Nagyhétfőn, reggel 7.00 órakor Molnár Erik káplán mutatott be szentmisét a Pécsi Székesegyházban, amely visszanézhető az alábbi cikkben.

„Tegnap megemlékeztünk arról, hogy Jézus bevonult Jeruzsálembe, hogy a tanítványaival megünnepelje a húsvétot, és hogy vállalja az Atya akaratát, engedelmeskedjen neki” – kezdte a homíliát Molnár Erik atya, majd hozzátette, a mai szentírási szakaszban azt olvassuk, hogy Jézus Betániába megy, ahol lakomát rendeznek számára, ahol baráti szeretettel fogadják, miközben egy bűnös asszony - akit Máriának hívnak - odamegy hozzá és megajándékozza, de ez Júdásban különös viselkedést eredményez. Erik atya nagyhétfőn

„Ahogy az evangéliumot hallgatjuk és bepillantást nyerünk ebbe az eseménybe, arra hívok mindenkit, hogy gondolkozzunk el, mi magunk hogyan szoktunk viselkedni a különleges alkalmakkor, milyen lelkület van bennünk? Júdásnak a lelkülete, akinek bárki, bármit tesz, nem tetszik? Mások buzgósága bosszant engem? Mennyiszer észlelem magamban ezt az érzést: minek erőltessem meg magam? Másoknál a lelkiismeretességet aggályosságnak tartom, a jóra való törekvéseiket pedig színlelésnek? Minden bosszant, ami magasabb rendű nálam? Leszólom mások tetteit, a sajátomat pedig jó színben tüntetem fel? Mennyiszer ítélek el másokat a környezetemben? S közben nem figyelek, hogy mindez mérgezi a lelkemet?”

Júdás lelkülete után a káplán Mária lelkületét hangsúlyozta a szentbeszédben, annak a Máriának a gondolkodásét, akiről ma János evangéliumban olvasunk. „A bűnös asszonynak a lelkülete ez; szeretnék változtatni, jót tenni, de mégis azzal szembesülök, hogy ez senkinek sem jó, emiatt el kell szenvednem az ítéleteket, a sértéseket. A kérdés az, hogy mi irányítja a tetteimet, a szeretet vagy az okokat kereső ész?” A felvetést követően Molnár atya elmondta, szeretni annyit jelent, hogy nyitottak vagyunk mások felé, s újból és újból adunk számukra lehetőséget az újrakezdésre.

„Van, amikor sötétséget tapasztalunk az életünkben, és ez azért jó, mert megtapasztaljuk a világosságból származó jókat. Ezáltal a világosságot jobban tudjuk értékelni, becsülni. Hallottuk az evangéliumban, hogy hat nap van még húsvétig. Így az Istennek szánt ajándékunk legyen nagylelkűségből, szeretetből fakadó. Kérjük Istentől, világítsa meg a lelkünket, hogy megtanuljuk: a szeretet nem a jámborság érzelmein múlik, hanem az akarat elhatározásán, hogy minden Isten tetszésére legyen, ezzel megismerve az igazi és a hamis szeretet közötti különbséget.”

Végül a káplán kiemelte, Mária lelkülete mutasson rá, hogy milyennek kell lennie az Istenszeretetnek.

Jn12,1-11

1Hat nappal húsvét előtt Jézus Betániába ment, ahol Lázár lakott, akit feltámasztott a halálból. 2Ott vacsorát rendeztek neki. Márta felszolgált és Lázár is a vendégek közt volt. 3Mária vett egy font valódi nárduszból készült, drága olajat, megkente vele Jézus lábát és megtörölte a hajával, a ház betelt az olaj illatával. 4Az egyik tanítvány, az iskarióti Júdás, aki elárulta, méltatlankodott miatta: 5„Miért nem adták el inkább az olajat 300 dénárért, s miért nem osztották szét a szegények közt?” 6De nem azért beszélt így, mintha a szegényekre lett volna gondja, hanem mert tolvaj volt: ő kezelte a pénzt és eltulajdonította, amit rábíztak. 7Jézus így szólt: „Hagyd békén! Hadd tegye, hiszen temetésem napjára teszi. 8Szegények mindig vannak veletek, de én nem leszek mindig veletek.” 9Amikor megtudták, hogy ott tartózkodik, a zsidók közül sokan elmentek, nemcsak Jézus kedvéért, hanem hogy Lázárt is lássák, akit feltámasztott a halálból. 10Erre a főpapok elhatározták, hogy Lázárt is megölik, 11mert miatta sok zsidó elment oda, és hitt Jézusban.

 

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség