Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó a Szűzanya hónapjával kapcsolatban videóüzenetben tolmácsolja gondolatait a két egyházmegye híveihez.

Az üzenet írott formában itt olvasható.

„Egyházunk hagyományosan ünnepli a Boldogságos Szűz Máriának időszakait. Így tekintünk az év során május hónapra, amikor a kialakult szokásnak megfelelően a litániát imádkozzuk, októberben pedig a rózsafüzért szoktuk a Boldogságos Szűz Máriának szentelni, illetve kérni az Ő anyai közbenjárását.

Máriára az Egyház úgy tekint, mint  új teremtményre, mint modellre, mint példára, mint aki befogadta Istennek az igéjét, aki szívében hordozta, mint aki bízott mindvégig Isten igazmondásában és hűségében, és aki példaként áll előttünk és anyaként gondoskodik rólunk.

Szívet melengető május hónapnak a litánia imádsága és ugyanígy megerősítő októberben a rózsafüzér imádság. Természetesen sem a litániát, sem a rózsafüzért nem csak májusban vagy októberben szabad imádkozni, sőt, Egyházunk arra buzdít, hogy napi imádságunk legyen a rózsafüzér imádsága és ugyanígy tehetjük ezt a litánia imádságával is.

Persze nagyon sokszor megfogalmazódik az ellentmondás, miszerint nincs rá idő, túl hosszú, nincs figyelmem, túlságosan monoton. Én pedig azt mondom, hogy ezek az erényei ezeknek az imádságoknak. Amikor belehelyezkedünk az imádság légkörébe, amikor figyelni akarjuk Máriának a lelkületét, hasonulni akarunk hozzá Egyházunk szándéka szerint, és mondjuk azokat a szavakat, amelyekre nem is minden esetben, nem is minden ismétlődésénél kell, hogy figyelmet fordítsunk, mégis teljes értékű az imádságunk. 

Amikor a litánia fohászait – így mondjuk: invokációit – érintjük, akkor egy-egy gyönyörű módon fogalmazzuk meg, mit jelent az Egyház számára, mit jelent számomra, hívő ember számára Máriának a személye, hitben való tanúságtétele. Ugyanígy a rózsafüzér imádságnál, amikor morzsoljuk az Üdvözlény Máriáknak a szemeit, akkor is hitünk titkain tudunk elmélkedni, vagy saját életünknek az eseményeit akarjuk átvizsgálni azzal a hittel, ami Máriában jelen volt.

Így buzdítok mindenkit a közelgő május hónapban, imádkozzuk együtt a Lorettói litániát, szólítsuk meg Máriát, kérjük az Ő anyai oltalmát és kérjük, hogy támogasson a hitben bennünket.

Egy sajátos buzdítást is kaptunk Ferenc pápától. Április 25-én egy dokumentummal fordult a világ hívőihez. Arra buzdít bennünket, hogy ebben a hónapban, most a rózsafüzér imádságot is imádkozzuk nagyon buzgón, nagyon elkötelezetten, kérve az Úr Istent és Égi édesanyánk oltalmát a járvány megszűnéséért. Bátorítok én is mindenkit, imádkozzuk együtt, erre mi magunk is szeretnénk alkalmat teremteni, de ugyanígy van erre lehetőség családjaink körében is. Ferenc pápánk két imádságot is csatolt az ő buzdításához, az egyik a már ismert imádság, ahol a járvány megszűnéséért imádkozik, a másik pedig, amikor imádkozik a járványban segítőkért, az orvosokért, az ápolókért, a lelkipásztorokért, a családokért, a szenvedőkért, a betegekért. Kapcsolódjunk mi az egyetemes Egyház szándéka szerint ebbe az imádságba és kérjük Égi édesanyánk hathatós oltalmát. Egészen biztosak lehetünk, hogy nem csalatkozunk.”

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó Telefon
2021 szeptember
H K Sz Cs P Szo V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Közelgő események

Koordinátor találkozó:
Püspökség -
2021. 09. 24. -
Veni Sancte - PTE és PPHF:
Pécsi Székesegyház -
2021. 09. 24. -
Elmarad - Áldoztatók és igeliturgiát tartók képzése:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 09. 25. -
Papi őszi rekollekció:
Pécs, Kőtár -
2021. 09. 28. - 2021. 09. 28.
Püspöki biztosok találkozója:
Pécs, Kőtár -
2021. 09. 28. - 2021. 09. 28.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség