Szeptember 8-án Kisboldogasszony (Boldogságos Szűz Mária Születése) ünnepén Máriagyűdre látogatott a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje. A Kisboldogasszony főbúcsú Máriagyűdön a német nemzetiségek búcsúja is egyben, ezért a szentmisét német nyelven mutatták be.

A búcsú szónoka Mayer Mihály nyugalmazott pécsi megyéspüspök volt. Homíliájában Mária születéséről elmélkedett. „Mária születése kezdete az üdvösségnek, a Jézus Krisztussal való együttlétnek.” –mondta homíliájának kezdetén.

„Amikor elgondolkozunk azon, hogy a nagy vallásoknál mi volt, ami mozgatta az embereket és mi mozgat minket a kereszténységnél, akkor ma, amikor annyian elkezdenek töprengeni, gondolkozni, hogy mit is jelent a hinduizmus, a buddhizmus, mit jelentenek a más vallások, tegyük fel a kérdést: mi a különbség a kereszténység között? Most, amikor annyira aktuális, hogy mit is jelent az embereknek az iszlám, meg más pogány vallások, akkor azt kell mondanom, hogy a nagy vallásokban az ember belülről fakadóan mindig azt kereste, hogyan tetszhetne Istennek. Azt kereste, hogy elmélkedéssel, jógával, zennel vagy valami más technikai dologgal hogyan lehet közelebb jutni az Istenhez és Isten szeretetében élni. Nálunk nem így van. Nálunk, keresztényeknél, főképpen katolikus keresztényeknél, az Isten keres minket. Ez óriási különbség! Én keresem az Istent, vagy Isten keres engem. Mi a nagyobb dolog? A véges embernek a kitalálása, eszmefuttatása vagy az, hogy a végtelenül szerető Isten ránk akar nézni, segíteni akar rajtunk, meg akarja mutatni, hogy mi a helyes szeretet az Isten felé. Amikor mi ezt mondjuk, akkor már az Ószövetségben is látjuk azt, hogy az Isten megszólította Ábrahámot. A prófétát is. Nem ezt látjuk Máriánál is?” –fejtette ki a nyugalmazott püspök.

 LOR3260 Egyedi

Folytatásképpen Kisboldogasszony ünnepének az üdvösségtörténetben való elhelyezkedését magyarázta: „Megszületik Mária, közénk jön, ahová rajta keresztül leléphet Jézus Krisztus Szűz Mária méhében, aki szeplőtelen és onnan keres minket, onnan akarja Márián keresztül megmutatni Jézus, hogy hogyan kell helyesen szeretni az Istent.”

A püspök Mikeás prófétát említette, aki megjövendölte Jézus születését Mária közbenjárásával. „Ez a valaki –ahogy a próféta mondta-, míg nem szül… Tehát valakinek szülnie kell. Szülni viszont az ember tud. Szóval emberként akar minket keresni az Isten és ehhez Szűz Mária kimondja az igenjét. Amikor ennek örülünk, akkor annak örülünk, hogy az Isten ránk talált, ezért ezt a kezdetet úgy mondjuk, hogy Kisboldogasszony.”

A főpásztor az ember és az Isten kapcsolatával folytatta homíliáját. „Az Isten keres minket, de mi nem bújócskázunk néha? Mi nem állunk a sarokba? Mi nem azt mondjuk, hogy hát jól van, de most nekem hétköznapi életet kell élnem, nekem most ilyen és olyan terveim vannak, ezért most az Isten ne akadályozzon. A szentlecke figyelmeztet minket: Fiának képmását öltsük magunkra. (…) Ma, Kisboldogasszony ünnepén Isten keresését ünnepeljük. Ha mi jól válaszolunk, ha mi valóban Fiának képmását öltjük magunkra, akkor mi is világosságban tudunk menni, haladni, és akkor eszünkbe jut az, amit Jézus mondott: Én vagyok az út, az igazság és az élet.”

A szentmisét követően a hívek Mayer Mihály püspök atyával és Keresztes Andor plébánossal német nyelvű imaórát tartottak a NEK kereszt jelenlétében. A búcsús programok után a kereszt Dombóvárra indult.

Fotók: Harasztovics Arnold
További fotók a Facebook oldalon.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség