Átadták a Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Mór Iskolaközpont új tornacsarnokát, valamint az iskola felújított, kibővített tantermeit. Szent Mór, az egyházmegye társvédőszentje emléknapján a közös ünneplésben részt vett és az új tereket megáldotta Michael August Blume apostoli nuncius.

blum tornacsarnok web 20181025 32
Udvardy György megyéspüspök köszöntő beszédében a Pécsi Egyházmegye idei jelmondatára, „Tartsunk ki rendíthetetlenül reménységünk megvallásában, mert hűséges az, aki az ígéretet tette” irányította a figyelmet, hiszen, mint mondta, a tornacsarnok felépülése ennek a szentírási mondatnak erővel megjelenő valósága. „A csarnok nem csak funkciót tölt be, hanem a teljes ember nevelését szolgáló lehetőség és feltétel. A keresztény nevelést szolgálja, a Krisztus általi ember megismerését, a Lélek szerint élő ember megszületését” – fogalmazott Udvardy György, aki az ünnepen a beruházás költségeiről is pontos tájékoztatást adott: az oktatási intézmény fejlesztésére fordított összeg 1 864 000 000 forint, amelyből az építési munkák kivitelezésére 1 614 000 000 forintot, az eszközbeszerzésre 250 000 000 forintot fordítottak. Az anyagi feltételeket uniós pályázati forrásból, kormányzati támogatásból és saját erőből sikerült megteremteni.

A megyéspüspök azt is elmondta, hogy a Káptalan utcában zajló az óvodaépítéssel az Egyházmegye szeretne egy olyan központot kialakítani, amelyben a szülők bizalmát meghálálva a kisgyermek kortól az érettségiig, vagy – a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolának köszönhetően – akár a diploma megszerzéséig egy jól körülhatárolt helyen, egymáshoz közel álló épületekben tanulhatnak gyermekeik. Beszélt az Egyházmegye más területein zajló beruházásokról is, mint mondta, Komlón végéhez közeledik az iskolafelújítás, de Pakson, Tamásiban, Szekszárdon, Mohácson is szeretne az Egyházmegye előre haladni terveinek megvalósításában. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik merték megálmodni a jövőt, és akik munkájukkal, áldozatvállalásukkal, segítő jószándékkal hozzájárultak a megvalósítás sikeréhez. „Hiszem azt, hogy ez az épület és benne a lelkek, az aktivitás, a növekedés, az erőfeszítés, az egymás segítése érték a jövő számára, a város és az egyetem számára is. Hisszük, hogy Krisztust ismerő, felkészült, felelősséget vállaló, szolidáris emberek növekednek itt” – tette hozzá.

blum tornacsarnok web 20181025 39

Köszöntötte az ünneplő közösséget Michael August Blume, Magyarország apostoli nunciusa is, aki beszédében azokról az evangéliumi, keresztény értékekről beszélt, amelyek a mozgás művészetén, a sporton keresztül és az emberben munkálkodó Szentlélek által kerülnek felszínre a nevelés során. Mint mondta, a tornacsarnok a versengés, de a barátságos versengés helyszíne lesz, ahol a tanulók a szabályok és technikák mellett az egymást segítő lelkületet is elsajátítják. Megtanulják, hogy a másik csapat nem ellenség. Megtanulnak nyerni és veszíteni is, valamint azt, hogy mindig van új esély. Megtanulják tisztelni egymást, megérteni a másik gyengeségét. Végül arra emlékeztetett, hogy az élő, érett, boldog ember Isten dicsőségének visszatükröződése.

 

blum tornacsarnok web 20181025 51
Az átadó ünnepségen beszédet mondott Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár, aki Szent Mór kapcsán elmondta, élete, munkássága példamutatás mindannyiunk és a jövő generációk számára. Ahogy a szent püspök tette egykor, az oktatási intézmény szerepe is az, hogy vigyázza és gazdagítsa a rá bízott lelkeket, táplálja és erősítse a testüket.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere az államtitkár gondolataihoz csatlakozva úgy fogalmazott, hogy Szent Mór személye része a pécsi identitásnak. Az iskolaközpont fejlesztése kapcsán pedig elmondta, nem pusztán arról van szó, hogy a város gyarapodik és szépül, ilyenkor tapasztalhatjuk meg igazán, a nevelési intézmények fejlesztése a kormány küldetésének megfelelően a családok kiemelt támogatását szolgálja.


Az ünnepségen első alkalommal adták át a Winkler-díjat, amelyet Udvardy György idén alapított azon szakemberek munkájának elismerésére, akik az építési és felújítási munkálatokban kivitelezőkként vagy más munka révén közreműködtek, így színvonalas munkájukkal és példás együttműködésükkel nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy megfelelő infrastrukturális háttér segítse az egyházmegye pasztorális céljainak megvalósítását. Az egykori „templomépítő” plébános, Winkler Mihály emlékére létrehozott díjat első alkalommal az egyházmegye épületfejlesztési projektjeiben több alkalommal partnerként részt vevő Pécsi Építő és Tatarozó Zrt. termelési igazgatója, Wéber Árpád kapta.

Fotó: Loósz Róbert
További képek az eseményről itt.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 május
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Úrnapi szentmise és körmenet Pécs belvárosában:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Egyházmegyei szavalóverseny döntője:
-
2024. 06. 07. - 2024. 06. 07.
PAPSZENTELÉS a pécsi székesegyházban:
-
2024. 06. 22. - 2024. 06. 22.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség