A Katolikus Társadalmi Napok harmadik, egyben zárónapja a pécsi Székesegyházban vette kezdetét. Dr. Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke ünnepi szentmisét mutatott be Dr. Udvardy György érsek, apostoli kormányzó és Michael August Blume SVD érsek, Magyarország apostoli nunciusának koncelebrálásával.

Veres András püspök homíliájának kezdő gondolataiban kiemelte a Szentírás jelentőségét, megemlítette, hogy a mai napon szerte a világon a Katolikus Egyház a Szentírást ünnepli. A Könyvek Könyve, ahogy nevezzük gyakran a Bibliát Isten különös ajándéka számunkra, amelyből tanítást kapunk „nemcsak Istenről, hanem a világ és az ember létezésének titkáról is.” Feltárul benne az ember végső sorsa, miközben megtudjuk, hogy Isten gyermekei vagyunk, akiket a Vele való közösségre teremtett és hív. Az istengyermekség titka ez.

A homiliájában megemlítette a főpásztor, hogy az idén Pécsett megrendezésre került KATTÁRS olyan országjáró rendezvény, amely megismerteti minél szélesebb körben az Egyház társadalmi tanítását, bemutatja milyen sokféle módon vesz részt a Katolikus Egyház a társadalom építésében. A Szentírás „megmutatja számunkra a krisztuskövető élet erkölcsi normáit”, amik a mindennapi életünkhöz eligazítást adnak. „Az Istenben hívő ember minden igyekezetével törekszik ebben a világban Isten országát építeni. Erről szól a küldetésünk!” A mai evangélium rávilágít arra, hogy néha hiba csúszik ezen törekvésünkbe, ahogy ezt a szegény Lázár és a gazdag emberről szóló perikópa is elénk tárja. A bajok forrása az anyagi javak megszerzési módja és a hozzá való viszonyunk. A szentlecke is erről szól, ahogyan Szent Pál Timóteust, szeretett tanítványát buzdítja: „Vívd meg a hit harcát… hiszen erre kaptál hivatást!” (1 Tim 6,13-14). A hit jó harca nem más, mint az anyagi dolgokhoz való viszonyulásunk és Isten országának az építése küzdelmek árán is. Mindezen harc és küzdelem megtapasztalható ott, ahol a „társadalmi berendezkedés és közgondolkodás nem az evangéliumot tekinti erkölcsi forrásul.” A mi feladunk abban áll – foglalta össze a főpásztor -, hogy életállapotunk és hivatásunk által tanúságot tegyünk, és Isten országát építsük! A Katolikus Egyház társadalmi tanítása és a Szentírás ilyen módon kapcsolódik eggyé. Ezt a harcot csak akkor vagyunk képesek megvívni, ha „kérjük ehhez a Szentlelket, hogy ő tanítson és vezessen bennünket!”

IMG 9756 Egyedi

A szentmise záró könyörgését követően Dr. Udvardy György érsek, apostoli kormányzó köszönetét fejezte ki az MKPK elnökének, és egyben a konferencia tagjainak, hogy Pécs adhatott otthont ennek a háromnapos rendezvénynek. Bejelentette a KATTÁRS következő helyszínét és időpontját. 2021-ben az Esztergom-budapesti egyházmegye ad otthont a következő eseménysorozatnak. Hagyományteremtő módon Dr. Udvardy György érsek, apostoli kormányzó ünnepélyesen átadta a sorban következő egyházmegye delegáltjának, Dr. Beran Ferencnek a KATTÁRS zászlóját és a Kompendiumot, az Egyház Társadalmi Tanításának díszkötéses példányát, hangsúlyozva, hogy nem Szentírás helyett, hanem azzal együtt értelmezendő és követendő.

A nap további részében családi és közösségi programok várták a kicsiket és nagyokat. A Püspöki Palota kertje gyerekek hangjától volt hangos, miközben kíváncsi érdeklődők a főleg mediterrán kert virágait és díszelemeit ismerhették meg. A Pécsi Egyházmegye levéltárában előadás során kaphattak hasznos információkat a családfakutatásban érdekeltek. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság bemutatója után a Katasztrófavédelmi Igazgatóság is betekintést engedett eszközparkjába. Eközben a városnéző kisvonattal lehetett beutazni Pécs belvárosát, míg a Székesegyházban fiatalok művészeti alkotásokon keresztül mutatták be a kereszténység üzenetét, kötetlen beszélgetés formájában. A délelőtti programokat a Kiss György szobrászművész munkásságát bemutató tematikus idegenvezetés zárta.

16 órától imádságos felvonulásra került sor a teremtett világ védelméért. A KATTÁRS résztvevői Pécs város lakosaival kiegészülve a Király utcán át a Széchenyi térig, majd a Hunyadi úton keresztül a Kálváriáig zarándokoltak Csóka János pálos tartományfőnök vezetésével.

A 2019-es Katolikus Társadalmi Napok zárásaként a Pécsi Egyházmegye hangversenyére került sor a Kodály Központban. Udvardy György érsek, pécsi apostoli kormányzó az egyházmegye partnerei és munkatársai számára szervezett koncertet, hálából a fáradozásukért és a gyümölcsöző együttműködésükért.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség