Április 3-án, délben Berecz Tibor atya, ifjúsági referens mutatott be szentmisét a Belvárosi templomban, amellyel elsősorban az otthonaikban lévő diákokhoz és pedagógusokhoz szólt.

A szentmise kezdetén Tibor atya köszöntötte a szentmise közvetítéshez csatlakozó diákokat és tanárokat, külön köszöntötte a Szent Mór Iskolaközpont és a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium növendékeit és pedagógusait. Ezt követően hangsúlyozta, pontosan ezen a napon lett volna lelki nap a Nagy Lajos Gimnáziumban, amelyre minden érintett készült. Mivel a régóta szervezett esemény nem kerülhetett megszervezésre, az ifjúsági referens a szentmise keretei között tette fel a kérdést, ami a lelki napon is elhangzott volna a szomszédos oktatási intézményben: „Mi mozgat meg? Mi ad erőt?” – hangzott el, majd az atya egy rövid mesét olvasott fel. A történettel a diákok jelen helyzetét szemléltette, azt, hogy bár a körülményeinken nem tudunk változtatni a karanténban, de tudunk hozzá alkalmazkodni. „Törjük a fejünket, hogyan vészeljük át ezt az időszakot, mit tegyünk. A jó Isten pedig arra hív, hogy hallgassunk rá, kérdezzük meg őt, hogy kinek teremtett minket!”

Berecz Tibor dzsámi 01„Testünk halandóságával szembesülünk a járvány idején. Otthon kell maradnunk, és ezt nehezen viseljük, ami természetes mivoltunkból fakad, mert test és lélek vagyunk” – hangzott el a homíliában. „Kapcsolatokra, szeretetre vagyunk teremtve, minden embernek szüksége van rá, hogy találkozzon valakivel, és ez most nagyon hiányzik, ezért jó, amikor videón keresztül együtt tudunk lenni.” Berecz  atya elmondta azt is, hogy bár az online oktatásra való átállás sok fáradtsággal járt, nem szabad elfelejteni, hogy a munka negatív oldala mellett ott van a jó oldal is, az, hogy ez ember képes alkotni, létrehozni valami újat, és most itt a lehetőség, hogy ezt tegyük. Majd az ifjúsági referens a pihenés és az ünnep fontosságával folytatta a prédikációt. „Amikor Isten a hetedik napon megpihent, mikor a földet teremtette, nem azért tette, mert Neki pihennie kellett, hanem azért, mert az embernek van szüksége a pihenésre, az ünnepre. Az életünk nem csak munkából áll, nem funkcionális lények vagyunk. Tehát a kikapcsolódásnak helye van a karanténon belül is. Ennek része lehet, hogy az ember kapcsolatba lép valakivel. De a kapcsolataink nem csak más emberekre vonatkoznak, hanem arra, hogy az ünnep által Istenre figyelünk” – mondta. „Az Istennel való kapcsolat az ember sajátja, és az imádságban is találhatunk boldogságot!”

A homília zárásaként az atya összegezte: vigyázzunk az egészségünkre, ápoljuk a kapcsolatainkat, dolgozzunk, pihenjünk, imádkozzunk, ünnepeljünk, mert ezek segíthetnek, hogy ebben a szélsőséges helyzetben is rátaláljunk önmagunkra. „Gondoljuk át, mit jelent az Isten általi teremtettség? Ez keretet ad, motivál, és ebben növekedhetünk még ebben a rendkívüli időszakban is. Ehhez adjon erőt a jó Isten, aki a Fiát küldte!”

Végül Tibor atya  emlékezette a diákokat, hogy hamarosan kezdődik a Nagyhét, amely a legnagyobb ünnepünk, majd mindenkit meghívott a Passiójátékra, vagyis a Karantén Passióra, ami alkalmazkodva a jelen körülményekhez idén rendkívüli módon, élő közvetítés formájában lesz látható. A Karantén Passió virágvasárnap 15.00 órától lesz megtekinthető Facebook-on és YouTube-on.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség