A Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő oktatási intézmények pedagógusai november 16-án konferencián vettek részt, amelynek kiemelt témája az imádság és a lelki harc volt. Az alkalom az ismerkedés, kapcsolatépítés mellett a lelki gazdagodásra is lehetőséget teremtett.

Tóth László Ákos közoktatási főmunkatárs köszöntőjében arról beszélt, hogy a mindennapi pedagógusi munkában fontos a sugárzó helytállás, amely példaként szolgál a gyerekek számára. A nagycsalád fontosságát emelte ki, hiszen a konferencián összegyűlt közel 500 pedagógus is egy nagy családként van együtt az Egyházmegye égisze alatt, annak közoktatási hálózatában. „Közös célért küzdünk és időről időre újabb tagokkal bővül a mi családunk, és ez közös öröm. Ez az öröm tulajdonképpen abban gyökerezik, hogy fontos minden személy, a család, a közösség minden tagja (…) és fontos az is, hogy mindenki, aki közösen dolgozik egy cél érdekében, a saját feladatában jól érezze magát, helyt tudjon állni.”E cél érdekében az imádság mindennapi alkalmazására hívta fel a figyelmet a közoktatási főmunkatárs, hogy a pedagógusi szolgálatban is mindenki a lehető legjobban tudjon tevékenykedni.

pedagogus kepzes web 20181116 12

Ennek kapcsán Kajtár Edvárd, a pécsi székesegyház plébánosa „Taníts minket imádkozni” (Lk 11,1) címmel tartott gondolatébresztő előadást. „Az imát tanítani kell; az imára nevelni kell” hangzott el az előadásban, amely a személyes imaélet fejlesztésén túl célul tűzte ki azt is, hogy útmutatást és fogódzót adjon a pedagógusoknak a mindennapi feladatokban, példamutatásban.

pedagogus kepzes web 20181116 14Szabó József, az egri szeminárium spirituálisa a lelki harcokról beszélt előadásában, részletesen kitérve a gyerekek ellen irányuló sátáni erőkre. Példái között szerepelt a kék bálna, a Charlie, a Bloody Mary és más hasonló, interneten terjedő kihívás, amelyek elmondása szerint nagyon népszerűek és ismertek a gyerekek körében. Sokan még az iskolában is játsszák az ártatlannak tűnő, de korántsem olyan ártatlan játékokat, amelyek traumákhoz, szorongásokhoz vagy akár öngyilkosságokhoz is vezetnek. Előadásából a tanárok megismerték a gyerekeket érintő és veszélyeztető ördögi játékok, praktikák ismertető jegyeit.

A konferencia egyik résztvevője, Papp Zoltánné a pécsi Szent Mór Iskolaközpont tanára kérdésünkre elmondta: „Még a konferencia hatása alatt vagyok, főleg az utolsó előadás miatt. Remek előadókat hívtak ismét. Azt hiszem, mint mindig, minden alkalommal tudunk töltekezni, illetve olyan ötleteket magunkkal vinni, amiket a gyakorlatban, a tanításban is használni tudunk. (…) Ez a konferencia mindenképp megerősített a hitemben, arra bátorított, hogy még komolyabban, még hitelesebben kell megélnem a hitemet a gyerekek előtt, hogy lássák azt, hogy tényleg dönteni kell jó és rossz között, és ez nem játék.”

pedagogus kepzes web 20181116 7

Nagy Péter, a Pécsi Egyházmegye közoktatási munkatársa résztvevőként volt jelen a konferencián, amelynek legfőbb előnyét abban látta, hogy mindenkit sikerült megszólítani. „Én mindig nagy várakozással tekintek a pedagógus konferenciák elé, mert nagyon vegyes ez a társaság, akik az iskoláinkban (átvett vagy a régi katolikus intézményeinkben) a gyerekeket tanítják. Nagyon fontosnak tartom, hogy megértsék a kereszténység lényegét, hogy ne a vallást lássák, mint ahogy Szabó József atya is fogalmazott, hanem a lényegét értsék meg. Ez egy szellemi harc és az, ami az Evangéliumban le van írva, teljesen emberszabású és teljesen aktuális üzenet a mai világra nézve. Ami erénye volt a mai napnak, az az, hogy világos, egyértelmű, kemény beszédek voltak. Érthető volt mindenki számára, azok számára is, akik távol vannak a hittől és azok számára is, akik talán agnosztikusak vagy ateisták, de egyébként jó tanárok, jó pedagógusok és szeretik a hivatásukat, meg a gyerekeket. Van hozzájuk üzenetünk és én azt éreztem mind a két előadó részéről, hogy aktuális, praktikus gyakorlati üzeneteket, és nem elvont teológiát közvetítettek. Én úgy érzem, ezekre nagy szükségünk van. Nagy az éhség. A gyakorlati világ messze van azoktól a mély, nagyon igaz és nagyon bölcs teológiai tartalmaktól, amivel a katolikus egyház rendelkezik. Ezeket össze kell tudni hozni és ez a mai alkalom éppen ilyen volt.”

Fotó: Loósz Róbert
További képek az eseményről itt.

Szentmise közvetítések banner v2

 

2020 július
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

Egyházmegyei hivatali szünet:

2020. 07. 20. - 2020. 07. 31.
Szent Anna és Joachim, a nagyszülők búcsúja:
Máriagyűd
2020. 07. 26. - 2020. 07. 26.
Porciunkula búcsú:
Máriagyűd
2020. 08. 02. - 2020. 08. 02.
Szentségimádás és szentmise a hivatásokért:
Pécsi Székesegyház
2020. 08. 06. -
A Bennszülött Népek Világnapja:

2020. 08. 09. -

Szent Vér Báta

pem nek logo wide

pe napi evangeliumok

pe mariagyudi kegyhely

pe szechenyi