A Szent Lőrinc Gondozóotthon a Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő ápolást, gondozást nyújtó intézmény. Idős korban, vagy betegség miatt önmaguk ellátására nem (vagy csak segítséggel) képes személyek részére nyújtunk biztonságot adó otthont. Az intézményben a kezdetektől fogva ünneplik a névadót, Szent Lőrincet, melyre idén augusztus 11-én került sor. Az eseményen az otthon lakói és hozzátartozóik, a személyzet együtt ünnepelt a partnerintézmények képviselőivel.

Az ünnepség szentmisével kezdődött, amit Kvanduk Frigyes atya mutatott be. Homíliájában hangsúlyozta, hogy az egymásra utaltságban az Isten egész különös erővel és szeretettel tud és akar bennünket ellátni. „Ez csak úgy van, ha a szívünket megnyitjuk, megpróbáljuk egészen föltárni a személyes világunkat Isten előtt újra és újra, és figyelünk az Ő jelenlétére, az Ő indításaira, az Ő szeretetének a megnyilatkozására. Ha ezt tesszük, akkor minden racionális meggondoláson túl kerülünk kapcsolatba egymással, és életünket egy teljesebb horizontban tudjuk értelmezni. Ezt tette Szent Lőrinc a vértanúságával, amikor az életét nem csak a kivégzésnek a függvényében nézte, hanem az Isten szeretetének a függvényében.” A szeretet megtanulása és a szeretet tanulása mindig óriási és új feladat, emelte ki Kvanduk atya.

A Szent Lőrinc Gondozóotthon szolgáltatásai iránt viszonylag nagy érdeklődés mutatkozik, mondta Szücs Attila András az intézmény igazgatója. „Ahogy idősödik a társadalom, egyre több idős kerül olyan élethelyzetbe, hogy gondozásra, gondoskodásra vagy felügyeletre szorul. Ezt a mai világban már a családok nem tudják megtenni. Nem azért, mert nincsen idejük, hanem azért mert az idős ellátás, ha szabad így mondani szakfeladattá vált. Ennél fogva mi úgy építettük fel az ápolásgondozást és a napi életet, hogy a lakókat szinte a nap minden órájában, percében ki tudjuk szolgálni.”

Az otthon a napi ellátáson kívül különböző programokat, foglalkozásokat kínál, naponta tartanak szentmisét. Kutyaterápián, táncterápián, meseterápián kívül előadásokkal teszik színesebbé a gondozottak életét. 

szent lorinc web 20190810 14

Hargitai Ilona Erzsébet Katalin Emma 1996 óta él a gondozóotthonban, 23 éve oszlopos tagja a közösségnek. Nagyon örül, hogy sok programot szerveznek az otthonban. „Idén a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola teológusainak segítségével voltam kirándulni, Csíksomlyóra zarándokoltam a pápai szentmisére. Nem csak Csíksomlyón voltam. Dél Olaszországtól, Spanyolországon át még Izraelbe is eljutottam. Nagyon sokat kirándultam. Én megszoktam itt a közösséget, jó itt.”

Cs. Tóth Gábor nehezen szokta meg az otthont, de az évek során elfogadta és most már jól érzi magát. „Ha eltávozok valahova vidékre, vagy a gyerekeimhez megyek és hazajövök, akkor mindig úgy érzem, hogy hazajöttem. Ez a legjobb érzés! Én mindig azt tartottam és tartom ma is, hogy a közösség egy rendkívül fontos dolog, aminek nagyon fontos az összetartó ereje, a szeretet, az egymásra való figyelés. Én ezért harcolok minden nap, hogy a közösség fennmaradjon, épüljön, fejlődjön és mindenki, aki ennek a közösségnek a tagja ugyanezt érezze, mint amit én érzek irántuk.” –fejtette ki.

A Szent Lőrinc Gondozóotthon 2013 óta szakápolási engedéllyel rendelkezik, ami a legmodernebb ápolási lehetőségeket biztosítja, amihez tárgyi feltételek, és minősített szakápolás tartozik. A gondozóotthon 71 férőhellyel rendelkező családias, minden igényt kielégítő intézmény, amely rövidesen egy teljesen új épületrésszel gazdagodik. Modern környezetben, a Mecsek lábánál fekvő gondozott parkban, kényelmet és nyugalmat biztosít lakóinknak.

2019 december
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Közelgő események

Agócsy László AMI Pécs adventi koncertje:
Dóm Kőtár
2019. 12. 09. -
Ciszterci Nevelési Központ adventi koncertje - zenés áhítat:
Dóm Kőtár
2019. 12. 10. -
Vadfüge filmklub:
Magtár Látogatóközpont
2019. 12. 10. -
Adventi Magtár Kvíz:
Püspöki Magtár Kávézó
2019. 12. 10. -
Adventi Magtár Kvíz:
Püspöki Magtár Kávézó
2019. 12. 10. -

Szent Vér Báta

pem nek logo wide

pe napi evangeliumok

pe mariagyudi kegyhely

pe szechenyi