Jól ismerjük a teremtéstörténet hatodik napját, a szárazföldi állatok és az ember megalkotását leíró sorokat. Ezért is olyan érdekes, ahogy A hét nap csodája című füzet a bibliai epizódot veszi egy kalap alá a teremtésvédelem fontosságával.

“Aztán szólt Isten: »Hozzon elő a föld élőlényeket fajuk szerint: háziállatokat, csúszómászókat és mezei vadakat fajuk szerint.« Úgy is történt. Isten megteremtette a mezei vadakat fajuk szerint, a háziállatokat fajuk szerint és az összes csúszómászót a földkerekségen, fajonként. Isten látta, hogy ez jó. Isten újra szólt: »Teremtsünk embert képmásunkra, magunkhoz hasonlóvá. Ők uralkodjanak a tenger halai, az ég madarai, a háziállatok, a mezei vadak és az összes csúszómászó fölött, amely a földön mozog.« Isten megteremtette az embert, saját képmására, az Isten képmására teremtette őt, férfinak és nőnek teremtette őket. Isten megáldotta őket, Isten szólt hozzájuk: »Legyetek termékenyek, szaporodjatok, töltsétek be a földet és vonjátok uralmatok alá. Uralkodjatok a tenger halai, az ég madarai és minden állat fölött, amely a földön mozog.« Azután ezt mondta Isten: »Nézzétek, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen. A mező vadjainak, az ég madarainak s mindennek, ami a földön mozog és lélegzik, minden zöld növényt táplálékul adok.« Úgy is történt. Isten látta, hogy nagyon jó mindaz, amit alkotott. Este lett és reggel: a hatodik nap.” (Ter 1,24-31)

Nagyhatalmú megbízott az ember – ez áll alcímként a segédanyag hatodik fejezetében. A füzet ezen szakaszának első szavai is határozottan szólnak hozzánk és nincs ez másképp a folytatással sem, a ma ismertetett részlet létjogosultságához nem fér kétség. A praktikus tanácsok mellett a megdöbbentő tények között olvashatjuk, hogy a hulladék 30%­át a csomagolóanyagok teszik ki, vagyis egy árucikk megvásárlásával egy pillanat alatt felesleges szemetet termelünk. De a következő információ és javaslat is igen hasznos: „Egy ember átlagosan 10 millió hirdetést lát, mire eléri a 18 éves kort. Felmérések szerint azonban a reklámoknak legfeljebb 2 százaléka eredményes. Ne hagyatkozzunk a reklámok trükkjeire, vásárlás előtt tájékozódjunk a termék tulajdonságairól! A gyerekeket és a fiatalokat ismertessük meg a valódi választás lehetőségével!”

Szintén elgondolkodtató a felvetés, miszerint ha az egész Föld lakossága úgy élne, mint egy magyar állampolgár, két földgolyóra lenne szükség, ha úgy, mint egy amerikai, több mint öt bolygóra!

Az életvitelünk, a vásárlás egyben döntés is, befolyásolja a keletkező hulladék mennyiségét, vagy a szállítás során kibocsátott károsanyag mennyiségét. Váljunk tudatos vásárlókká, váljunk tudatos tagjaivá a teremtett világnak, amelyet Isten ajándékozott nekünk!

Részlet A hét nap csodája című füzet hatodik szakaszából:

„Valamennyi emberi lény polgártársai vagyunk ebben a planetáris közösségben. Készek vagyunk felvállalni a gonosszal szembeni ellenállás közös ügyét más vallások követőivel és azokkal is, akiknek nincs hitük, és azt a törekvést, hogy mozdítsuk elő, ami a világnak jó, és amelynek részei vagyunk. ”

 

Imádkozzunk!

Bocsásd meg, Urunk, önteltségünket! Nem tudjuk felismerni határainkat, saját munkánk és szükségleteink annyira lekötnek bennünket, hogy közben elfelejtünk hálát adni az ajándékokért, amelyeket tőled kaptunk az előttünk járó nemzedékeken keresztül.

Bocsásd meg, Urunk, szűklátókörűségünket, mely megakadályozza, hogy lássuk a holnapot, és meggátol abban, hogy termékeny és tiszta földet hagyjunk gyermekeinkre!

Bocsásd meg, Urunk, mohóságunkat és önzésünket, összezárt kezeinket, amelyekkel telhetetlenül halmozunk fel mindent, amit érünk, és a végsőkig kizsákmányoljuk természeti erőforrásainkat!

Nyisd ki kezeinket, Urunk, hadd érezzük az osztozás örömét! Taníts meg minket a magvető büszkeségére, hogy mi is vethessük a magot; és ne azzal törődjünk, hogy kié lesz a haszon, ha itt az aratás ideje! Ámen.

A PDF itt tölhető le.

Forrás: teremtesunnepe.hu

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2020 június
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

ELMARAD - Pünkösdhétfő – a horvátok részvételével:
Máriagyűd
2020. 06. 01. - 2020. 06. 01.
ELMARAD - Szentségimádás a KATIFI-vel:
Pécs - Belvárosi templom (Dzsámi)
2020. 06. 03. - 2020. 06. 03.
Szentségimádás és szentmise a hivatásokért:
Pécsi Székesegyház
2020. 06. 04. -
Szentháromság Vasárnapja – Horvátok főbúcsúja:
Máriagyűd
2020. 06. 07. - 2020. 06. 07.
Szentháromság vasárnapi német búcsú:
Máriakéménd
2020. 06. 07. -

Szent Vér Báta

pem nek logo wide

pe napi evangeliumok

pe mariagyudi kegyhely

pe szechenyi