Advent második vasárnapján, a Szekszárdi Belvárosi templomban 25 kórházlelkészségi önkéntes vette át megbízólevelét Udvardy György veszprémi érsektől, pécsi apostoli kormányzótól.

„Önkéntes testvéreim az egyház nevében vállalják, hogy látogatják a betegeket és Isten jelenlétét teszik láthatóvá.” – fogalmazott az érsek, ezzel utalva a feladat fontosságára, amelynek teljesítésére az előtte álló emberek jelentkeztek. A kórházlelkészségi önkéntesek december 8-án nem csupán megbízólevelüket vették át, nem csupán egy megáldott feszülettel lettek gazdagabbak, hanem megerősítést is kaptak. Hiszen tevékenységükkel arra vállalkoznak, hogy alázattal és őszinte szeretettel fordulnak a betegekhez, meghallgatják őket, jelen lesznek de, ami ennél is fontosabb, hogy Istent is jelenvalóvá teszik számukra - ami nem terhektől mentes feladat. A vasárnap esti szentmisén tehát minden önkéntes megerősödhetett abban, hogy kivételesen szép szolgálatot végezhetnek társaikkal a kórházlátogatások által. 

Udvardy György az evangéliumi részlethez (Mt 3,1-12) kapcsolódóan homíliájában kiemelte, Isten nem feltétlenül azon a módon jön el hozzánk, amit elvárnánk, ami könnyen értelmezhető, de ettől függetlenül midig, és minden élethelyzetben közel van - mindig rábízhatjuk magunkat a reményre, amit ad!

„Keresztelő Szent János életében is eljött a pillanat, amikor a börtönben, kétségek közt megkérdezte, vajon Jézus-e a messiás, és ekkor eljutott hozzá az üzenet: >>Menjetek és jelentsétek Jánosnak, amiket láttatok és hallottatok: vakok látnak, sánták járnak, leprások megtisztulnak, süketek hallanak, halottak feltámadnak, a szegényeknek meg hirdetik az evangéliumot.<< (Lk 7,22) Így ezáltal felismeri, hogy elérkezett a Megváltó. […] Sokszor csodát várnak tőlünk, valamit, amiből egyértelművé válik Isten közelsége. De mi nem tudjuk ezt a csodát láthatóvá tenni, viszont emberségünkkel közvetíthetjük Isten szeretetét, aki az életünk része, akinek fontosak vagyunk mi magunk, a betegségünk, a gyógyulásunk és a formálódásunk. A gyógyító Istent közel tudjuk hozni!”

Boldogságos Szűz Mária ünnepének előestéjén a Belvárosi templomban, minden kétséget kizárólag, az önkéntes feladatra vállalkozó hívek megérezték a párbeszédben, hogy amire az Úr hív, azt teljesíteni kell – ahogy Szűz Mária, Keresztelő Szent János és a szentek is tették, sőt, teszik napjainkban is. Mielőtt az érsek megáldotta a feszületeket, amelyeket a megbízólevelekkel együtt átadott a szolgálatra kész híveknek, arra biztatott mindenkit, legyenek az Úr érkezésének előkészítői. „Hisszük, hogy Isten megküzdött értünk, gyógyít-, felemel-, megerősít- és újjáteremt minket. Akik a kórházlelkészségen belül a beteglátogatásra vállalkoznak, készítsék elő az utat, mert, amikor elérkezik a találkozás pillanata, gyógyulást, örömet, megnyugvást és üdvösséget eredményez majd.” Ezek fényében vette át megbízólevelét az a 25 ember, akik pasztorális tevékenységével ma is valamely kórházban nyújtanak segítséget a betegek számára.

A kórházlelkészséggel egy 24 órában hívható telefonszámon (06-30/70-20-133) vagy e-mail (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) útján lehet kapcsolatba lépni.

Fotó: Vermes Nikolett

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó Telefon
2021 március
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

ELMARAD - Papi rekollekció:
Máriagyűd -
2021. 03. 08. - 2021. 03. 09.
ELMARAD - Referensek találkozója:
Máriagyűd -
2021. 03. 09. -
ELMARAD - Érettségizők találkozója IV.:
Máriagyűd -
2021. 03. 12. - 2021. 03. 13.
Szabadegyetem:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 03. 17. -
Lectio Divina Eucharistica:
Online -
2021. 03. 18. - 2021. 03. 18.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség