A Házasság hetének első napján, február 9-én nagyszabású tematikus napot szervezett az egyházmegye Pasztorális irodája a Pécs Pláza központi csarnokában.

A házasság Isten csodálatos ajándéka és gondoskodása az ember számára, melyben a felek megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretet, a hűség és az őszinte megbocsájtás értékét egy nekik rendelt, de nem tökéletes társon keresztül. A házasságban egy férfi és egy nő saját elhatározásából elkötelezi magát, hogy egymás bátorítására, segítésére és védelmére törekszik egész életében. - hangzott el a helyszínen, amely villámcsődülettel indult, majd zenés, táncos műsorral, tanúságtételekkel folytatódott. A Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház, valamint a Mecsek Táncegyüttes táncosai a leánykérés, udvarlás témaköréből hozott koreográfiával színesítették a programokat. Zenei szolgálat tekintetében Kuti Ágnes, Laki Tamás illetve Tumpek Ferenc és barátai által előadott szerelmes dalok, továbbá Pap Gábor és Laczkó Zsuzsi családi zenekarának produkciói hoztak jó hangulatot az egész napos programsorozathoz.

A nap egyik kiemelt pontja  Dr. Fodor Réka misszionárius és férje, Greguss Sándor előadása volt, amelyet a Pécsen tartózkodó nigériai atyák tanúságtétele követett. A misszionárius házaspár saját kapcsolatukról is beszélt, miközben nigériai tapasztalatukat osztották meg a házasságról. Elmondásuk szerint a Nigériában élő katolikusok esetében nem kérdés, hogy a házasságkötés életre szóló szövetség, melyben hűséggel és szeretettel ajándékozzák magukat a szeretett és a szentségi kötelék jegyében. Külön kiemelték, hogy a nyomor és a szegénység ellenére a keresztények nem önző emberek.

Házasság hete a Pécs Plázában 31 Egyedi

A villámcsődület során a jelen lévő házaspárok Kövesi Ferenc plébános vezetésével adtak hálát kapcsolatukért, családjukért, melyre áldást mondott az atya. A lelki élményt fokozta a Nál házaspár jelenléte, akik a templomi szertartás pillanatait idézték fel személyes tanúságtételük mellett. A feleség, Galambos Ágnes menyasszonyi ruhában, míg férje vőlegénynek öltözve köszöntötte és fogadta az arra járókat. „A házasság nagyon fontos, hiszen biztonságot ad mindkét félnek illetve a születendő gyermekeknek. Itt nemcsak arról van szó, hogy éppen szeretlek, éppen most szimpatikus vagy nekem, de 5 nap múlva nem leszel szimpatikus valamiért, hanem ez egy döntés. Együtt maradunk és igenis együtt vagyunk jóban, rosszban. Együtt birkózunk meg a nehézségekkel, együtt örülünk a sikereknek meg a szép időknek. Sokkal stabilabb ez által egy kapcsolat.” –magyarázza a feleség, míg férje arról beszél, hogy számukra mért fontos a szentségi házasság. „Mi vallásos családból érkeztünk és nekünk fontos, hogy Isten előtt is egybekeljünk, egyek legyünk.”

A program főszervezője Endrédi Melinda az egyházmegye képviseletében, a házasság és a család fontosságára szeretné felhívni a figyelmet. A gyerekbarát rendezvényen a szervezők arra is figyelte, hogy a házaspároknak lehetőségük legyen tanácsot kérni vagy tapasztalatokat, örömöket, nehézségeket megosztani. A színpad mellett lévő kerekasztalnál házaspárok és családokkal foglalkozó szakemberek álltak a plázázók rendelkezésére, hogy a párok egy picit egymásra is figyelni tudjanak.

Házasság hete a Pécs Plázában 45 Egyedi

„Azt is mondhatnánk, hogy ez az elköteleződés ünnepe, amely minden évben visszatér. Fontos ez, mert az embereknek a családja, a házaspárja a bázis. Így tudják a mindennapjaikat megélni és ebben tudnak előre haladni. A család az, ami a fő forrást adja tulajdonképpen, vagy a hátteret biztosítja.”

Az Ambrus család érdeklődve ül a közönségben. Évente figyelemmel kísérik a Házasság hetének eseményeit. „43 éve vagyunk házasok, idén ünnepeljük a 44. évfordulónkat. Két fiunk van, most jön a negyedik unokánk. Úgy gondoljuk, hogy a házasság egy nagyon fontos dolog az életünkben, az egység, az egymáshoz tartozás. Át szeretnénk adni ezt a gyermekeinknek és az unokáinknak is, mert ez fontos.” –véli Ambrusné Éva. Ferenc, a férj a helyszínt és a körülményeket méltatja. „Egy picit érdekes a pláza. Ha körülnézünk, akkor látjuk, hogy pörög a biznisz. Az emberek egy része fut a pénz után, a nyereség után, míg a másik része fut, hogy elköltse. De mikor ünnepelünk? Mikor ünnepeljük a családot? A vasárnapot az Úr adta nekünk, milyen jó lenne, ha mindenki egy kicsit a családjával is foglalkozna vasárnaponként. Hagyjuk a munkát, a pénzkeresetet a hétköznapokra, elég az az 5-6 nap. Legalább egy napot ünnepeljünk a hétből.” –tanácsolja, emlékeztetve arra, hogy ez az esemény pont vasárnap történik.

A Házasság hete további programjai a következő oldalon böngészhetők.

Fotó: Harasztovics Arnold

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség