Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának szervezésében hitoktatással foglalkozó tanácskozást tartottak a napokban Rómában. Magyarországot Udvardy György pécsi megyéspüspök, az Országos Hitoktatási Bizottság elnöke képviselte. A pécsi főpásztort Gedő Ágnes kérdezte tapasztalatairól, élményeiről a Vatikáni Rádióban.

hamvazoszerda web 20190306 17

A fiatalokkal foglalkozó szinódus milyen utat jelöl ki a katekéták elé?

Az európai hitoktatásért felelős püspökök, illetve felelős világi munkatársak vettek részt a konferencián, amely március 22-én ért véget Rómában. Az ifjúsággal foglalkozó szinódust követően azokat a témákat mélyítették el, amelyek a katekézisben hangsúlyosan meg kell, hogy jelenjenek. Beszámoltak egymásnak a szinódus hatásairól, amelyet az egyes országok hívő közösségében tapasztaltak. Hogyan jutott el a katekétákhoz a szinódus üzenete? Milyen utat jelöl ki a katekéták számára a szinódus, a Szentatya beszédei és a híradásokban megjelent üzenetek?

Nagyon sok, ifjúsággal foglalkozó téma a katekézis feladata, így például a szinódus egyik képe, az emmauszi tanítványok története is konkrét feladatokat jelöl meg a katekézis tartalmára, módszerére, a katekéta személyéhez kapcsolódó kívánalmakra vonatkozóan – mondta el az interjúban Udvardy György püspök. A továbbképzések tartalma, modelljei is szóba kerülnek továbbá.

hamvazoszerda web 20190306 21

A katekéta kísérje el a hívőt, szegődjön melléjük

A gondolatok, a tanítás, vagy a szinódusok, kongresszusok kapcsán kiemelkedő hangsúlyok értékként jelennek meg, ezek az egyház közös kincsei. Hogy az egyes helyi egyházakban hogyan lehet ezt a kincset felhasználni, hogyan lehet ebből táplálékot adni a hívő közösségnek, ez többek között a hitoktatás feladata. Nagy hangsúllyal jelenik meg a kísérés gondolata. A katekézis feladata közösségre jutni azokkal, akikkel az evangélium üzenetével rendszeresen megjelenünk. A közösség nem pusztán környezete, se nem módszere a katekézisnek. Az a belső értelmezési pont, ahol a másik személyét, Krisztusra figyelve közösségi kapcsolatokat figyelve megismerjük, gazdagítani tudjuk. Korábban is kívánalom volt, de a legutóbbi szinóduson megerősítést kapott a kísérés gondolata: a katekéta szegődjön a hívek mellé. Egyfelől közösségre lépek azzal, akinek az evangéliumot hirdetem, ugyanakkor melléje szegődök. Ez azt jelenti, hogy felelős vagyok a történésekért, a kérdéseimért, azért, hogy a fiatal hogyan értelmezi az életében előforduló különböző helyzeteket.

Válaszolni kell a fiatalok kérdéseire, felmutatni Krisztust

Az emmauszi tanítványok történetében Krisztus megengedi a kétségbeesett tanítványoknak, hogy elmondják, szerintük mi történt ővele. Ez tágítja a lehetőségeket, de egyben a felelősséget is a katekéta-lelkipásztor számára. Olyan kérdések, állítások is elhangoznak a fiatalok részéről, amelyek provokatívnak tűnnek, vagy nem értünk velük feltétlenül egyet. Nekünk viszont válaszolni kell, és értelmezési pontként felmutatni azt a Krisztust, aki mellénk szegődik életünk útján. Nem fél a félreértelmezéstől, de elvezeti a fiatalokat addig, hogy lángoljon a szívük, hogy a kenyértörésben felismerjék őt. Végül pedig bátor bizalommal fognak visszafordulni a reménytelenség helyére, Jeruzsálem felé, és lesznek a feltámadás hírnökei. Az evangélium e belső dinamikáját nem lehet kívülről szemlélni, irányítani. Úgy tudjuk irányítani valamelyest a folyamatot, ha részeseivé válunk ennek a közösségnek – mutatott rá a pécsi püspök.

hamvazoszerda web 20190306 19

„Vegyél a házadba egy idős embert”

Ez a kölcsönös folyamat visszahat a lelkipásztorra, a katekétára, és gazdagítja a különböző korosztályokat, formálja gondolkodásukat. Ferenc pápa a szinóduson idézett egy régi bölcset: „Ha nincs házadban öreg, vegyél magadnak egyet!”. Szükség van az idős ember tapasztalatára, jelenlétére. De ez igaz fordítva is a fiatalokra.

A pécsi egyházmegye nagyböjti készülete a remény jegyében

Udvardy György a pécsi egyházmegye nagyböjti, Húsvétra felkészítő kezdeményezéseiről is beszélt. Szeretné megerősíteni a hagyományos tapasztalatokat, a keresztútjárást, a bűnbánati liturgiákat, a paptestvérek összehívását azért, hogy a közösségek ünnepelhessék a bűnbocsánat szentségét. A megszabadult lélek tud ugyanis késszé válni az örömre. Ezt az egyházmegye különböző pontjain szervezik a plébánosok, a katekéták segítségével az iskolákban is. A nagyböjti lelkigyakorlatokat is megtartják a plébániákon.

A nagyböjti időben az egyházmegyének az idei évre választott jelmondatára kiemelten figyelnek: „A remény pedig nem csal meg”. Mert a nekünk ajándékozott Szentlélekkel együtt kiárasztotta ránk az Isten szeretetét. Bár vannak korlátaink, gyengeségeink, bűneink, a remény nem csal meg. Mindent nekünk adott az Isten, ezért a gyengeségeinket, bűneinket sem önmagában nézzük - az tragikus lenne - hanem abban a reményben, hogy van örök élet, van krisztusi élet, van megújulás – zárta a Vatikáni Rádiónak adott interjúját Udvardy György püspök.

Hanganyag (mp3)

Forrás: Gedő Ágnes – Vatican News

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 május
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 26. - 2024. 05. 26.
Úrnapi szentmise és körmenet Pécs belvárosában:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Egyházmegyei szavalóverseny döntője:
-
2024. 06. 07. - 2024. 06. 07.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség