdon mutatta be első szentmiséjét Lábár Tamás, akit június 16-án szentelt pappá a Pécsi Egyházmegye főpásztora.

labar tamas ujmise szekszard web 20180617 34
Június 16-án a Pécsi Székesegyházban Udvardy György pappá szentelte Lábár Tamás diakónust. A teológia diploma mellett történész végzettséggel rendelkező szekszárdi fiatalt a főpásztor 2015-ben szentelte diakónussá, majd Rómába küldte, hogy egyháztörténelmi tanulmányokat folytasson. Az elmúlt egy évben lelkipásztori gyakorlatát a pécsi székesegyház plébániáján végezte, és ezért a székesegyház plébánosát, Kajtár Edvárdot kérte arra, hogy újmiséje szónokaként megossza gondolatait a hívekkel a szekszárdi belvárosi templomban.

Kajtár Edvárd az újmisés védőszentje, Aquinói Szent Tamás gondolatmenetét követve beszélt arról, hogy milyen tulajdonságokkal kell rendelkezni egy papnak. A Summa Theologiae szerzője három lényeges dolgot nevez meg, amikor arról beszél, hogy kit lehet pappá szentelni. Elsőként említi, hogy az lehet pap, aki jó ember. „Ezt a jót hozod magaddal a családodból. Miattuk, általuk, az ő szeretetükben te is jó ember lettél. – fogalmazott a plébános, majd hozzátette: mindig legyen nagyon szoros a kapcsolatod a családoddal, hiszen belőlük élsz továbbra is. A jóságukból, a szeretetükből és abból a szabadságból, amit az ember csak a családjának enged meg. A családnak mindent szabad, mert minden a szeretet égisze alatt történik és minden táplál, minden segít”.

labar tamas ujmise szekszard web 20180617 20Aquinói Tamás második kritériumként a szentírás ismeretét jelöli meg. A székesegyház plébánosa ehhez kapcsolódóan utalt az újmisés Máté evangéliumából választott papi jelmondatára: „Boldog, aki éhezi és szomjazza az igazságot”. Mint mondta a plébános, ezt az éhínséget az Isten igéje tölti be legteljesebben. Lábár Tamás pedig nemcsak kiválóan ismeri a szentírást, de megvan a karizmája ahhoz, hogy jó teológus legyen. „Van karizmád az igazsághoz, de ne feledd – ahogy XVI. Benedek pápa címerében a hátán terhet cipelő medve görnyedt háttal látható – az igazságot görnyedt háttal kell hordozni, mert nehéz. A görnyedt hát pedig annak a jele is, hogy meghajtom magamat az Isten igazsága előtt.” – figyelmeztette paptestvérét.

Végül pedig, továbbra is Aquinói Tamás gondolatmenetét követve a szentmise szónoka felsorolta azokat a területeket, amelyeken Lábár Tamás érdemeket szerzett. A bűnbánat és az imádság mellett a szolgálatkészséget emelete ki és támasztotta alá személyes tapasztalatával: „Elküldtelek a Szent Margit óvodába, ahol életre szóló élményeket szereztél a földből alig kilátszó gyerekek között. Aztán bementél a Szent Mór iskola felsősei, gimisei közé és meg tudtad őket szólítani, de megszeretted magad az idősebbekkel is, és szívesen álltál a gyászolók mellett is a temetéseken, hogy mondj nekik valami igazságot, ami megvigasztalja őket. Szívesen mentél zarándoklatra, vezetted az embereket a Krisztus-keresés útján. Továbbra se válogass, az igazság mindenkihez küldetett, a legkisebbtől a legnagyobbig, a legműveltebbtől a legegyszerűbbig!” – emlékeztette a fiatalt feladatának fókuszára.

Homíliája zárásaként Kajtár Edvárd a boldog papság titkát osztotta meg, amely szerinte abban áll, hogy az ember megenged mindent az Istennek, aki őt az igazság munkatársává választotta. Lábár Tamás 2018 őszétől Rómában folytatja tanulmányait.

Fotó: Loósz Róbert
További képek az eseményről itt.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2022 augusztus
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főbúcsú - Ünnepi szentmise:
Máriagyűd -
2022. 08. 14. -
Szent István király ünnepe - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 08. 20. -
A Pécsi Egyházmegye alapításának 1013. évfordulója - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 08. 23. -
Pécsi Egyházmegyei központi tanévnyitó:
Siklós -
2022. 08. 31. - 2022. 08. 31.
Pécs Város és a Magyar Felsőoktatás Napja:
Pécs -
2022. 09. 01. - 2022. 09. 01.

LD honlap logó Telefon

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség