15 év kihagyás után, három éve újra megszervezik a Máriakéméndi német búcsút. Szentháromság vasárnapján a régió és az ország több településéről érkeznek német nemzetiségű zarándokok, hogy együtt ünnepeljenek a búcsújáró kegyhelyen.

Horváth Sándor plébános összetartó közösségként ismeri a német nemzetiségieket.

„Általában német nyelven kevés helyen van liturgia, az éneklés megvan, de kevés helyen tartanak német nyelvű szentmisét. Itt együtt sokkal jobb németül imádkozni, németül énekelni. Ezért szoktak jönni a környékről, Pécsről és sok helyről.”

mariakemendi bucsu 2019 03

A szentmise anyanyelven történő ünneplése mellett fontos a hagyományok ápolása, a közösség összetartása. A Máriakéméndi Német Önkormányzat elnöke szerint egy hiányzó dolgot sikerült visszaadni a térségben élő német nemzetiségi híveknek.

mariakemend web 20190616 27

Schleicher Eszter a Máriakéméndi Német Önkormányzat elnöke örül, hogy sikerült visszahozni a gyermekkorában is tapasztalt hagyományt.

„Ez most a harmadik alkalom, hogy megrendeztük a Szentháromság-napi német búcsút. Egy régi hagyományt élesztettünk újjá. Amikor én gyerek voltam, akkor ezt a búcsút rendszeresen, minden évben a régi plébánossal megtartottuk. Az volt a célunk, hogy ezt az elfeledett hagyományt újjátesszük és a németeknek, akiknek fontos még a svábságuk, a németségük, azt felélesszük. A faluban élő németségnek ez nagyon-nagyon fontos. Szerintem egy olyan dolgot adtunk vissza, ami hiányzott az életükből.”

Nemcsak a közösség él, hanem a plébánia is megújul. Udvardy György pécsi megyéspüspök a szentmise előtt megáldotta a felújított épületet.

mariakemendi bucsu 2019 07

A főpásztor nagy kincsként tekint minden olyan istentapasztalatra, ami akár nyelvi, akár kulturális szempontból gazdagítja az egyházat.

„Az egyházmegye hagyományosan is több nemzetiségből és több kultúrából összeálló közösség. Nagyon nagy kincsként tekintünk minden olyan istentapasztalatra, ami akár nyelvi, akár kulturális szempontból gazdagítja az egyházat. Nagy öröm, hogy az egyházmegye különböző pontjain, helyi vagy regionális búcsújáró helyek alakultak ki az évszázadok alatt és akár egy-egy térségnek, akár egy-egy nemzetiségnek a búcsújáró helye is kialakult, így a Máriakéméndi is. Ezért nagyon-nagy jelentősége van, hogy az ősök hagyományát az egyházmegyében élő német nemzetiségű testvérek erősen szorgalmazzák, hiszen ez mind az istenismeretben, mind az istentapasztalatban nagy ajándékot jelent. Természetesen a hagyományok továbbadásában is.”

mariakemendi bucsu 2019 06

A püspök szerint a hagyományok átadása egységet teremt a generációk között.

„Nagyon nagy kincs a hagyomány, ami meg is köthet bennünket, de életet is adhat. Hiszen a hagyományban nem csak szokásokat adunk át, hanem az elődeinknek a hitét, a küzdelmét, a megtapasztalt életmódjukat adjuk át, vesszük át. Ez bizony a generációknak az egységét is kifejezi. Valóban, ahogy a mai ünnep, a Szentháromság ünnepe az egységnek az ünnepe, úgy ilyen szempontból az egyházmegyében is megtapasztaljuk ezt.”

Balogh Anett a Szederkényi Intermelody Énekegyüttes vezetője aktív résztvevője a kulturális élet szervezésének és a hagyományőrzésnek. Énekkarával gyűjtik és tanítják a német énekeket.

„Nagyon fontos, hogy tudjuk, hogy honnan jöttünk, hogy mik azok a gyökerek, ahonnan táplálkozunk, mik azok a hagyományok, amiket érdemes összegyűjtenünk, tovább adnunk, átörökítenünk. Az énekkarunknak ez az egyik legfőbb célja, hogy a sváb hagyományokat, a sváb népdalkincset és hát ezzel együtt az egyházi énekeket is, a német egyházi énekeket összegyűjtse, és azt ápolja, a fiatalabbaknak tovább örökítse.”

A búcsút a Pécsi Egyházmegye, a Máriakéméndi Német Önkormányzat és a Mecsek Egyesület közösen szervezte, a zarándoktúra vezetésében pedig a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség is részt vett.

További képek az eseményről itt.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség