"Csendes Isten a hangos világban" - ez volt a jelmondata az idei, rendhagyó 38. Máriagyűdi Ifjúsági Találkozónak, amelyről az egyik fiatal résztvevő, Juhász Sára mesélt.

A szervezők a mottó meghatározásakor még nem is sejtették, milyen elképesztően aktuális lesz ez az üzenet ennek a karanténos, járványos időnek fényében. A Találkozó rendhagyó és különleges volt, hiszen a járványveszély miatt nagyon sokáig kétséges volt, hogy meg lehet-e tartani, s végül alig egy hónappal előtte vált csak biztossá, hogy idén is együtt lehetnek a fiatalok Máriagyűdön. A bizonytalan helyzet ellenére szép számmal érkeztek a résztvevők, száz felett volt a jelenlévők létszáma, alig voltak kevesebben, mint az előző években.

A Találkozó Dr. Csókay András idegsebész megrendítő tanúságtételével kezdődött. A bangladesi sziámi ikrek szétválasztásával világszerte híressé vált orvos a személyes istenkapcsolat fontosságáról beszélt. Előadásában a Találkozó jelmondatára reflektálva kiemelte, milyen fontos a csendben az ima, az Istennel való folyamatos meghitt párbeszéd, hiszen az Úr a mindennapi problémákkal kapcsolatban is tud hozzánk szólni az imában. Az előadást nagy érdeklődés jellemezte, a résztvevő fiatalokon kívül sokan érkeztek a környékről is.

A péntek este a nyitó szentmisével folytatódott, melyet Berecz Tibor atya, egyházmegyei ifjúsági referens mutatott be. A szentmise elején Keresztes Andor, máriagyűdi plébános köszöntötte az egybegyűlt fiatalokat. A program késő estéig ismerkedésekkel és kiscsoportos beszélgetésekkel folytatódott.

Szombaton délelőtt Orosz István görögkatolikus pap tartotta meg emlékezetes előadását. Közvetlen stílusú előadásában hangsúlyozta, életünknek egyetlen célja van, az üdvösség, s csak ez az egy döntés az, ami igazán számít. Az atya kiemelte, hogy a mai zavaros, mindent megengedő és elfogadó világban is aktuálisak és érvényesek Jézus Krisztus szavai: „Legyen a ti beszédetek: igen, igen, nem, nem.” (Mt 5, 37) Bátorította a fiatalokat, hogy a jézusi, határozott értékrend szerint éljenek, és ne fogadják el a langyos, se hideg, se meleg magatartást. A nap további részében a jelenlévők műhelyfoglalkozásokon vehettek részt, melyeken a csönd szerepére keresték a választ az élet különböző területein.

Este 19.00 órakor Udvardy György veszprémi érsek, egyházmegyénk főpásztora mutatott be érseki szentmisét. Az érsek atya homíliájában többek között értelmezte a találkozó mottóját: Csendes Isten a hangos világban - „Szólj, Uram, mert hallja a te szolgád!” Kiemelte, hogy a zajos világban feladatunk krisztusi emberré válni.

„Merjük meghallani Istent a zajos világban, mert szól, és te leszel az, aki a körülmények ellenére rá hallgat, mert Ő konkrét emberi cselekedetekben szólít meg. Legyen bátorságunk meghallani Isten hangját!”

Az este további részében a kiengesztelődés útján mentek végig a résztvevők, teljes csöndben, végigimádkozva és elmélkedve a Fájdalmas Anya szobráig. A több mint másfél órán keresztül tartott mély csönd után a monumentálisan berendezett szabadtéri oltárnál a hétvége csúcspontja, a szentségimádás következett. Az ünnepélyes és meghitt utolsó este egészen éjfélig tartott, s a szentségimádás befejeztével az egész estét jellemző csönd és emelkedett hangulat megmaradt az éjszaka további részében is.

Vasárnap délelőtt az ünnepi szentmisét Schraub Ádám ezüstmisés atya celebrálta, aki homíliájában kiemelte, milyen fontos számára Máriagyűd. A szentmise végén Keresztes Andor atya megköszönte a fiataloknak a jelenlétet, és kiemelte a csend fontosságát az elmúlt két napban, hiszen

„Minden dolog csendben és belül születik”.

S csakugyan, a csend szerepe nem kétséges életünkben, hiszen a találkozó végén a buszra felszálló fiatalok arcán látszott, hogy valóban megszületett valami a lelkekben az elmúlt hétvégén Máriagyűdön, a Szűzanya kebelén.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség