Szűz Mária Isten anyja ünnepe a polgárilag számított Új Esztendő első egyházi ünnepe. Ez alkalomból szentmisét mutatott be Udvardy György megyéspüspök a Pécsi Székesegyházban.

maria ujev web 20190101 11

Az ünnep kapcsán a főpásztor Jézus Krisztus valóságos istenségének és valóságos emberségének megvallását emelte ki. Emberi mivoltát karácsony misztériumában ünnepeljük, melyet János evangéliumának kezdetén nagyon szépen találunk megfogalmazva: „Az Ige testté lett.” Jézus Krisztus Isten Fiának bizonyult engedelmességében, halálában és feltámadásában ugyanakkor azt is valljuk, hogy mindezek által nem azzá vált, hanem akként született meg. – összegezte, majd hozzátette: „Mária nemcsak embersége szerint szülte Isten Fiát, akit az Atya küldött. Ő tehát Istenszülő, Mária az Isten anyja és ebben van az Ő méltósága. Méltó a kiemelt tiszteletre.”

Az ünnep azt sugallja, hogy újjáteremtett természetünk méltó az Isten befogadására és méltó Isten hordozására. A főpásztor ezt a következőképpen magyarázta: „Amikor a boldogságos Szűz Máriát, mint Isten anyját ünnepeljük, akkor ezzel együtt azt is ünnepeljük, hogy mi emberek, a megváltottak méltóvá váltunk arra, hogy az Istent hordozzuk, és az Istent adjuk a világnak. Megváltottságunkat Jézus Krisztusban való keresztségünkben nyertük el. Benne eltemetkeztünk a bűnnek, eltemetkeztünk a halálnak, és életre keltünk, az örök életre. A keresztség ezt és az újjáteremtett természetet ajándékozta nekünk – a Krisztusnak megfelelőt, az istenit. A Szentlélekkel megajándékozott bennünket, hogy mindaz, amit Ő tett, ami Ő maga, azáltal képesek legyünk felismerni és hasonló módon cselekedni. Engedjük, hogy Ő cselekedjen bennünk Lelke által, hogy valóban kedves fiakká formálódjunk az Atya előtt, hogy Krisztus módjára, Isten fiainak bizonyuljunk, hogy Krisztusi módon tudjunk élni.”

maria ujev web 20190101 21

A polgári év kezdetén szükséges ez a megerősítés, hiszen új lehetőségek előtt állunk. Isten kegyelméből és irgalmából a múltat mögöttünk hagyjuk és az időre úgy tekintünk, mint a növekedés lehetőségére – bíztatott a püspök. Hozzátette: Krisztus módjára akarunk élni, állhatatosak akarunk maradni és állhatatosan akarunk élni a hitben.

„Krisztus módjára akarunk élni –testvérek- ebben az esztendőben, mert az Ő Szentlelkének az erejével, megújításába vetett hittel akarunk élni. Ő mindent odaad nekünk, amire szükségünk van: a bátorságot, a bölcsességet, az erőt, a tudást, az értelmet. Mindent, amire szükségünk van! Ezért van bizalom bennünk, és ezért bízunk az Atyában!” – fejtette ki Udvardy püspök úr.

maria ujev web 20190101 6

Az előttünk álló esztendőt a boldogságos Szűz anyai oltalmába ajánljuk, az Isten anyja, az Istenszülő oltalmába. „Mi hisszük, hogy a keresztség révén, a szentségek erejében megerősítve méltóvá vált a természetünk arra, hogy az Isten szavát, igéjét befogadjuk, hordozni tudjuk önmagunkban és bátran adjuk tovább a világnak. Kik adják ezt a világnak, ha nem azok, akik ismerik Krisztust, belé oltottak, akik minden más fölött tisztelik az Ő Édesanyját, a Boldogságos Szűz Máriát. Bízzunk az Ő Anyjában!” – hangzott el a bátorítás a püspöki ünnepi szentmisén.

Fotó: Loósz Róbert
További képek az eseményről itt.

2019 december
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Közelgő események

Szentmise advent második vasárnapján:
Székesegyház
2019. 12. 08. -
Szentmise advent második vasárnapján:
Székesegyház
2019. 12. 08. -
Templomi hangverseny az aparhanti Szent Bertalan-templomban:
Aparhant, Szent Bertalan-templom
2019. 12. 08. -
Nil canitur iucundius – Hírës Pannónia Régizenei Együttes adventi koncertje:
Dóm Kőtár
2019. 12. 08. -
Szeplőtelen Fogantatás – ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház
2019. 12. 08. -

Szent Vér Báta

pem nek logo wide

pe napi evangeliumok

pe mariagyudi kegyhely

pe szechenyi