2018. október 6-én, szombaton újra sor kerül az őszi Nagymarosi Ifjúsági Találkozóra, amely a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő, évente kétszer (májusban és októberben) megrendezett országos lelkinapja.

christian joudrey 90289 unsplash 500x500
2018. október 6-án újra sor kerül a Nagymarosi Ifjúsági Találkozóra, amely a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő, évente kétszer (májusban és októberben) megrendezett országos lelkinapja. „Nagymaros” története több mint négy évtizedre nyúlik vissza, amikor Sillye Jenő és barátai a Dunakanyarban énekes-imádságos összejöveteleket szerveztek, amelyeket később a fiatalokkal foglalkozó papok, köztük Balás Béla – ma nyugalmazott kaposvári megyéspüspök – és Kerényi Lajos pártfogásukba vettek, és segítettek folyamatossá tenni a találkozók megrendezését. Az országos lelkinap sok határon túli fiatalt is vonz, különösen a közeli Felvidékről.

Jelek, amelyek valós változást hoznak életünkben. Események, amelyekben biztosan találkozhatunk az Úrral. Isten Egyházán keresztül szeretne jelen lenni életünkben a hétköznapokon és az ünnepek idején is. Ennek kitüntetett pontjai a szentségek, egyszeriek és rendszeresek egyaránt. A következő találkozókon ezekről az életadó forrásokról, találkozási pontokról szeretnénk gondolkodni, idén ősszel különösen is összpontosítva a keresztség és a bérmálás szentségére.

 

Az október 6-i ifjúsági találkozó főelőadói Kató-Bellavics Ágota és Kató Csaba lesznek. Levelükkel így invitálnak Nagymarosra: „Az életünk egy nagy utazás. Utunk Istenből indul és hozzá tér vissza. Az őszi találkozón arra hívunk, hogy járjuk be együtt az élet útját. Te hol tartasz ezen az úton?”

Ez alkalommal is közös reggeli napindítóval kezdődik a nagymarosi plébániakertben – a délelőtt zenei szolgálatát Csiszér László és az Új Jeruzsálem Közösség végzi majd. A főelőadást követően számos lelkiségi műhely és fakultáció várja a résztvevőket a délután folyamán.

A délután négy órakor kezdődő szentmise főcelebránsa Udvardy György pécsi megyéspüspök atya lesz; a szentmisén a Boanergész Együttes zenél majd.
 

hitoktato kepzes web 20170821 551 e1533813246910 300x267

A találkozó programja

9.00 – napindító (plébániakert)
10.00 – főelőadás – Kató Csaba és Kató-Bellavics Ágota, majd szentségimádás az Új Jeruzsálem Közösséggel és Csiszér Lacival (plébániakert)
12.00 – fakultációk (különböző helyszíneken)
14.00 – ebédszünet, idő a személyes találkozásokra
15.30 – énekpróba a szentmisére
16.00 – szentmise – főcelebráns: Udvardy György pécsi megyéspüspök (plébániakert)
18.00 – közös éneklés a Boanergész Együttessel (plébániakert)

Milyen programok várják a fiatalokat?
Az előadás után a fiatalok különböző fakultációkon, imaműhelyeken vehetnek részt.

 • Kató Csabával és Kató-Bellavics Ágotával a plébániakertben maradva beszélgethetnek tovább az érdeklődők.
 • Kerényi Lajos atya a nagytemplomban vár minden résztvevőt előadásán.
 • Kérdésed akadt? Vidd fel a nagymarosi kálváriadombra – a hegymászás után Brückner Ákos Előd és Somogyi Sándor atya vár a kérdezz-felelek fakultáción.
 • Meghívtál, hogy vízre lépjek… Keresztény vagy? Ez azt jelenti, meghívott vagy. Neked is van hivatásod! Az Iránytű Hivatástisztázó Műhely abban szeretne támpontokat adni, hogy az Úr mellett dönts, hogy beszállj Jézus mellé a bárkába. Az Iránytű Hivatástisztázó Műhely a Szent Márton Közösségi Házban tartja programját. Figyelem! Csak 18 és 35 év közöttieknek!
 • Hazám útjain megyek… – Keresztényként a diktatúra árnyékában. Hogyan kezdődtek „a Nagymarosok”? Sillye Jenő zenés tanúságtétellel vár minden érdeklődőt a művelődési házban.
 • Belekeresztelkedtünk a Kapcsolatba – éljünk is Benne! Egy ősi imamód, a lectio divina tanulására és kipróbálására nyílik lehetőség Szentes Judit szociális testvér imatanító műhelyén a felső iskolában.
 • Utak Krisztushoz görögkatolikus szemmel: a beavató szentségek a keleti hagyományban címmel tart előadást és beszélgetést Orosz István atya a felső iskolában.
 • „Irgalmas Istenünk jóságát mindörökké éneklem.” Taizéi imát és zenei műhelyt tart Kertész Annamária és Bálint Zsolt a református templomban. Figyelem! Nemcsak zenészeknek! :-)
 • Evangelizálni ma? Bécser Róbert ferences atya műhelyén azt kutatjuk, hogyan hirdessük Isten országát a plébánián és a plébánián kívül, akár közösségben, akár személyes kapcsolatainkban.
 • Az Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálat munkatársai várják a Szent Márton Közösségi Ház udvarán mindazokat, akik az imádság terében szeretnének beszélgetni, találkozni önmagukkal.
 • Azoknak, akik csak csendre és az Úr jelenlétére vágynak, egész délután tart majd a csendes szentségimádás az altemplomban.
 • A főelőadás végétől a szentmise kezdetéig folyamatosan lesz szentgyónásra, lelki beszélgetésre a jelenlevő atyákkal.

A művelődési házban véradás lesz 14.00-tól 16.00-ig. Személyi igazolvány, lakcímkártya és TAJ-kártya szükséges hozzá. Csak 18 éven felüliek adhatnak vért!
A nap teljes programja a találkozó honlapján is áttekinthető.

A találkozó helyszínén egész nap ifjúsági szervezeteket, lelkiségi mozgalmakat, programokat bemutató standok várják az érdeklődőket. Jelen lesznek a Jó Pásztor Nővérek, a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület, a szaléziak, a jezsuiták, a Váci Egyházmegye fiataljai, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkársága, Szent Ferenc Kisnővérei, az Ébresztő Fesztivál.

 

Információ a sajtó munkatársainak

A sajtó képviselőit arra kérjük, hogy érkezéskor jelentkezzenek be a regisztrációs asztalnál, a plébániakert bejáratánál. Aki az előadókkal vagy a szervezőkkel interjút szeretne készíteni, Marton Zsolt atyát keresse (30/462-8925).

 

Gyerekmaros

A Nagymarosi Ifjúsági Találkozó részeként 1989 óta működik a Gyerekmaros, a fiatalabbaknak és a gyerekeknek szóló lelkinap, amelyen közel nyolcszáz gyerek vesz részt, korosztályok szerint öt altáborban:
• Kis altábor – óvodások és 1. osztályosok
• Nagy I. altábor – 2-4. osztályosok
• Nagy II. altábor – 5-6. osztályosok
• Kamaszmaros – 7-8. osztályosok
• Diákmaros – 9-10. osztályosok
Egy-egy altábor több kiscsoportot foglal magában, amelyekben 10–12 gyerek alkot közösséget egymással és csoportvezetőikkel. Programjainkkal (kiscsoportos foglalkozás, közös imádság, énekek és sok-sok játék) igyekszünk hozzásegíteni minden résztvevőt, hogy valóban találkozhasson Jézussal és az Ő barátaival. A lelki épüléshez az ugyancsak korosztályonként megtartott hittan járul, majd közösen veszünk részt a szentségimádáson és a szentmisén is. A Gyerekmaros helyszíne a Szob irányában 10-15 percnyi gyaloglással elérhető Duna-part.
A Gyerekmaros honlapja: www.gyerekmaros.hu

 

Melléklet
Download this file (nagymarosi_level_osz_WEB.pdf)Nagynarosi levél (pdf)[ ]

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 június
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség