Minden igényt kielégítő, modern óvodával bővült Paks városa. Január 23-án adták át a Kalkuttai Szent Teréz Tagóvoda új épületét, amelyben jelenleg 50, de a tervek szerint 100 gyermek részesülhet keresztény nevelésben, már óvodás kortól.

Szabó Péter polgármester értékteremtő beruházásnak titulálta az új létesítményt, melyre a lakosság növekedése és a meglévő óvodák telítettsége miatt igen nagy szükség van Pakson. „Alapvetően értékteremtő beruházásról beszélünk, hiszen azzal, hogy ezt az óvodát itt létrehoztuk, és ennek az óvodának a falai között a jövő generációja fog majd felnevelkedni. Útravalót fog kapni úgy lelki, mint szellemi értelemben, nem csak a tudásukat, hanem emberségüket is tekintve. Nagyon örvendetes dolog, hogy egy új óvoda létesül a városban. Azt is nagyon fontosnak tartom a Katolikus Egyház részéről, a Pécsi Egyházmegye részéről, hogy nem csak óvodában gondolkodnak, hanem felmenő rendszerben az iskolát is szeretnék XXI. századi színvonalon működtetni, hiszen Paks városa egy nagyon komoly beruházás előtt áll, ami azt jelenti, hogy meg fog nőni a lakosság létszáma egészen biztosan. A maradó lakosság létszáma 5-6 ezer fővel fog növekedni, így természetesen nagyon nagy öröm az, amikor egy óvoda, egy iskola jön létre a városban, amely a későbbi igényeket is ki tudja elégíteni.” –fogalmaz a városvezető, aki a Pécsi Egyházmegye főpásztorával kétoldalú együttműködést írt alá az iskolaközpont jövőbeni céljainak támogatására.

A Paksi Balogh Antal Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium tagóvodájának bővítésére és fejlesztésére a Magyar Katolikus Egyház óvodafejlesztési programja keretében megítélt hazai forrásból kerülhetett sor. Az óvodaépület felújítása, bővítése illetve a játszótér kialakítása mintegy 630 millió forintba került, míg az eszközbeszerzés összértéke 23,5 millió forintot tett ki.

A nemzet és a léleképítés helye egy ilyen új egyházi óvoda, véli Süli János a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter. „A templomépítés, a templom felújítás egy nagyon fontos küldetés, hisz úgy tudom, hogy 3000 templom felújításához járult hozzá Orbán Viktor kormánya az elmúlt időszakban. Ez azért fontos, mert a nevelésnek mindig is kiemelt helye volt az egyház. Nagyon fontos továbbá, hogy a fiatalok az óvodában, az iskolában nemzeti érzelmű nevelést kapjanak. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy itt nem csak egy egyházról beszélünk, mert minden egyháznak lehetőséget biztosított az állam, hiszen fontosak a gyerekek.”

Kalkuttai Szent Teréz Óvoda Paks 44 Egyedi

Az új intézményben a gyermekek fizikai és szellemi fejlődését segítő tágas csoportszobák, nagy udvar és modern játszótér valósulhatott meg. A nevelési munkát segítő fejlesztő eszközökkel, vadonatúj berendezésekkel gazdagodott a tagintézmény.

„Mindenki, aki gyerekekkel foglalkozik, elkötelezett az ember felé és az ember növekedésének szolgálatára. A katolikus oktatási intézményeinkben emellett a cél mellett megjelenik a teljességre való törekvés, vagyis az, hogy a teljes embert a hitével is neveljük. A hit az az ajándék, ami nem csak egyszerűen van, vagy nincs, nem csak járulékos eleme az emberi életnek, hanem az, ami átjárja, értelmet ad, rendezi mindazt, akik vagyunk, vagy amilyen céljaink vannak. Ez a kisgyermek számára is teljesen így van, bár a kisgyermek a hitnek az ajándékát többnyire a kapcsolatokban éli meg.” –mondja Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó, aki az elmúlt időszakban több óvoda és oktatási intézmény felújítását kezdeményezte és vitte véghez.

Kalkuttai Szent Teréz Óvoda Paks 16 Egyedi

Jelenleg két csoport vette birtokba az új épületet. Az átadó ünnepségen a kicsik táncos-énekes produkciókkal ajándékozták meg a jelenlévőket, míg a nagyobbak verset szavaltak.

A paksi gyermekeknek lehetőségük van az óvodát elhagyva, egészen a gimnázium végéig egy intézményben tanulni. Hesszné Rauth Ildikó óvodavezető ezt fontosnak tarja, mert jelentős tényező lehet a kicsik személyiségfejlődésében. „A gyerekek itt egyfajta értékrendet sajátíthatnak el. Nagyon fontos, azt gondolom a mai világban az azonos értékrend. Az itt nevelődő gyerekeknek, én azt gondolom, hogy ez biztosított. Ezen túlmenően pedig lelki pluszt, és egyfajta törődést is kaphatnak, ami szükséges lehet a kiegyensúlyozott fejlődéshez.”

A Pécsi Egyházmegye 2020 valamint 2021 szeptemberében további egy-egy csoportot kíván indítani a Kalkuttai Szent Teréz nevét viselő óvodában. Az Egyházmegye fenntartásában működő 9 óvodában, 10 általános iskolában, 4 gimnáziumban valamint 1 kollégiumban 3751 gyermeket 447 pedagógus oktat és nevel.

Fotók: Harasztovics Arnold

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség