A Pécsi Egyházmegye turisztikai újranyitásáról Bozóky Anita, főmunkatárs adott interjút.

Nagyon fontos, hogy a hozzánk érkező, különböző motivációval elinduló emberek az út során olyan benyomásokat kapjanak a természetről, az épületeinken keresztül a végső kérdésre adott válaszokról, amelyek segítik abban, hogy jó döntéseket tudjon hozni, hogy megnyugvást nyerjen azokban a kérdésekben, amelyek foglalkoztatják. A történelmi helyek segítenek bennünket mind népünk történelmi gyökereinek megismerésében, mind ezek vallásos értelmezésében. Egészen bizonyos, hogy a megújuló helyek - a maguk szépségével, vallási tapasztalatot nyújtó lehetőségeikkel - képesek formálni a mai embert, az oda zarándoklót.

Túl vagyunk a járványhelyzet első hullámán, hogyan hatott mindez a turisztikai ágazatra?

Mint mindenhol, az egyházmegye egységei közül is a turisztikában éreztük meg legelőször a járvány közeledését. Március elején elkezdődtek a csoportos lemondások, visszamondásra kerültek a szállásfoglalások és elmaradtak a rendezvények. Március közepére tudtuk, hogy baj van, elkezdtük bezárni az egységeket, a kollégákat pedig otthonról dolgoztak. Az elmúlt hónapokban gyakorlatilag minden turisztikai terület leállt, sem a látogatófogadás, sem szálláshelyeink, sem a vendéglátó egységek nem üzemeltek.

Nagy kihívás volt átvészelni az elmúlt hónapokat. Mi adott erőt?

Több nagyon fontos, erőt adó pontja volt az elmúlt időszaknak. Először is az egyházmegye támogatása, segítsége, mind szakmai mind lelki értelemben. Például a gazdasági igazgatóval hétről hétre határoztunk meg egy stratégiai, cselekvési tervet, amellyel a válságkezelést kézben, a cég működését pedig fenn tudtuk tartani. Másodszor igazán ekkor látszott az összetartás belső erőforrása: minden kollégával egymásért, egymást támogatva, szoros belső kommunikációval maradtunk kapcsolatban, megosztva magunk között a családi örömöket, az átélt történéseket, vagy épp a külső híreket. Harmadrészt ajándékként éltük meg, hogy az egyházmegye más egységeinek munkájába besegíthettünk. Lelkesítő volt olykor a „gáton” állni, és becsatlakozni a Karitász segítő munkájába; élelmiszert csomagolni, kamiont rakni, vagy az épülő egyházmegyei könyvtár különleges hangulatú, mennyezetig érő polcainak régi könyveit pakolni.

Erőt adott a távolságban együtt lenni, a bajban egymásra számítani, a nagy egységben hasznosnak maradni.

Számos turisztikai helyszín ismert az egyházmegyében, minden egyidejűleg kinyitott a járvány nyár eleji enyhülésével?

Majdnem minden. Két fontos paraméter határozza meg működési döntéseinket. Álszentség lenne, ha nem mondanám ki, hogy az egyik szempont anyagi természetű. A turizmus szezonális jellegű, a járvány épp egy holtidő után robbant be. Mi is minden lehetőséget megragadtunk, amit a kormányzat, a cégek támogatására felkínált. Nagy segítség volt a „Kurzarbeit” bértámogatás meghirdetése, ennek azonban máig ható munkajogi következményei is vannak, amit tartani kell. Másrészt a turisztikai szektor állt le legelőször, s ez áll vissza a legkésőbb. Az emberek akkor utaznak, ha biztonságban érzik magukat, biztonságos az út, az úti cél - a biztonság pedig bizalmon alapul. Röviden: munkaidő, humánerőforrás és kereslet függvényében nyitottunk, s nyitjuk fokozatosan az egységeket. Például a Püspökszentlászlói kastélyban még csak előre bejelentett csoportokat fogadunk, ám Máriagyűdön és Pécsett több helyszínünkön már a megszokott rendben, mindennapos nyitva tartással várjuk a látogatókat.

Mi a tapasztalatotok, több látogató jött a hónapokig tartó otthonlét után, vagy kevesebb?

Még csak néhány hét telt el a nyitás óta, ezért nehéz mélyebb tapasztalatról beszélni. A kezdeti turisztikai várakozásainkat egyelőre felülmúlják a megkeresések, látogatások, azonban azt a nyári, szezonális forgalmat, ami az elmúlt éveket jellemezte, nem fogjuk megközelíteni. Erre az évre már nem pótolhatók a lemondott külföldi csoportok, az elhalasztott rendezvények, a kényszerűen kivett szabadságok, a szabadidőre, kultúrára költhető családi tartalékok…

Van, ami miatt kétségeitek vannak, ha az ide érkező csoportokra gondolsz? Mit javasolsz a turistáknak, a látogatóknak, milyen tanácsot adnál nekik?

Nincsenek kétségeink a biztonság miatt! Az ideérkezők és saját kollégáink védelme érdekében is megteszünk mindent, fokozott higiéniai szabályokat alkalmazunk. Helyszíneinken lehetőséget biztosítunk a kézfertőtlenítésre, a terek tágasak, nagyok, lehetséges a távolság betartásra.

Bozóky Anita 1

Milyen lehetőséget kínáltok a belföldön nyaraló családok számára?

Több országos és városi kampányhoz is csatlakoztunk. Ismét elindult a családok körében népszerű „Hol vagy Kajla?” aktivitás, az országos Visszavárunk! kampány, amihez mi a Dóm Zarándokszállásunkkal együtt igénybe vehető ajánlattal csatlakoztunk, és természetesen a #Pécs nyitva városi összefogásban is részt veszünk.

A korábban említett megfontolások alapján idén különösen azokra gondoltunk, akik itthon maradnak. Azt gondolom, hogy rendkívüli helyzetben, érdemes rendkívüli megoldást választani, például hogy új szemmel nézzük a régi dolgokat, turistaként járjuk be saját szűkebb környezetünket. Baranya gazdagabbnál gazdagabb turisztikai, gasztronómia, kulturális értékeket kínál, érdemes rátekinteni, hogy miért jönnek hozzánk olyan sokan a világ más tájairól. Az idei évben a tartalmas kikapcsolódásodhoz a baranyai lakcímmel rendelkezőknek egy nagyon kedvező püspökségi látnivaló csomagot állítottunk össze, amely mélyből a magasra, múltból a jelenbe vezet. Biztos vagyok benne, hogy még sok pécsi sem fedezte fel a püspöki palota titkos átjáróján keresztül a város fölé emelkedő toronykilátóból saját városát. Quinque quarantine programunk az „öt torony” kínálta, ne érezd magad otthon bezárva jelszóval, jegycsomagba épített Magtár kapucsínóval is élvezetesebbé teszi a város felfedezését.

Hogyan gondolatok most a jövőre?

Reménnyel és elkötelezettséggel! Azon túl, hogy az elkövetkezendő években a turisztikai szektor helyreáll, az egyházmegye beruházásai a működés újabb területeit nyitja meg számunkra is. Mi is nagyon várjuk, hogy a készülő Rózsakert tovább bővítve az egyházi minőségi egységek számát és szolgáltatásait, megnyissa kapuit. A káptalani borozó helyén információs központot terveztünk, ahol a jegyvásárlás, szállásfoglalás mellett egyedi pécsi és egyházi termékeket, kiadványokat vásárolhatunk. A helyiségből pedig egy modern, letisztult üveg pavilonon keresztül lehet majd a belvárosi zöldfelületet növelő, pihenésre, elmélkedésre alkalmas rózsákkal teli kertet megközelíteni.

Emellett pedig az egyházi iskolák, szociális intézmények belső piaci közétkeztetés szolgáltatását is építjük,  aminek szeretnénk magas minőséggel, tudatos misszióval megfelelni. Egészséges, változatos, bőséges, alapanyagában és főzéstechnológiájában igényes, ezer főt kiszolgáló MannZa főzőkonyhánk reményeink szerint a hónap végén megkezdi próbaüzemét.

Érsek atya felénk forduló tanítását, szavait idézve: „És bár a remény az üdvösségről szól, de pontosan az ebből adódó erőből van bátorságunk a konkrét, mindennapi cselekedetekben jó döntéseket hozni.”

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség