Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó a koronavírus további terjedésének megakadályozása érdekében a Pécsi Egyházmegye közoktatási intézményeire vonatkozóan az alábbi intézkedéseket hozta.

A rendelkezésekről szóló pdf letöltése.

Főpásztori intézkedés
az egyházmegyei fenntartású köznevelési intézményeket és az egyházmegyei hitoktatást érintő változásokról a COVID-19 járvány okán

A Pécsi Egyházmegye által fenntartott 12 köznevelési intézmény működésében, beleértve az óvodáinkat, iskoláinkat, kollégiumunkat, valamint az egyházmegye területén zajló hitoktatási tevékenység végzésében a kialakult járványügyi helyzet miatt jelentős változásokat szükséges bevezetni. A tegnapi napon a Magyar Közlönyben megjelent „A koronavírus miatt a köznevelési és szakképzési intézményekben új munkarend bevezetéséről” szóló 1102/2020. számú (III. 14.) Korm. határozat, mely rendelkezik iskolákban a tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről. Emellett az egyházmegye városaiban az önkormányzatok önállóan döntöttek az óvodák speciális működéséről a járvány veszélye miatt. Megismerve az új jogi szabályozást és mérlegelve az egyházmegye lehetőségeit, az alábbiakat rendelem el.

Egyházmegye által fenntartott iskolák és óvodák új munkarendje

 • Minden köznevelési intézményünk a fenti kormányhatározat hatálya alá tartozik, így az abban megfogalmazott változások 2020. március 16-tól minden intézményünkre kötelező érvényűek.
 • Az iskolákban az oktatási tevékenység nem szűnik meg, hanem osztálytermen kívül, elsősorban digitális, vagy más, személyes kontaktust nem igénylő módon kell az oktatónevelő munkát megszervezni.
 • Az intézmények működésének átszervezését és az új oktatási módszerek bevezetését az intézményvezetők feladata végrehajtani, a kormányhatározat és az egyházmegyei irányelvek alapján, az egyházmegyei közoktatási főmunkatárssal mindenben egyeztetve.
 • A jelen körülmények között alkalmazható módszertani megoldásokról, ajánlásokról folyamatosan tájékoztatást adunk, illetve szükség szerint eszközökkel és informatikai szakértelemmel segítjük intézményeinket.
 • Az iskolákban és az óvodákban szülői igény alapján kiscsoportos gyermekmegőrzést szervezünk. Ezzel kapcsolatban elsődleges, hogy a szülői igényt és annak indokoltságát az intézmények önállóan felmérjék, és erről a fenntartónak beszámoljanak. Egy kiscsoportban legfeljebb 10 gyermek lehet. Az igényfelmérés alapján a kiscsoportok javasolt számáról, összetételéről az egyházmegyei közoktatási főmunkatársat tájékoztatni
 • A szülőket biztatni kell arra, hogy igyekezzenek otthoni körülmények között megoldani a gyerekek felügyeletét, és ebben ne az idős nagyszülőkre támaszkodjanak.
 • A gyermekétkeztetés iránti igényt is az intézményeknek önállóan kell felmérni, mely alapján a fenntartó dönt az étkeztetés módjáról és megoldásáról, a helyi viszonyokhoz és lehetőségekhez igazodva.
 • A Pécsi Egyházmegye köznevelési intézményeiben dolgozó munkatársakat kérem, hogy az intézményvezetőjük által szabott feladatokat hajtsák végre, segítsék a oktatási-nevelési tevékenység megvalósítását ilyen nehéz körülmények között is.

Egyházmegye által végzett hitoktatási tevékenység új munkarendje

 • A fenti kormányhatározat a hitoktatás vonatkozásában is irányadó.
 • A köznevelés tanrendjébe illesztett hitoktatás, valamint a fakultatív hitoktatás a többi tantárgyhoz hasonlóan személyes kontaktust nem igénylő módon, elsősorban digitális eszközökön keresztül történik majd, az óvodai hittanoktatás pedig szünetel.
 • A fakultatív hittan oktatásához kapcsolódóan sem lehetséges, hogy akárcsak kiscsoportos foglalkozás keretében találkozzanak a tanulók.
 • A módszertannal és a digitális tananyaggal kapcsolatban az Országos Hitoktatási Bizottság és a Pécsi Egyházmegye munkatársai készítenek anyagokat, melyeket folyamatosan a katekéták rendelkezésére bocsátunk. Jelen rendelkezések azonnali hatályúak, és visszavonásig érvényesek.

Pécs, 2020. március 15.

Dr. Udvardy György
veszprémi érsek,
 pécsi apostoli kormányzó

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2020 augusztus
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Közelgő események

Nagyboldogasszony főbúcsú, a Pécsi Egyházmegye Zarándoklata:
Máriagyűd
2020. 08. 15. - 2020. 08. 16.
Nagyboldogasszony napi főbúcsú:
Máriakéménd
2020. 08. 15. -
Nagyboldogasszony-főbúcsú:
Máriagyűd
2020. 08. 16. -
Katekéta fakultatív képzés:
Pécs, Magtár, Zarándokház
2020. 08. 17. - 2020. 08. 19.
Szent István király ünnepe-ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház
2020. 08. 20. -

Szent Vér Báta

pem nek logo wide

pe napi evangeliumok

pe mariagyudi kegyhely

pe szechenyi