1991 óta működik Pécsen a Szent Egyed Közösség, amelynek jogi hátteret a Zichy Gyula Alapítvány biztosít. A közösség karitatív és missziós céljainak korábban otthont biztosító épületet, az egykori MHSZ-székházat az önkormányzat kisajátította, így több éven keresztül templomok, plébániák tereit használták a tagok.

Csereépületként a Malom utca 13. szám alatt található ingatlant ajánlotta az önkormányzat, amelynek felső szintjét november 17-én felújított állapotban birtokba vehette a közösség.

Az új közösségi teret Udvardy György pécsi megyéspüspök áldotta meg. A főpásztor örömét fejezte ki a közösségi ház megszületéséért, amely segítség a szolgálat hatékony és jó végzéséhez. „Tudjuk jól, hogy a javak, amelyekkel rendelkezünk, azok eszközök. Eszközök ahhoz, hogy célunknak megfelelően tudjunk élni, hogy segíteni tudjuk mind a saját, mind a ránk bízottak boldogulását. Eszközként szolgálnak ahhoz is, hogy jót lehessen tenni ott, ahol csak tudunk. Mindaz, amit kapunk, nem a miénk, hanem az Úristen adja nekünk, hogy üdvözítő szándékát erősíthessük ezzel.” – fűzte hozzá Udvardy György, majd áldást kért a szolgálatra, a közösség tagjaira.

szt egyed 900

Nagy János, a Szent Egyed Közösség pécsi felelőse köszöntő beszédében a hosszú várakozásról beszélt, amely a ház felépülését megelőzte. „Vártunk arra a pillanatra, amikor helyet találunk, amikor lesz egy olyan otthonunk, ahonnan elindulhatunk, és amely mindenféle szempontból az emberek között lesz. Gondviselésszerűen egy olyan helyet kaptunk, ahol egy átjáró van és gyakorlatilag a fél város nap mint nap elvonul a kapunk előtt. Sokan: gazdagok, szegények, mindenki, aki itt él. A Szent Egyed Közösségnek az az ismérve, hogy ott van, ott él, ahol az emberek.” Megköszönte a Teremtőnek és a támogatóknak, önkénteseknek az önzetlen segítséget, hogy a közösség idáig eljuthatott.

A helyi felelős beszámolt arról is, hogy a ház alsó szintjén található helyiség felújítása is tervben van, ahol meleg ebédet szeretnének készíteni és felszolgálni a rászorulóknak.

Halmosi Gyula, a Zichy Alapítvány elnökségi tagja háláját fejezte ki, hogy ez a 30 éves álom megvalósulhatott. A közösség otthonra talált. „Az otthon egy család számára is rendkívül fontos: egy alap, ahonnan el tud indulni, ahova haza tud érni. És ez ugyanolyan fontos egy közösség számára is.” – tette hozzá.

Goldmann Tamás a Pécsi Zsidó Hitközség elnöke is részt vett az ünnepségen. A két közösség között kitűnő a kapcsolat, így az elnök is öröméről és boldogságáról számolt be, hogy a barátainak ilyen szép hely adatott meg, amelyre az Isten áldását kérte, hogy szolgálatukat, ezt a nagyon szép feladatot továbbra is végezni tudják.

A budapesti Szent Egyed Közösség felelőse, Szőke Péter szerkesztőségünknek kiemelte, hogy a közösség az egységkeresésen dolgozik az Egyház keretén belül. Eljött ünnepelni, mert ez mindannyiuk számára öröm, hogy a testvér közösségükben előrelépés következett be. „Az evangélium hirdetése, felmutatása az is, amikor azokhoz fordulunk, akikhez nagyon kevesen akarnak fordulni. A hajléktalanokhoz, az idősekhez” – mindezt Ferenc pápa bátorítása és tanítása mentén, aki a keresztények nyitottságára, aktív, cselekvőképes szolgálatára, az evangélium terjesztésére hív a világban.

A közösség tagjai hétfőn és csütörtökön a Lyceum templomban (7621 Pécs, Király utca 44/a.) imádkoznak 18:30-tól, szerdánként pedig a hajléktalanokat és az időseket keresik fel. Közösségi házuk címe: 7621 Pécs, Felsőmalom utca 13.

A Szent Egyed Közösség Rómában született 1968-ban, az akkor még alig 20 éves Andrea Riccardi kezdeményezésére. Lévén maga is gimnazista, egy gimnazistákból álló csoportot gyűjtött maga köré, hallgatták az Evangéliumot, és igyekeztek a gyakorlatba is átültetni a hallottakat. Első vonatkoztatási pontjaik az Apostolok Cselekedeteinek első keresztény közössége és Assisi Szent Ferenc voltak. Tevékenységük ma a békességért és az üldözött keresztényekért való imádkozásban illetve a szegények és az idősek megsegítésében, a velük való közösségvállalásban, odafigyelésben merül ki.

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó Telefon
2021 június
H K Sz Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Közelgő események

Egészségügyi dolgozók és segítő foglalkozásúak lelkigyakorlata:
Máriagyűd -
2021. 06. 18. - 2021. 06. 20.
A Székesegyház felszentelésének 130. évfordulója, PPHF Te Deum:
Pécsi Székesegyház -
2021. 06. 22. -
Igazgatói értekezlet:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 06. 24. -
Lectio Divina Eucharistica - online:
Pécs -
2021. 06. 24. - 2021. 06. 24.
PEM Kórustalálkozó:
-
2021. 06. 29. -

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség