A járványhelyzet ellenére nem marad el a Pécsi Egyházmegye XII. máriagyűdi gyalogos zarándoklata. Ezennel online lelki zarándoklatot szervez az egyházmegye. Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó videóüzenetben szól a hívekhez.

A felvétel a Püspöki Palota Kertben készült.

Az üzenet írott formában itt olvasható.

„Szeretettel köszöntöm a kedves testvéreket, paptestvéreket, híveket, családokat, időseket, fiatalokat egyaránt.

Megszoktuk, hogy május elején, egy szombaton ilyen időtájt találkozunk Pécs városának egy meghatározott pontján, ahonnan az egyházmegyei zarándoklatunk hagyományosan indul, immáron tizenkettedik alkalommal.

Nagy örömmel találkoztam volna a kedves testvérekkel az idei esztendőben is, azonban a kialakult járványhelyzetre tekintettel nem tudjuk ezt megtenni. Pedig mennyire ott volt a vágyakozás bennem, hogy a zarándokokkal, zarándoklelkű testvérekkel találkozhassak, és együtt járjuk be azt az utat, amit évről évre közösen a plébániák, intézmények, iskolák, családok, cserkészek, fiatalok együtt szokunk bejárni az egyházmegyéért, az egyházmegye egy meghatározott céljáért. Azonban az imádság nem tűri a korlátokat és nem tűri a határokat. Ezt éljük meg most így, amikor még mindig a korlátozó intézkedéseknek a törvényei irányítják az életünk egy részét.

Szeretnénk zarándokolni, éppen ezért lelki zarándokútra hívom a testvéreket, és munkatársaim segítségével a napnak olyan programot állítottunk össze, ami segít bennünket a zarándoklás lelkületében elhelyezkedni és a zarándoklás útjába bekapcsolódni lelki értelemben.

Az előző hetekben, hónapokban megszoktuk, hogy a virtuális eszközök segítségével, kommunikációs eszközök segítségével kapcsolódunk össze. Úgy tűnhet minthogyha a mi kapcsoltunkat ez jelentené, de valójában nem. Ezek csak eszközök. A mi igazi kapcsolatunkat a Szentlélek adja meg, az a lélek, aki bennünk van, aki Krisztushoz köt bennünket, aki napról napra a feltámadás élményével ajándékoz meg bennünket, aki erőt ad ahhoz, hogy bármilyen körülmények között is Krisztusi hitünket mind egyénileg, mind családjainkban, mind közösségeinkben, az egyházmegyében meg tudjuk élni. Ez az idei zarándoklat is egy Szentlélekben megélt közösséget alakít ki, hogy tudjuk megélni egyházmegyénk idei esztendei jelmondatát: »Jó reménységet ajándékozott nekünk az Isten.« (2Tessz 2,16) Mennyire szükségünk van erre a reménységre, nem csak akkor, amikor aggodalmak érintenek bennünket, amikor hirtelen egy vírus átrendezi az életünket, kapcsolatunkat, hanem, hogy ez a reménység túlmutasson a problémákon, a megoldandó feladatokon, túlmutasson életünk aggodalmain, és az örök életnek a bizonyosságát adja mindannyiunk számára. Ezért imádkozunk, ezért tudunk becsatlakozni a nap során a beszélgetésbe, az imádságba, ezért tudjuk fölidézni az előző évek zarándokútjainak az eseményeit, szándékait, és ezért tudunk majd a telekommunikációs eszközök segítségével a máriagyűdi szentmisébe is bekapcsolódni. Így szeretném kérni – bármennyire is furcsa egy püspöktől –, hogy ne vegyenek rész valóságosan a máriagyűdi szentmisén, hiszen ezt most a szabályok nem teszik lehetővé. De a Szentlélekben egyek tudunk lenni az imádságban és egyet tudunk lenni Máriának a dicséretében, hiszen olyan óriási ajándék az, hogy egyházmegyénkben egy ilyen csodálatos kegyhely létezik, hívja a gyermekeit a Boldogságos Szűzanya hosszú évszázadokon keresztül és anyai oltalmával gondoskodni akar rólunk.

Így zarándokolunk el mi lélekben Boldogságos Szűz Máriához és így akarjuk átélni lélekben a zarándoklásnak minden egyes elemét, az együvé tartozást, az úton levést, a fáradtságot, egymás segítségét, azokat a kríziseket, amelyeket egy zarándoklás során átélünk. Hol meleg van, hol talán szomjazunk, talán gyors a tempó, túl lassú a tempó, alkalmazkodni kell egymáshoz, de közben mindig tudjuk, hogy belül történik valójában az, ami bennünket a zarándokúton hajt, visz és célhoz vezet. Milyen jó mindig megérkezni Égi édesanyánkhoz, otthonra találni és ezt szeretnénk most mi is megtenni.

Természetesen tudjuk, hogy a mindennapi teendők nem teszik lehetővé, hogy reggeltől estig az időről időre való bejelentkezésbe mindig be tudjunk kapcsolódni. De az előre ismertetett program alapján bátorítom a kedves testvéreket, hogy válasszák ki azokat a pontokat, amikor saját imádságukkal, saját célkitűzésükkel eggyé tudunk lenni a zarándoklás lelkületében. Az idei esztendőben is tűzzünk ki konkrét célt a zarándoklásunknak. Az idei esztendőben is szeretnénk adományt is gyűjteni egyházmegyénk rászorulóinak. Értelemszerűen az idei esztendőben a járvány megszűnéséért imádkozunk, hiszen most ez jelenti számunkra a legnagyobb nehézséget, a legnagyobb terhet. De nem csak azt szeretnénk, hogy szűnjön meg, hogy távozzék tőlünk, hanem azt is szeretnénk, hogy ebből tanuljunk, ebből növekedjünk. Hiszem, hogy a zarándoklásnak a lelkülete ezt is lehetővé teszi.

Adja Isten, hogy a Szentlélekben megtapasztalt egységünk egy erőforrás legyen mindannyiunk számára. Legyen bátorságunk életünk zarándokútját járni, és vezessen az a bizonyosság, hogy Máriánál otthonra találunk, és vezessen az a bizonyosság, hogy következő alkalommal - mint ahogy eddig is  számtalanszor, tizenegyszer már -, testvéri közösségben tudjuk megjárni, végigjárni ezt az utat.

Áldott napot kívánok minden kedves testvéremnek!"

Az online lelki zarándoklat itt érhető el:

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség