Pécs város hagyományosan szeptember 1-jén adja át elismeréseit azoknak a polgároknak, akik különböző területeken végzett szolgálatukkal hozzájárulnak a közösség fejlődéséhez. Tavaly óta pedig ezen a napon országosan is a felsőoktatást ünnepeljük, a Pécsi Tudományegyetem alapítására emlékezve.

Idén az ünnepség püspöki szentmisével kezdődött a Lyceum-templomban, ahol Udvardy György a közösségért munkálkodást Isten országának és az üdvösségnek a szolgálatával állította párhuzamba.

A délelőtti ünnepi szentmisén Udvardy György pécsi megyéspüspök arra hívta fel a figyelmet, hogy az elhangzott evangéliumi tanítás a talentumokról (vö. Mt 25,14-30) az Isten országáról és az üdvösségről beszél. Mindezt legfőképpen vallási szempontból szoktunk értelmezni, ám pontosan tudjuk, hogy az üdvösségnek nemcsak hatása van a mindennapi életünkre, hanem éppen ott születik meg, nem két külön világról van szó.

varos napja szentmise 08A talentumokról szóló evangéliumi részlet beszél az Isten országának belső törvényeiről. Arról, hogy mindaz, amit kapunk, adomány és akkor járunk el jól, ha az adománnyal az adományozó és maga az adomány céljainak megfelelően élünk. Mindehhez azonban nélkülözhetetlen a személyes erőfeszítés. Az evilági javakat az evilági rend szerint kell jól felhasználni, hogy azok szolgálják a közösség javát, hiszen a talentumok egyéni és közösségi ajándékok is. „Így tudunk tekinteni azon tevékenységekre, amelyek az ember egészét szolgálják és üdvösségét eredményezik. Gondolhatunk itt az oktatás, a kulturális, a szociális terület, vagy akár a hitélet tevékenységeire. Egyként, mert az ember egy, aki felfedezi létét, talentumait, felfedezi azt, hogy felelősséggel tartozik önmagáért és a közösségért.” A főpásztor rávilágított, mi emberek ezeket a tevékenységeket intézményi keretek között tesszük azért, hogy hatékonyabbak tudjunk lenni. „Nem helytelen, ha a hétköznapokon is, de az ünnepnapon mindenképpen úgy tekintünk saját tevékenységünkre, a közjóért végzett szolgálatunkra, mint Isten országának szolgálatára. Bennünk, általunk a köz java fejlődik, és ahogyan a II. Vatikáni Zsinat dokumentumai erről nagyon szépen tanítanak: felfedezhető az evilági rend szerinti fejlődés és az üdvösség rendje szerinti fejlődés akkor, ha mindazok a szereplők, akik a közösségért dolgoznak, az adományaikat az adományozó szándéka szerint használják fel. A város napja az ünnep és a köszönet napja. Jó látni, kik vagyunk. Jó látni és megköszönni egymás jelenlétét, egymás szolgálatát. Megköszönni a talentumokat, amelyeket ki-ki a közösség javára használ fel. Jó megköszönni a növekedést, amelynek mindannyian részesei vagyunk. És jó megköszönni az emberi erőfeszítést, áldozatvállalást, hiszen a talentumokkal való élés során nyilvánvalóvá válik, hogy áldozatvállalás nélkül nem tudunk jól, eredményesen, de legfőképpen szabadon cselekedni. Adja Isten, hogy a mai nap erősítsen bennünket talentumaink felfedezésében, közös értékeink megbecsülésében, azon személyek iránti köszönetünk kifejezésében, akik kiemelkedő módon szolgálják a közösség javát! Legyen az ünnep arra is jó, hogy miközben megköszönjük egymás jelenlétét, végső célunk, az üdvösség is ragyogjon sokkal tisztábban előttünk!”

20180901 1008 01466 csortos szabolcs tanevnyito

Szeptember első napján tartotta a Pécsi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülését közösen Pécs Város ünnepi közgyűlésével, amelyen városi és egyetemi kitüntetéseket, díjakat és egyetemi tanári kinevezéseket adtak át. A Pécsi Tudományegyetem professzori talárját vehette át idén Heidl György is, a Pécsi Egyházmegye Keresztény Örökség Kutatóintézetének igazgatója. A város Pro Civitate díját kapta Dobos László hat évtizedes zenetanári, karvezetői és zeneművészeti nevelésben elért kimagasló sikerei, továbbá hitoktatói munkásságának elismeréseként. A város díszpolgári címét Nagy Imre irodalomtörténész professzor vehette át.

Az ünnepség a Kodály Központban zárult a Pannon Filharmonikusok koncertjével, amely a 2018-ban boldoggá avatott vértanú, Brenner János emlékének szóló tiszteletadás volt, aki családjával 1941 és 1946 között Pécsett élt.

Fotó: Loósz Róbert, PTE - UNIV-Pécs
További képek az eseményről itt.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség