A Pécsi Egyházmegye családreferatúrája évek óta szervez nyári tábort azoknak a családoknak, akik Tolna és Baranya megyében missziót végeznek vagy közösségeket vezetnek. Az idei tábort a korábbi szekszárdi úttörőtáborban szervezték meg július 19-e és 22-e között.

Szanyóné Lóki Gabriella családpasztorális munkatárs 26 családot hívott, valamint Kutas Attila paksi plébános és Bacsmai László családreferens, mohácsi plébános is részt vett a négynapos táborban, ahol összesen 55 felnőtt és 65 gyermek nyaralt együtt. A gyermekek foglalkoztatását és felügyeletét paksi óvodapedagógusok vállalták. A családok Paksról, Pécsről, Komlóról, Szakályból, Mórágyról, Tolnáról, Dunaföldvárról, Szekszárdról, Mohácsról, Decsről és Alsónánáról érkeztek.

DSC01686

Az idei táborban volt lehetőség először kápolnát berendezni egy üres épület szobájában, ahol kihelyezhették az Oltáriszentséget, a tábor egy csendes helyén pedig gyónási lehetőség is volt.

A beszélgetések és előadások kiindulópontja a mottó, „Családfánk múltja- jelen létünk kulcsa” volt. Számos kérdés merült fel a tábor során: milyen családi örökséggel érkezünk, milyen értékeket viszünk tovább a családi hagyományokból, történetekből?

A résztvevő családok felének nem volt korábbi családtáboros élménye, ezért a mottó alapján mutatkoztak be egymásnak a tagok: milyen családból, milyen gondolatiságból érkeztek.
Az első estén Vassné Volf Klaudia vezetett talkshowt, beszélgetőtársai a paksi plébános mellett a tolnai Kulcsár Gábor, a szakályi Szabó Gyula és az alsónánai Szanyó Árpád voltak. A téma a mottóhoz kapcsolódva a családfa volt, személyes példákkal, bibliai igék kapcsán fejezetekre osztva.

Pénteken délelőtt Légrádi Tamás, a pécsi Szociális Háló Egyesület Hospice szolgálatának vezetője tartott előadást. A családfa témájához kapcsolódva Szondi Lipót pszichiáter sorsanalizisét mutatta be Szabó István A napfény íze c. film részletein keresztül.

Este a tábor társalgójában Bacsmai László plébános vezetésével medjugorjei szentségimádáson vettek részt a családok. Ezt követően a Családfánk titkai című könyv alapján Korom Kata arra hívta fel a figyelmet, hogy az ószövetségi ősatyák (Ábrahám, Jákob, Izsák, Dávid király) a mai értelemben vett diszfunkcionális családból származnak. Ők a sebezhető, gyenge, vagy sikertelen férfiak, Isten azonban felemelte őket, célja volt velük. Ebből kiindulva és értelmezve a saját családfánkat, tudatosíthatjuk magunkban, hogy a hitükben csodálatos szeretet mindig ad másik alternatívát, Isten pedig segít bennünket a küzdelemben, hogy a jót tudjuk választani.

Az előadást kiscsoportos megbeszélés követte. Szombaton a résztvevők a Házasok Útját járták végig a tábor területén. A schönstattos lelkiség elmélkedése 15 állomáson vezeti végig a házaspárokat: a közös élet kezdetétől az otthonteremtésen át a gyermeknevelés, elengedés, nehézségekkel való megküzdésen át az időskor, majd a földi élet befejeztéig tartó életszakaszokon ível át.

A szombat esti szentmisét az egyházmegye családreferense celebrálta, a zenei szolgálatot a paksi házaspárok vezették.

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó Telefon
2021 május
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Közelgő események

ELMARAD - Sérültek búcsúja:
Máriagyűd -
2021. 05. 14. - 2021. 05. 14.
ELMARAD - Pedagógusnap:
Pécs -
2021. 05. 15. -
Intézményvezetői értekezlet:
Magtár Látogatóközpont nagyterme -
2021. 05. 17. -
ELMARAD - Szabadegyetem:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 05. 19. -
Lectio Divina Eucharistica:
Dóm Kőtár -
2021. 05. 20. - 2021. 05. 20.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség