Múlt és jelen címmel szervezett nyári egyetemet az olmützi Palacký Egyetem Szisztematikus Teológia Tanszéke szeptember 30. és október 5. között. A nemzetközi találkozón a 8 ország 13 teológus hallgatója és a számos előadó között pécsiek is részt vettek.

Az előadások többnyire időszerű bioetikai kérdéseket dolgoztak fel. Roszkopf Rita, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola harmadéves hallgatójának beszámolóját közöljük.

Az első nap Dominik Opatrný megnyitójával kezdődött, ezt követően az első előadó Jan Polák volt, aki ismertette a bioetika történetét és a legfontosabb szakirodalmakat a témához kapcsolódóan. Őt követte Marie Opatrná, aki az emberi test ábrázolásának történetébe vezette be a hallgatókat a művészet segítségével. A nap utolsó előadója Marek Lis volt, aki a jövő bioetikájának problémáját a médián keresztül mutatta be, mint például a Facebook vagy Twitter, ahol rengeteg bioetikai problémát feszegetnek a felhasználok. Az előadásokat követően a hallgatókat körbevezették Olomütz városában, ahol többek között megtekintették a gyönyörű Szent Vencel Dómot és a város főterét.

pphf nyari egyetem olmutz 01A második nap Marek Lis Az új média és bioetika című előadásával kezdődött. A filmek világáról és annak bioetikai problémáiról szólt az előadás, arról, hogy a filmekben hogyan jelenik meg az agresszió, valamint, hogy ez milyen hatással van az emberekre. Jan Czudek volt a következő előadó, aki az eutanázia kérdését boncolgatta egy csoportos munka segítségével (érvelés mellette és ellene). A napot egy beszélgetés zárta Petr Hlustíkkal, aki orvosként betekintést engedett a modern orvostudomány változásaiba.

A harmadik nap kirándulást tettek a hallgatók Sumperk városában, ami Olomous szomszédságában terül el, majd az egyetemre vissza térve Dominik Opatrný előadását hallgathatták meg a kínzásokról és annak etikai visszáságairól illetve a mai használatáról, elítéltségének okairól.

A negyedik nap a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola két oktatója, Ragadics Tamás és Szücs Attila András vezette be a hallgatóságot a Lucky című film segítségével a szociális problémák és az öregség viszonyának világába. A nap végén a nyári egyetem résztvevői kirándulást tettek az Olmützcel szomszédos Svatý Kopečekbe, majd megtekintették a Szűz Mária Látogatása-templomot, ahol Szent Viktor és Szent Liberát ereklyéit őrzik.

Az utolsó nap egyetlen előadója Ragadics Tamás volt, aki a családi struktúra változásait mutatta be a nők helyzetének változásán keresztül Európában. A záró beszédet és az összegzését Dominik Opatrný mondta el.

2019 június
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Közelgő események

PEM tematikus tábor – közoktatás:

2019. 06. 27. - 2019. 06. 28.
Igazgatói értekezlet – közoktatás:
Pécs, Szent Mór Iskolaközpont
2019. 06. 28. - 2019. 06. 28.
Szent Péter és Pál főünnepe – ünnepi szentmise, egyházmegyei kitüntetések, szolgálattevők találkozója:
Pécsi Székesegyház
2019. 06. 29. -
Kockáról kockára – „képregények” a Pécsi Székesegyházban múzeumpedagógiai foglalkozás:
Püspöki KincsTár
2019. 06. 29. -
Szent Péter és Pál főünnepe | Tematikus idegenvezetés:
Pécsi Székesegyház
2019. 06. 29. -

Szent Vér Báta

pem nek logo wide

pe napi evangeliumok

pe mariagyudi kegyhely

pe szechenyi