Az Eucharisztikus Kongresszus állt a papi szakmai továbbképzés központjában, amelyet február 17-18. között tartottak Mohácson.

A Pécsi Egyházmegye papsága ez alkalommal a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola spirituálisának, Dr. Csernai Balázs atyának a tanításaival gazdagodott.

A továbbképzés programjában közös szentmise, napközi imaóra, vesperás és szentségimádás is áll, de természetesen személyes kapcsolatok építésének is helyszíne egy-egy ilyen alkalom. A Pécsi Egyházmegyében évente kétszer tartanak papi szakmai továbbképzését és rekollekciót, de külön papi szakmai fakultatív továbbképzésre is sor kerül.

A 2020-as év első papi találkozóján az evangéliumban megfogalmazott erőforrások gyakorlati alkalmazását kutatták. „Első sorban a belső forrásainkról beszéltem. A Szentírásban rengeteg helyen előkerül a forrás, a víz, mint az élet forrása, az életnek a hordozója. Jézus megígéri nekünk, hogy aki benne hisz, annak a szívéből örök élet forrása fakad. Első sorban azt jártuk körül, hogy hol találjuk ezeket a forrásokat, hogyan tudunk belőlük meríteni és ennek segítségével hogyan tudunk teljesebb életet élni.” -magyarázza Csernai atya, aki hozzáteszi, hogy „az a szolgálatunk, hogy mások számára életet adjunk és továbbadjuk az isteni örömhírt, miközben úgy gondolom, hogy fontos, hogy a saját életünkben is biztos lábakon álljunk és önmagunk is az élet teljességét éljük.”

papi szakmai továbbképzés 8 Egyedi

A spirituális atya a szolgálatra való készség minőségre vonatkozó határainak szem előtt tartását magyarázta egyik előadásában. „Általában rossz vége van annak, amikor többet akarunk tenni, mint amire képesek vagyunk. Sokkal többet ér, hogy ha azt, amit tudunk tenni, megtesszük minőségileg, mintha mindenbe belekapunk egy kicsit, de valójában sehol nincs minőség. Ez egyfajta belső erőgazdálkodás, azzal amit, meg tudok tenni vagy nem.”

Csernai atya a Veszprémi Egyházmegyében az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészítéséért felelős pap. Nagy öröm számára, hogy idén hazánkban kerül megrendezésre ez a nagyszabású esemény. „Szerintem egy nagyon-nagy lehetőség a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. A Veszprémi Egyházmegyében én vagyok az előkészületekért felelős és nagyon szívesen viszem ezt a szolgálatot. Ez nem csak egy púp a hátamon, hanem örülök neki. Látom azt, ahogyan lépésről-lépésre újra felfedezzük, hogy micsoda forrás az Eucharisztia. Ez is az élet forrása, ami itt van a kezünkben, csak sokszor megfeledkezünk róla. Viszont amint odafigyelünk rá, látjuk, hogy olyan forrásaink vannak, amik szinte kiaknázatlanok. Bizonyos szempontból majdnem azt mondhatjuk, hogy végtelen forrásaink vannak, amit jó újra felfedezni.”

A papi szakmai továbbképzést követően hagyományos módon sor került az iskolabiztos atyák értekezletére is, ahol Nagy Péter közoktatási munkatárs előadását hallgathatták meg a családi életre nevelés témaköréről. Az előadó és az atyák párbeszédet folytattak a Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő köznevelési intézményekben rejlő további lehetőségek és igények kiaknázásáról.

Fotók: Harasztovics Arnold

Szentmise közvetítések banner v2

 

2020 május
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Közelgő események

ELMARAD - Pünkösd főbúcsú – a cigányok részvételével:
Máriagyűd
2020. 05. 30. - 2020. 05. 31.
ELMARAD - Pünkösd-ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház
2020. 05. 31. -
ELMARAD - Pünkösdhétfő – a horvátok részvételével:
Máriagyűd
2020. 06. 01. - 2020. 06. 01.
ELMARAD - Szentségimádás a KATIFI-vel:
Pécs - Belvárosi templom (Dzsámi)
2020. 06. 03. - 2020. 06. 03.
Szentségimádás és szentmise a hivatásokért:
Pécsi Székesegyház
2020. 06. 04. -

Szent Vér Báta

pem nek logo wide

pe napi evangeliumok

pe mariagyudi kegyhely

pe szechenyi