Június 13-án Fatimai engesztelő imanapot tartottak, amelynek során a világméretű szentségimádáshoz is csatlakoztak a jelenlévők. A Havas Boldogasszony-templom hívőközössége így ünnepelt Úrnapja előestéjén.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus titkársága június 13-án hatodik alkalommal hívta a testvéreket világméretű szentségimádásra. Ehhez kapcsolódóan szombaton 15.00 órától a Havas Boldogasszony-templomban az Eucharisztikus Krisztus jelenlétében is imádkoztak a hívek, majd ezt követően 16.00 órakor Máger Róbert irodaigazgató atya celebrált szentmisét. A szentmise kezdetekor Máger atya elmondta, hogy legutóbb három hónappal, a pandémia kezdete előtt volt lehetőség Fatimai engesztelő imanapot tartani a Havas Boldogasszony-templomból, ezért ma hálával teli szívvel folytatjuk az engesztelés gyakorlatát! Majd megtelítette, hogy ezen a napon, június 13-án Páduai Szent Antalra emlékezik a Katolikus Egyház, ezért a mai szentmisét az ő tiszteletére mutatja be és hálával ajánlja fel. „Van okunk arra, hogy hálát adjunk, köszöntet mondjuk a Jó Istennek az elmúlt időszakban tapasztalat szeretetéért, amellyel elhalmoz bennünket”

június13 3

Később, az atya így kezdte a homíliát: „az egyik legnépszerűbb szent Páduai Szent Antal, a legtöbb templomban találkozhatunk a szobrával vagy a képével, ahogy egyik karjában a kis Jézust tartja, míg mellette megjelenik a liliomábrázolás, amely a tisztaságnak, az Istennek szenteltségnek és szüzességnek a szimbóluma. A keresztény nép úgy tartja, mindig kérheti az ő közbenjárását.” Ezt követően ismertette a szent életútját, amelyet az imádság és a Szentírás szeretete alapozott meg. „Antal beszédéből mindig Isten Szeretete sugárzott a hallgatóság felé, Isten Igéjét kívánta eljuttatni az emberekhez a legközérthetőbb módon. Nem véletlenül nevezte őt IX. Gergely pápa a Szentírás szekrényének. Egész életében a hittől, az Egyháztól eltávolodott személyek megtérítésén fáradozott, hogy újra Isten felé fordítsák szívüket.”

A Havas Boldogasszony templom igazgatója, Máger atya hangsúlyozta, hogy Szent Antal tökéletesen megvalósította azt, amiről a mai evangélium is szól (Mt 5,33-37), majd a bibliai szakasz következő sorait idézte: „»Így beszéljetek inkább: az igen igen, a nem nem. Ami ezenfelül van, a gonosztól való.« (Mt 5,37). Isten szeretete megköveteli tőlünk az igazság melletti kiállását. Mindenkinek a maga eszközeivel, a saját életállapotban kell ezt megvalósítania, az evangélium befogadása ugyanis nem csupán egyesek kiváltsága. Jézus mindnyájunkat arra hív, hogy kövessük, fogadjuk be  szavát és merjünk kiállni életünkben az igazság mellett.”

június13 1

Arra emlékeztetett, hogy holnap lesz Krisztus Szent Testének és Vérének ünnepe, amit Úrnapjának nevezünk, majd ehhez kapcsolódóan Páduai Szent Antal egyik legendájának felelevenítésével zárt a homíliát. „Egy legendája szerint egyszer egy rendkívüli csoda történt Antallal: egy eretnek, aki tagadta Krisztus valóságos jelenlétét az Eucharisztiában azt mondta, hogy addig nem hisz az Eucharisztikus Istenben ameddig az ő szamara le nem térdel az Oltáriszentség előtt. Néhány nappal később Antal egy beteghez vitte a legméltóságosabb Oltáriszentséget és találkozott ezzel a gúnyolódó emberrel, akinek az öszvére ebben a pillanatban hirtelen két első lábára ereszkedett és meghajtotta fejét a Szentség előtt” – mondta, végül hozzátette, a történet arra utal, hogy Páduai Szent Antal élete során nagy erénnyel védelmezte az igaz hitet és az Eucharisztiába vetett hitét, ezért bátran kövessük őt, mert így lépünk Krisztus útjára. „Kérjük, hogy mi is mind gondolkodásunkban, beszédünkben és cselekedeteinkben az evangélium emberei tudjunk lenni, őszintén és bátran kiállva minden élethelyzetben az igazság mellett.”

A szentmise végén Máger atya hirdette, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia rendelkezésének értelmében a holnapi naptól a vasárnapi szentmisén való részvétel alóli felmentést általánosan visszavonja.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség