A Komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola és Óvoda az elmúlt tanévben ünnepelte 80., a zenetagozat indulásának 60. évfordulóját. Nem csoda hát, ha minden évben december 16-án tisztelettel és szeretettel emlékeznek meg az intézményben a névadó születésnapjáról.

Így történt ez most is, bár az iskola munkatársai úgy döntöttek, hogy erre a jeles napra idén vendégeket is hívnak, hiszen az öreg almamáter átépült, megfiatalodott, korszerű és tágas lett. Sok éve hagyománya az iskolának, hogy koszorúzással, közös énekléssel adóznak a diákok Kodály emlékének. Nagy öröm volt, hogy erre az alkalomra a Pécsi Egyházmegye két köznevelési intézményének kórusa is elfogadta a Kodályosok meghívását. A pécsi Szent Mór Iskolaközpont Nagykórusa Stauróczky Balázs vezetésével és a mohácsi Park Utcai Általános Iskola Nagykórusa Molnár Júlia irányításával is vállalta, hogy együtt énekel az intézmény három kórusával -Picinyek kórusa, karnagy: Molnosné Pauza Viktória, Kiskórus, karnagy: Pleszné Fényes Edit, Nagykórus, karnagy: Lőrincz Ákos Csaba- Kodály által gyűjtött népdalokat, majd a tisztelet és hála virágait elhelyezi az udvarukon található Kodály szobornál.

Az esemény rangját emelte, hogy az iskola idén bekapcsolódott a KÓTA által meghirdetett Magyar Kórusok Napja elnevezésű rendezvényfolyamba. Ennek lényege, hogy a Mester születésnapja körüli időben hangversenyt, megemlékezést kell tartani, ahol elhangzik egy Kodály alkotás, vagy Kodály gyűjtésű népdalcsokor. Az erről készült videofelvételt pedig, pontos adatokkal, fel kell tölteni a KÓTA honlapjára. Erről a KÓTA emléklapot készít, illetve a felvételeket közzéteszi.

A megemlékezést rövid műsorral tették színesebbé. Az intézményvezető asszony, Ormándlaky Dalma köszöntő szavai után, az iskola egykori ének tanára, karnagya, a Liszt-díjas Tóth Ferenc tanár úr személyes emlékeit osztotta meg a gyerekekkel. Óriási élmény volt ez mindenki számára, mivel Feri bácsi többször is találkozott Kodállyal, énekelhetett 120 tagú gyerekkórusával az akkor már világhírű zeneszerző előtt. Ennek nagyszerű hozadéka, hogy a Mester 1961-ben a komlói gyerekeknek ajánlotta a Harasztosi legénynek... című kórusművét, amelyre azóta is méltán büszkék. A vendégkórusok verssel és kedves szavakkal köszönték a rendezvényt.

A nap folytatásában a komlói Szent Borbála templomban andveti közös énekléssel örvendeztették meg az énekesek a meghívott vendégeket, szülőket, káplán atyát, az egyházközség egybegyűlt híveit. Stauróczky Balázs karnagy szakmai moderálásával a vendégkórusok és a Kodály Nagykórusa adventi dallamokkal és közösen énekelt népénekekkel töltötték meg a templom falait. Örömmel és hálával telt meg mindenki szíve ezen a ragyogó adventi napon.

A közösen elfogyasztott pizzaebéd után, a tavaszra tervezett következő közös program előkészítéseként a karnagyok által vezetett szólampróbákon csiszolgatták a kiválasztott művek hangzását, ismerkedtek egymással kicsik és nagyok egy-egy szólamon belül. A délutáni elköszönés előtt pedig az egész iskola és a vendégkórusok együtt énekelve köszöntötték a Magyar Kórusok Napját, a kóruséneklés fontosságának jeleként, a közösség építő erejének köszönhetően.

"Köszönjük a Pécsi Egyházmegyének, hogy támogatásával segítette ennek a programnak az ötletét és megszervezését. Köszönjük a vendégintézmények diákjainak és pedagógusainak, hogy együttműködtek az előkészületi munkában és a folytatás tartalmának kiteljesítésében. Közel 220 gyerek közös dalolása, boldog mosolya pedig bizonyíték arra, hogy ezt a hagyományt ápolni, folytatni kell Kodály Zoltán országában, a Kodály nevét viselő iskolában." 

- mondta Ormándlaky Dalma intézményvezető és Pleszné Fényes Edit karnagy.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség