A katolikus Caritas a világon mindenhol, így Magyarországon is a Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete. Magyarországi hálózatának részét képezi a Katolikus Karitász – Caritas Hungarica mint országos központ, az egyházmegyei Karitász Központok, és az általuk működtetett és támogatott plébániai Karitász-csoportok.

A Pécsi Egyházmegyében 42 Karitász-csoport közel 500 önkéntese végzi az evangélium nevében a szeretet szolgálatát.

A helyes és eredményes segítéshez három dolog szükséges: szeretet, szaktudás, szervezettség. Ennek a háromnak az elmélyítéséhez fontos, hogy az önkénteseknek megfelelő képzést és lelki feltöltődést tudjon biztosítani az Egyházmegye.

2018-ban második alkalommal rendezték meg a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász lelki hétvégéjét, amelyen a szolgálat Baranya és Tolna megye önkéntesei vettek részt. A képzés lehetőséget jelent a találkozásra, a tanulásra, a lelki feltöltődésre és a motiváció megtalálására az önkéntes munkához. A Karitász-önkéntesek kétnapos képzéséhez a helyszínt a Magtár Látogatóközpont biztosította, a nagyterem minden sorát megtöltötték a résztvevők.

DSC 2661

A képzés első napja november 16-án 17.00 órakor szentmisével kezdődött a Székesegyházban, amelyet Nyúl Viktor pasztorális helynök celebrált. A Magtár Látogatóközpontban Besenczi Zsolt, a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász igazgatója köszöntötte az önkénteseket és munkatársakat, majd az Egyházmegye pasztorális helynöke a Karitász-lelkiségről tartott előadást. Kiemelte, hogy az önkéntes bármit is tesz a Karitász-csoportban, mindig Isten arcát kell szemlélnie, hogy „tovább tudja vinni az irgalmasság balzsamát” – idézte Szent II. János Pál pápát. Az este zárásaként az Egyházmegye munkatársai a Karitász Központban agapén látták vendégül az önkénteseket, akiket házi készítésű finomságokkal kínáltak.

IMG 0875A lelki hétvége második napján november 17-én Dohány Zoltán kórházlelkész Önkéntesség és áldozatvállalás címmel tartott előadást, amelyben konkrét cselekedetet is megjelölt a segítő munka részeként: az elesetteknek megfogni a kezét, meghallgatni, és imádkozni értük.

A délelőtt folytatásaként Besenczi Zsolt tartott alapképzést a Karitász-önkénesség jegyében, ahol információkat, alapelveket és működési feltételeket közölt az önkéntes csoportokkal, hogy még hatékonyabban, még nagyobb alázattal és megfelelő szeretettel végezhessék karitatív tevékenységüket Isten hívására. A délelőtt utolsó előadója Szőke Tibor volt. A Karitász munkatársa tanúságtételével koronázta a képzést, és elmesélte saját történetét. Függőségből a szeretet szolgálatába című előadásában mindenkit beavatott legféltettebb titkaiba, drogfüggőségének szorító vermeibe, és abba is, hogy hogyan mutatott neki utat Isten a legsötétebb órájában, hogyan áldozza azóta is életét a szeretetszolgálatra és mások megsegítésére. Délután az önkéntesek vették át a főszerepet, és mesélték el társaiknak, hogy ki milyen nehézséggel, problémákkal küzd lakóhelyén, közvetlen környezetében, milyen örömökkel, felemelő pillanatokkal és jó példákkal szembesül karitatív munkája során.

A hétvége a lelki töltődés, a fejlődés, a minőségi együttlét és a Karitász-élet köré szerveződött, amely tökéletes alkalom a közösség építésére, a szellemiség erősítésére és új, tevékenykedni vágyó önkéntesek bevonására a szeretet szolgálatába.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 május
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 26. - 2024. 05. 26.
Úrnapi szentmise és körmenet Pécs belvárosában:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Egyházmegyei szavalóverseny döntője:
-
2024. 06. 07. - 2024. 06. 07.
PAPSZENTELÉS a pécsi székesegyházban:
-
2024. 06. 22. - 2024. 06. 22.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség